Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

EMEKLİLİKTE DEVRİM GİBİ KARAR!

EMEKLÄ°LÄ°KTE DEVRÄ°M GÄ°BÄ° KARAR!

Anayasa Mahkemesi kısmi emeklilikte 8 Eylül 1999 sınırını kaldırdı.

Anayasa Mahkemesi, 50 ve daha yukarı yaÅŸta olupda, 10 yıllık fiili hizmet süresini dolduranların emekli olabilmeleri için "8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya baÅŸlamış olma" ÅŸartını iptal etti.

Ankara 17’nci Ä°dare Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu’ndaki "8.9.1999 tarihinde Sandık iÅŸtirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaÅŸlarda bulunanlar, yaÅŸ haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re’sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuÅŸ olmak ÅŸartıyla emekli aylığına hak kazanırlar" hükmündeki, "8.9.1999 tarihinde sandık iÅŸtirakçisi olanlardan" ifadesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne baÅŸvurmuÅŸtu. Ä°dare Mahkemesi baÅŸvuru gerekçesinde, bu düzenlemenin 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya baÅŸlayanlar ile sonra baÅŸlayanlar arasında ayrım yaparak eÅŸitsizlik doÄŸurduÄŸunu ileri sürmüştü.

Ä°PTAL AMA BÄ°R YIL SONRA


Anayasa Mahkemesi, Ä°dare Mahkemesi’nin görüşüne katılarak, düzenlemeyi iptal etti ve gerekçesini dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında şöyle dedi: "Ä°tiraz konusu kuralla 8.9.1999 tarihinde Sandık iÅŸtirakçisi olanlar ile bu tarihten önce iÅŸtirakçiliÄŸi sona erenler arasında adil ve makul olmayan bir fark oluÅŸturulmuÅŸtur. Söz konusu fark ile daha önceki kanuni düzenlemeye güvenen bazı kiÅŸilerin emekli olma hakkı ortadan kalkmamış olsa dahi bu hakkın kullanılabilmesinin oldukça güçleÅŸtirildiÄŸi, böyle bir durumun ise sosyal hukuk devletinde olması gereken hukuk güvenliÄŸi ilkesi ile çeliÅŸtiÄŸi açıktır." Yüksek Mahkeme, bu konuda yasal boÅŸluk oluÅŸmaması için iptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesini hüküm altına aldı. Karara göre; Meclis, 18 Ocak 2015’e kadar bu alanda bir düzenleme yapmazsa, 50 yaşını dolduran ve 10 yıllık fiili hizmet süresi bulunan bir kiÅŸi, 18 Eylül 1999’dan önce çalışıyor olup olmadığına bakılmaksızın emekliye ayrılıp aylık alabilecek.


DENETÇİYE ÇALIŞMA İZNİ


Anayasa Mahkemesi aldığı ikinci bir kararla vergi incelemesine yetkili olan denetçilerin, daha önce denetleme yaptıkları firmalarda 3 yıl geçmeden çalışmaya başlayamayacaklarına ilişkin düzenlemeyi de iptal etti. Buna göre denetçiler inceleme yaptıkları mükellefler veya ortak olduğu yerlerde, 3 yıl geçmeden de çalışmaya başlayabilecek.

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo