Müzik & Kültür Sanat 6 yıl 3 ay 23 gün 13 saat 13 dakika önce 789
Japonya'da yaşayan Zonguldaklı işadamı Murat Enşici, ülkede yayın yapan dergide Zonguldak'ın elpek bezini anlattı.
Edinilen bilgiye göre, Malta’ya yabancı dil eğitimi almak için giden Murat Enşici, aynı okulda eğitim gören Japon Hiroko İkenoue ile 2004 yılında evlendi. Türk adetlerine göre düğün yapan Enşici Çifti’nin Haluk ve Tolga isminde iki de çocuğu dünyaya geldi. Türkiye ile Japonya'nın Kyushu Bölgesi arasında kalıcı bağlar kurulması için çaba gösteren Enşici, Türkiye'den getirdiği yöresel kilimlerin hem tanıtımını hem de ticaretini sürdürüyor.
İki ülke arasındaki bağların güçlenmesi için Japonya'da şirket kuran işadamı Enşici, şirketin 15. yıl dönemi ile beraber yeni bir girişimciliğe de başladı. Enşici, tarihi çok uzun yıllara dayanan Elpek Bezi’nin tanıtım, pazarlama ve satışına başladı. Enşici engelliler ve kadınlara iş imkanı sağlayıp, memleketinin kültürel ve ekonomik gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Japonya'nın Fukuoka bölgesinde aylık yayınlanan derginin 800. sayısında 'Fukuoka'ya değer verenler' başlığıyla yaşadıklarını anlatan Enşici, "Mağaza açmadan, Kyushu bölgesindeki sanat galerilerinde sergiler yaparak ve müşterilerin evlerine özel olarak götürerek satışları gerçekleştiriyorum. Çünkü mağazam olmuş olsaydı yalnızca çevredeki müşteriler gelebilir ancak uzak mesafedeki müşterilerin gelmelerinin zor olacağını düşündüğüm için mağaza açmayı düşünmüyorum. Müşterinin gelmelerini beklemek yerine ben onların ayağına giderek en az yılda bir defa müşterilerimle buluşmak benim için büyük bir mutluluk" ifadelerine yer verdi.
"Memleketim Zonguldak'a bir vefa borcum var"
Türkiye'ye maddi ve manevi katkıda bulunmak düşüncesinin bir an olsun aklından çıkmadığını anlatan işadamı Enşici, "Ülkeme maddi ve manevi katkı sağlayabilirim düşüncesi aklımdan bir an dahi olsa çıkmıyor. Benim için ülkemin her yeri için aynı sevgiyi hissediyorum. Ancak memleketim olan Zonguldak’a bir vefa borcum var o vefa borcumu ödemek istiyorum. Bu düşüncelerimin de etkisi ile Zonguldak’in yöresel değerlerini özellikle işlerimle ilişiği olan el dokuması kültürümüz Ereğli’nin Elpek Bezi’nin engellilerimiz ve bayanlarımız ile birlikte dokuma yaparak projenin çekirdek kısmına başlanmasının doğru olacağına inanıyorum. Projeye başlamak önemli ancak daha da önemlisi projenin devamlılık arz etmesi gereklidir. Hepimizin bu projede yapabileceği çok şeyi olduğuna inanıyorum. Herşey insanlık için kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur. Projedeki amacımız engellilerimizin meslek sahibi olmalarını ve çalışma ortamını oluşturmak. Ereğli’nin kültürel mirası Elpek Bezi’nin gelecek nesillere aktarılmasıdır. Ereğli Elpek Bezi’nin ihracatını gerçekleştirir konuma gelmektir. Engellilerimize farkındalık oluşturulmasıdır. Ereğli’nin Japonya’da tanıtımının yapılmasının sağlanmasıdır. Ereğli ile Japonya’nın doku olarak benzerlik gösteren ilçesi ile ilişkilerin başlamasını sağlamak. Elpek Bezi’nin ham maddesi olan ketenin tekrar bölgede yetiştirimlesi için gerekli çalışmaların yapılmasıdır. Buradaki asıl amaçlarımızdan birisi ise elpek bezinin üretilmesi ve ihracatının yapılmasının yanı sıra yöresel kültürümüzün yaşatılması ve bu ürünün üretilmesini sağlayacak olan nitelikli kişilerin sayısının arttırılmasıdır" şeklinde konuştu.