Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’EKMEK NAMUSUMUZDUR’

’EKMEK NAMUSUMUZDUR’

Kdz.EreÄŸli’de fırıncılar yapılan ekmek zammını deÄŸerlendirdiler. Artan maliyetlere dikkati çekilirken ekmek zammının yapılacağının 2 ay önce Ä°lçe Kaymakamlık ve belediyeye bildirildiÄŸine vurgu yapıldı.

Ä°lçede 30’un üzerinde fırında bin ile 3 bin arasında deÄŸiÅŸen rakamlarda günlük ekmek çıkarıldığını anlatan Demirtürk, "EreÄŸli’de 400 gram 2 TL, kilo bazında 5 TL. Bugün 300, 400, 600 gram ekmek satışı yapılmaktadır. Kaymakam ve Belediye BaÅŸkanının talebi doÄŸrultusunda gramajlar geriye çekilerek fiyatlar düşürüldü ancak kilo bazında bir deÄŸiÅŸiklik olmadı. Ramazan pidesine ise zam yok" dedi.  

Zonguldak Esnaf Odaları BirliÄŸi BaÅŸkan Vekili Rahman Demirtürk, beraberinde bazı fırın sahipleri ile Bozhane Kafeterya’da düzenlediÄŸi kahvaltılı basın toplantısında ekmek zammına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. EkmeÄŸe yüzde 100 deÄŸil yüzde 25 oranında zam yapıldığını belirten Demirtürk, ekmeÄŸin 37 ay sonra zam gördüğünü de sözlerine ekledi. Fırınlarda artan maliyetlere dikkati çeken ve yaklaşık 2 ay önce ekmek zammının yapılacağına dönük EreÄŸli Kaymakamlığı ile EreÄŸli Belediyesi’ne yazı ile bildirildiÄŸini vurgulayan Demirtürk konuya iliÅŸkin verdiÄŸi bilgilerde ÅŸunları söyledi:  

"2013 YILINDA 45 TL OLAN UN ÇUVALI ŞİMDİ 75 TL"

Asgari ücreti 2013 yılında bin 251 TL 34 kuruÅŸtu, 2016 yılında 2 bin 64 TL, yani asgari ücret yüzde 65 arttığını söyleyebiliriz. Temel gider anlamında un çuvalı 2013 yılında 45 TL iken yüzde 68 artış ile 2016 yılında 75 TL. EreÄŸli’de kara fırın tabiri ile yapılan ekmeklerde kullanılan odun 2013 yılında 100 TL iken yüzde 200 artışla 2016 yılında 300 TL’ye çıktı. Su, elektrik ve diÄŸer genel giderlerinde yüzde 30 civarında artış gösterdi. EkmeÄŸin artışı 4 yıl sonra yüzde 25’dir.

KÄ°LO BAZINDA 5 TL

Tarım ve Köy Ä°ÅŸleri Bakanlığının uygulamasında 250 gram altında ekmek üretilemez. Ekmek gramajları 50 gram 50 gram büyütülebilir. Bizde ve Türkiye genelinde ekmeÄŸin kilo bazı fiyatı 5 TL. EreÄŸli’de 400 gram 2 TL, kilo bazında 5 TL. Bugün 300, 400, 600 gram ekmek satışı yapılmaktadır. EreÄŸli Kaymakamı ve Belediye BaÅŸkanının talebi doÄŸrultusunda gramajlar geriye çekilerek fiyatlar düşürüldü ancak kilo bazında bir deÄŸiÅŸiklik olmadı.  

KAYMAKAMLIK VE BELEDÄ°YEYE ZAM YAPILACAK BÄ°LGÄ°SÄ° VERÄ°LDÄ°

Fırıncı esnafı önce baÄŸlı olduÄŸu muhasebeciden hesap çıkartıyor sonra baÄŸlı olduÄŸu odaya müracaat ediyor ardından Zonguldak Esnaf Odaları BirliÄŸine gönderiyor, bu karar onaylanırsa bölgede yani ilçede kim kaymakamlık ve belediye baÅŸkanlığına dosyayı sunuyorlar. Biz ekmeÄŸe birinci ayda zam yapmıştık, fırıncı 2 ay zaman geçtikten sonra uygulamaya geçti. O geçilen süre zarfında hem belediyeden hem kaymakamlıktan herhangi bir itiraz söz konusu olmadı. Ekmek yüzde 100 zamlanmadı, yüzde 25 zamlandı ve 37 ay sonra zamlandı.   

SİYASETİ EKMEK ÜZERİNDEN DEĞİL...

Bir de siyasi partilerimiz var siyaseti ekmek üzerinden deÄŸil proje üzerinden EreÄŸli’ye ne katabiliriz diye yapmalılar. Burada halk ekmek fırın varken de fırıncıydı, yokken de fırıncıyız. Bu insanlar buradan geçimini saÄŸlıyor. Bu EreÄŸli’de çalışan fırınlar asgari 5-15 arasında çalışan var. Fırıncı esnafı istediÄŸi zam yapıyor, fiyatı arttırıyor gibi lafları kabul edilmesi mümkün deÄŸildir.  

"VERGİ, SSK ÖDÜYORLAR MI?"

EreÄŸli’de ÅŸu da oluyor, ekmek ile ilgili mesela örnek söylüyorum A köyünden köy ekmeÄŸi getiriyor, pazaryerinin her köşesinde ekmek satıyor. Bu hijyenli mi? Bu vatandaÅŸ SSK, baÄŸ-kur, vergi, belediyeye su, elektrik, vergi ödüyor mu? Satılması doÄŸru deÄŸil. Esmer ekmek denilen ekmekler EreÄŸli haricinde daha pahalıdır" 

 RAMAZAN PÄ°DESÄ°NE ZAM YOK

Gazetecilerin sorularına da yanıt veren Demirtürk, "Ramazan pidesine zam yapılacak mı?" sorusuna ise, "Hayır ramazan pidesine herhangi bir zam yapılmayacak. 2 ve 4 TL’den satışa sunulacaktır" dedi.  

"EKMEK NAMUSUMUZDUR"

EreÄŸli’de ekmek israfının yapıldığını da dikkati çeken Demirtürk, "Ä°srafın nerede olduÄŸunu gazeteci olarak siz bulun ben açıklamayayım. EkmeÄŸi kim çöpe atarsa onu araÅŸtırın. Ben satıcıyım, kırsalda kimse ekmeÄŸi çöpe atmıyor, ekmeÄŸi deÄŸersiz görenler çöpe atıyor. Ekmek kutsalımızdır, namusumuzdur, herÅŸeyimizdir. 27 Yıldır EreÄŸli’de fırıncıyım, 27 yıl önce 10 bin ekmek yapıyorduk ÅŸimdi 2 bin ekmek yapıyoruz. EreÄŸli son 5 yılda 40 bin göç verdi. Ekmek üretimi merkezinde 30’un üzerinde fırın var, bunlar bin ile 3 bin arasında ekmek üretiliyor"

 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo