9 o C Kdz. Ereğli

DSP Genel Başkanı Aksakal Ereğli’de

Gündem 7 yıl 7 ay 21 gün 3 saat 51 dakika önce 842

Haberi Paylaşın

Demokratik Sol Parti (DSP )Genel Başkanı Önder Aksakal, Ereğli Muhtarlar Derneğini ziyaret etti.Yeni Anayasa değişikli halk oylaması öncesi Ereğli’ye gelen DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, muhtarlara konuştu. Aksakal, Ereğli Muhtarlar Derneği’nde yaptığı konuşmada, referandumun maddeleri içinde muhtarlara özgün bir terim bulunmadığını söyleyerek, “yeni Türkiye düzeninde, muhtarlarımızın yetki ve konumları ne olacaktır diye sorulduğunda belki bu Anayasa referandumundaki 18 madde içinde muhtarlara özgün bir terim geçmiyor ama seçilecek cumhurbaşkanının oluşturabileceği tüzel kişiler içinde her türlü yetkiye sahip olması, istediği mahalleri birleştirme, köyü mahalle ve istediği şehri ilçe yapabilme gibi çok güçlü yetkiler ile donatılacak. Bu ucu açık bir yetkidir” dedi.

BU ANLAYIŞA KARŞIYIZ

Aksakal, ’evet mi’ ’hayır mı’ denilerek kavram haline getirilen bir anlayışa karşı olduklarını ifade ederek şu sözlerle konuştu:“Parlamento dışında ki partiler ile değil, üniversiteler, toplum kuruluşları ve sendikalarla; Karadeniz Ereğli bir işçi kentidir örneğin ve sendikaların bu anlamda çok önemli yerleri vardır. Tartışılmadan dayatılarak ’buna evet mi hayır mı diyorsanız’ gibi bir kavram haline getirilen bir anlayışa, baştan beri karşıyız. Hepimiz, bu anlamda karşı olmalıyız. Çünkü 18 maddenin içinde gönülden evet denebilecek hususlarda var. Ama onlara evet derken, diğer tarata asıl hayır denilmesi gereken kısım gerçekleştiriliyor. Asıl tehlikeli kısım burasıdır.

HALK OLARAK BUNU DÜŞÜNECEĞİZ

Örneğin bu anayasa değişikliği gerçekleştiğinde, seçeceğiniz Cumhurbaşkanına Türk Silahlı Kuvvetlerini tek başına kullanma yetkisi verilecek. Yani beni Cumhurbaşkanı seçeceksiniz, ben ABD başkanı ile telefonla konuşacağım, ’hadi Önderciğim, şu senin askerleri de gönderiver Suriye’ye’ dediğinde yapabiliyorum. Bunu vermeli miyiz yoksa vermemeli miyiz? Halk olarak bunu düşüneceğiz. Yoksa mesele ne Tayyip Erdoğan, ne Binali Yıldırım ne de DSP’dir. Anayasayı değiştiriyoruz dikkat edin. Burası işçi kentidir. Bir cumhurbaşkanı örneğin ücretleri belirleyecek. Cumhurbaşkanına ücretleri tek başına belirleme yetkisini vereceğiz, O’da maliye bakanına diyecek ki ’para durumu nasıl. İyi değil. O zaman askeri ücret bin lira yaptım’. Bitti. Böyle olsun diyenler varsa seve seve evet versinler. Bu olmalı mı yani bir tek kişinin iradesine bunlar sığdırılabilir mi?"

KUVVETLER AYRILIĞI PRENSİBİ, DEMOKRASİLERİN OLMAZSA OLMAZIDIR

DSP’li Aksakal, kuvvetler ayrığı içinde Yasama ve Yargı’nın kontrolünün AK Parti hükümeti elinde olduğunu öne sürerek şunları kaydetti:“Kuvvetler ayrılığı prensibi, demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Bu, dünyada böyledir. Kuvvetler ayrılığı prensibi, o kuvvetlerin birbirlerini boğması eylemi değildir. Tam tersine, olabilecek olumsuz kararları denetleme mekanizmasıdır. Dikkat edin 15 yıldır Kuvvetler ayrılığı prensibinin iki ayağı kuvvetler uyumu olarak çalışıyor. Yani Yasam ve Yürütme AK Parti’nin denetimindedir. Parlamentoda 300’ün üzerinde milletvekilleri var. İstediği kanunu, istediği şekilde çıkartıyorlar. Ya da, haklarında verilebilecek gensoru veya soru önergelerinde, istediği sorulara cevap vermiyorlar. Bir ayak vardı Yargı, ondada, çok önemli şeyler gündeme geldiğinde müdahil oluyordu.

SORGULANAMAYACAK

Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı ne diyor, ’kuvvetler ayrılığı ne demek yahu, kuvvetler birliği olması lazım. Bütün yetkileri tek elde toplayacağız’. Yani Kadı da, Kaymakam da ben, suçu işleyen de ben, her şey benim diyor ve sorgulanamayacak. Seçilecek bir Cumhurbaşkanı ve atayacağı yardımcıları, bakanlar, görevleri süresince işleyecekleri sadece görev suçları da değil kişisel suçlardan dolayı da, o görevi bıraktıktan sonra dahi ortaya çıksa, 400 milletvekilinin gizli oyu ile sorgulanır diye bir hüküm olur mu?

BU YARGILAMA KURALI

Açıkça söylediği şu: Cumhurbaşkanı, görevi sırasında yaptığı suçlar ile ilgili, 301 milletvekili ’suç işlenmiştir’ diye önerge verecek. 360 milletvekili ’evet bu bir sorgulansın’ derse sorgulanabilecek. Yargılanabilmesi için de 400 milletvekili gizli oyla yargılansın derse ancak mahkemenin karşısına çıkabilecek. Bu yargılama kuralı. Yeni değişiklik diyor ki, cumhurbaşkanını yardımcıları ya da bakanları, görevleri sırasında işlemiş oldukları kişisel suçlarda dahil olmak üzere, görevlerinden ayrıldıktan sonra bile böyle bir suç ortaya çıkarda yargılanması icap ederse bu kurallar ile yargılanabilir. Bunun adına eğer adalet budur diyen varsa, gidecek evet verecek.”

KILIÇ,MEMNUN OLDUM

Karadeniz Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç ise ziyaretten dolayı mutlu olduğunu belirtti. Ziyarete, Partinin il ve ilçe yöneticileri ile eski Gülüç Beldesi Belediye Başkan Adayı Ünsal Sarıkaş katıldı.

EN ÇOK OKUNAN

4 gün 17 saat 5 dakika önce EREĞLİ'DE İNTİHAR !
4 gün 22 saat 18 dakika önce KEPEZ YOLUNA BİR CAN DAHA !
2 gün 7 saat 1 dakika önce GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ GEÇİRDİ
1 gün 23 saat 36 dakika önce KEPEZ YOLUNDA KAZA VAR !
7 gün 6 saat 57 dakika önce MADEN İŞÇİSİ CANINA KIYDI
6 gün 7 saat 24 dakika önce DAMAR HAYATINI KAYBETTİ
5 gün 20 saat 16 dakika önce EREĞLİ'DE TRAFİK ÇİLESİ !
3 gün 4 saat 23 dakika önce SİLAHLI SALDIRI, SALDIRGAN FİRARDA !
3 gün 2 saat 4 dakika önce KAVŞAKTA ÇARPIŞTILAR !