Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

EN İYİ RESTORE EDİLEN EV

EN Ä°YÄ° RESTORE EDÄ°LEN EV

Safranbolu ilçesinde "Kültürel Miras ve Korumacılık" temasıyla düzenlenen  "16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali", festival meÅŸalesinin yakılmasıyla baÅŸladı.

Tarihi Muallimler BirliÄŸi’nde düzenlenen açılış törenine, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet Ali Åžahin, Karabük Valisi Orhan AlimoÄŸlu, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye ve Festival Komitesi BaÅŸkanı Necdet Aksoy, yönetmen, oyuncu ve yapımcılarla davetliler katıldı.

Konuşma yapmak için kürsüye çıkan Şahin, elindeki mikrofon parazit yapınca yetkililerden nedeniyle ilgili bilgi aldı.

Bir süre sonra yeniden mikrofon parazit yapması üzerine mikrofonun havadan görüntü almaya çalışan hava aracı "Drone" nedeniyle parazit yaptığını ifade eden Åžahin,  "O küçük helikopter yine geldi. Rus uçakları da zaman zaman sınırları ihlal ediyor ya. Yalnız fazla gezmelerini tavsiye etmeyiz" diye konuÅŸtu.

Festivalin sadece belgesel filmlerin yarıştığı bir festival olmadığını vurgulayan Åžahin, "Burası kültür ve sanatımızın nadide örneklerinin de ön plana çıkarıldığı bir festivaldir. Böyle bir festival en çok Safranbolu’ya yakışır. Safranbolu bir kültür ve tarih kentidir. Türkiye Cumhuriyetinden Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Selçuklu’ya onlardan da öteye bizim kadim medeniyetimizin son halkasıdır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti, geçmiÅŸten çokça kültür eserlerini de devralmıştır" sözlerine yer verdi.

Safranbolu’da han, hamam, çeÅŸme, yol ve konakların bulunduÄŸunu, ecdada layık olmak, onların bıraktığı bu eserlere layık olmaktan geçtiÄŸini aktaran Åžahin, şöyle devam etti:

"Estetik duyguya sahip gençler yetiÅŸtirmeliyiz. Kültürlü gençler yetiÅŸtirmeliyiz. Onun için sanata ve kültüre çok önem vermeliyiz. Kültür ve sanat adamı kolay yetiÅŸmiyor. Hangi mesleÄŸi seçerlerse seçsinler, doktor, mühendis veya avukatta olabilirler ama mutlaka çocuklarınızın estetik duygularını geliÅŸtirecek, onları kültürel olarak geleceÄŸe hazırlayacak vazifelerimizi ihmal etmemeliyiz.

Aksoy ise konuÅŸmasında festivalin alt temasının "Mimaride ışık" olduÄŸunu aktararak, "2015 yılı UNESCO tarafından ’ışık yılı’ ilan edildi. Buradan hareketle bu yıl festivalde mimaride ışığı ele aldık. Meseleyi biraz kurcalayınca aslında Safranbolu’nun hemen hemen mimari yapısının tek özetinin ışık olduÄŸunu gördük. Işığa dayalı ve duyarlı bir yapı ve ÅŸehir planı var" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından festival meşalesinin yakılması için protokol kürsüye davet edildi. Bu sırada kendiliğinden yanan ve tekrar söndürülen meşale, kürsüde bulunanlar arasında kısa süreli bir paniğe neden oldu.

MeÅŸalenin yakılmasının ardından Tarihi Muallimler BirliÄŸi’nin açılışı yapıldı. Bu binanın içinde ise "Anadolu’da YaÅŸam" ve "Kültürlerin Dansı" fotoÄŸraf sergileri açıldı, "Safranbolu’da Zaman ve Mekan" dia gösterisi yapıldı.

Festival, "En iyi restore edilen ev" plaket çakım töreniyle devam etti. "En iyi restore edilen ev" ödülüne layık görülen Safran Konak’a plaket çakımı, protokol üyeleri tarafından yapıldı. Tören’de konaÄŸa yansıtılarak yapılan ışık gösterisi, konukları büyüledi.

Festivalin ilk günü, Misak-ı Milli Meydanı’nda hazırlanan özel sahnede gösterilen "Aynalı Tüfek" isimli gala filminin izlenmesiyle son buldu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo