Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DEV ADIM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DEV ADIM

Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’nin en büyük çelik üreticisi Erdemir Grubu ÅŸirketlerinden Erdemir ve Ä°sdemir’e 75 milyon Euro kredi saÄŸlayarak Türkiye’de enerji tüketiminin yoÄŸun olduÄŸu demir-çelik sektöründe verimliliÄŸi arttırmayı teÅŸvik etti.

Konu ile ilgili Erdemir Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler’den gönderilen haber metni ÅŸu ÅŸekilde: 

EBRD kredisi, Erdemir’in Ä°skenderun ve EreÄŸli’de bulunan iki tesisinde üretim süreçlerinde kaynakların en etkin kullanımına yardımcı olacak kapsamlı bir yatırım programını finanse edecektir. Demir-çelik sektörü yüksek enerji kullanan sektörlerin başında gelmektedir. Ancak ileri teknolojiye dayalı teçhizatların kullanımı ile üretim süreçlerinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu elde edilebilmektedir. 

ENDÃœSTRÄ°YEL ATIKLARDAN YAN ÃœRÃœN 

Erdemir ve Ä°sdemir fabrikaları, son model teknolojiye sahip olan yüksek fırınlardaki tepe basıncı genleÅŸme türbinlerine yatırım yapacak. Bu türbinler, yüksek fırınlarda toplanan yüksek basınçlı gazları kullanıp elektrik üretimi gerçekleÅŸtirirler. Erdemir ve Ä°sdemir en iyi uygulamaları benimseyerek, üretim süreçleri sonunda açığa çıkan demir-çelik gazlarının ve atık ısının tamamını yeniden kullanmayı amaçlamaktadır. Bu iÅŸletmeler ayrıca enerji yönetimi sistemlerini geliÅŸtirmeyi ve endüstriyel atıklardan deÄŸerli yan ürünleri çıkarmayı planlamaktadır. Erdemir Grubu hâlihazırda bölgede yer alan en verimli demir-çelik üreticilerinden biri konumundadır ve EBRD’nin finanse edeceÄŸi enerji verimliliÄŸi yatırım programıyla beraber Grubun enerji ihtiyacı daha da azalacaktır. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluÅŸlarından biri olan Erdemir Grubu’nun elektrik tüketimi, 2014 yılında ülkenin toplam elektrik tüketiminin yaklaşık %1,5’lik payını oluÅŸturmaktadır.  

’ERDEMÄ°R LÄ°DER BÄ°R OYUNCU’ 

EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet yatırım hakkındaki düşüncelerini şöyle yorumladı: "Türkiye demir-çelik piyasasında lider bir oyuncu olan Erdemir Grubu, toplam piyasa hacminin dörtte birini üretmektedir. Grup örnek bir liderlik sergileyerek Türkiye’de bir enerji verimliliÄŸi devrimi baÅŸlatma ve ülkedeki çelik endüstrisini deÄŸiÅŸtirme yeteneÄŸine sahiptir. Ãœlkedeki demir-çelik sektörünün, küresel rekabet gücünü artırmak ve daha iyi bir çevre dostu olabilmesi için daha verimli sanayi süreçlerine ihtiyacı var. EBRD hâlihazırda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile beraber Ulusal Enerji VerimliliÄŸi Aksiyon Planı’nı oluÅŸturmak için beraber çalışmaktadır ve EBRD, demir-çelik sektöründe enerji verimliliÄŸi politikalarının geliÅŸtirilmesi üzerine yaptığı çalışmada Erdemir Grubu ile beraber hareket etmekten özellikle memnuniyet duymaktadır. " Erdemir Grubu CFO’su Bülent Beydüz ise ÅŸu ifadelere yer verdi: “Bizim en temel ilkemiz, verimli, güvenli, çevreye duyarlı ve kaynakları akıllıca kullanan yüksek kaliteye dayalı bir üretim süreci saÄŸlamaktır. EBRD finansmanı ile beraber Åžirketimiz sürdürülebilirlik ve düşük çevresel ayak izi amaçları doÄŸrultusunda attığı niteliksel adımlara bir yenisini eklemektedir”.

   ATIKLARDAN GERÄ° DÖNÜŞÜM 

1960 yılında kurulan Erdemir Grubu yılda 9,1 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahiptir. Grubun EreÄŸli fabrikası, yassı çelik üretimi (sıcak haddelenmiÅŸ rulo, soÄŸuk haddelenmiÅŸ rulo, sıcak daldırma galvanizli rulo, sıcak haddelenmiÅŸ levha ve ince levha) üretimine odaklanırken, Grubun Ä°skenderun fabrikası ise hem yassı çelik (sıcak haddelenmiÅŸ rulo) hem de uzun çelik (kütük, ve kangal) üretmektedir. Türkiye’nin ham çelik üretiminin yaklaşık dörtte birini oluÅŸturan Grup, çevresel ayak izini en aza indirmeye, ürünlerinin akıllı tasarıma sahip ve daha uzun ömürlü olmasını saÄŸlamaya ve endüstriyel atıkların üretime geri dönüşümünü desteklemeye kararlıdır. Erdemir Grubu gibi büyük sanayi ÅŸirketlerine finansman saÄŸlayarak bu ÅŸirketlerin en iyi kaynak verimliliÄŸi teknolojilerini benimsemelerine yardımcı olmak, EBRD’nin YeÅŸil Ekonomiye GeçiÅŸ yaklaşımının bir parçasıdır. Bu yaklaşım ile beraber EBRD, sürdürülebilir kaynaklar alanında finansman hacmini önümüzdeki beÅŸ yıl içinde 18 milyar Euro düzeyine çıkarmayı amaçlamaktadır.  EBRD, 2009 yılında Türkiye’de yatırım yapmaya baÅŸladı ve halen Ä°stanbul, Ankara ve Gaziantep’te yer alan ofisleriyle faaliyet göstermektedir. Banka bugüne kadar, altyapı, enerji, tarım, sanayi ve finans sektörlerinde 180 farklı projeyle Türkiye’de 7 milyar Euro’yu aÅŸan yatırım gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Bu projelerin yaklaşık yarısı enerji ve kaynakların sürdürülebilir kullanımını teÅŸvik amaçlı projelerde kullanılmıştır.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo