Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

En çok normal doğum yaptıran doktora ödül

En çok normal doğum yaptıran doktora ödül

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Zonguldak bölgesinde sezaryenle doÄŸum oranı en düşük olan doktora ödül verildi. Ancak Dr. Ä°sa Şükrü Öz’ün babasının rahatsızlığı sebebiyle Afyonkarahisar’a atanması üzerine ödül Afyonkarahisar’a gönderildi. 
SaÄŸlık Bakanlığı’nın sezaryenle doÄŸumu azaltıp normal doÄŸuma teÅŸvik etme kampanyaları Zonguldak’ta büyük ilgi gördü. Ä°ki yıl önce Zonguldak’a atanan kadın doÄŸum uzmanı Dr. Ä°sa Şükrü Öz, bakanlığın kampanyası doÄŸrultusunda ödül aldı. 
Dr. Ä°sa Şükrü Öz, il genelinde en düşük sezaryenle doÄŸum en fazla sayıda ise normal ve epidural (prenses) doÄŸum yaptırması sebebiyle ödüle layık görüldü. Görev yaptığı Zonguldak Kadın DoÄŸum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde baÅŸarılı hizmetleriyle adından söz ettiren Öz, normal doÄŸumla çocuklarını dünyaya getiren ebeveynlerin de takdirini kazandı. 
Babasının rahatsızlığı sebebiyle Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne atanan Dr. Ä°sa Şükrü Öz, ödül törenine katılamadı. SaÄŸlık Bakanlığınca hazırlanan ödül, Dr. Ä°sa Şükrü Öz’e ulaÅŸtırılmak üzere Afyonkarahisar’a gönderildi. 
Normal doÄŸumun önemi 
Uzmanlar, anne adayında herhangi bir engel olmaması halinde normal doÄŸuma teÅŸvik edilmesi gerektiÄŸini vurguluyor. Normal doÄŸumda içgüdüsel doÄŸal bir sürecin gerçekleÅŸtiÄŸi belirtiliyor. Gerçek bir "doÄŸum" eylemi yaÅŸanmadığı için bebekte solunum sıkıntısı gibi bazı problemler sezaryende daha sık görüldüğü belirtiliyor, Hiçbir gerekçe yokken sadece isteÄŸe baÄŸlı sezaryen normal doÄŸumdan daha saÄŸlıklı olmadığı ifade ediliyor. Sezaryen ile normal doÄŸum arasındaki farklar da şöyle belirtiliyor: 
“Büyük bir karın ameliyatı ile gerçekleÅŸen bir doÄŸumun normal yolla bir kaç dikiÅŸle gerçekleÅŸen bir doÄŸumdan daha saÄŸlıklı olması zaten beklenemez. Bilimsel veriler de bu yöndedir. Bir gerekçe varsa yani anne ve bebek saÄŸlığını tehlikeye sokacak bir durum varsa veya normal doÄŸum mümkün deÄŸilse bu durumda sezaryen faydalıdır. Sezaryen için bir gerekçe olmadığı durumlarda annenin normal doÄŸum yapması hem kendisi hem bebek açısından daha saÄŸlıklıdır. Türkiye'de sezaryen oranlarındaki aşırı artış anne ve bebek saÄŸlığı açısından sakıncalı boyutlara ulaÅŸtığı için bu oranın düşürülmesi amacıyla SaÄŸlık Bakanlığı tarafından çeÅŸitli uygulamalar baÅŸlatılmıştır. Bu baÄŸlamda anne adaylarına eÄŸitimler, bilgilendirici kampanyalar, doÄŸumda ebelerin rollerinin arttırılması vb. planlanmaktadır.” 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük1
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo