Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’Dolar Düşebilir’

’Dolar Düşebilir’

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, yurt içi gündemin sakin seyretmesinin Türk lirasının değer kazanımlarını desteklediğini bildirdi.

Haftanın önemli geliÅŸmelerini deÄŸerlendiren Tufan, geçen hafta Salı ve ÇarÅŸamba günleri bankacılık komitesine sunum yapan ABD Merkez Bankası (Fed) BaÅŸkanı Janet Yellen’ın açıklamalarının yakından takip edildiÄŸini belirtti.

BaÅŸkan Yellen’ın Fed’in faiz artışlarına devam etmek için gereÄŸinden uzun süre beklemesinin akıllıca olmayacağı, bu nedenle istihdam ve enflasyonun beklentilerine paralel geliÅŸmesi halinde, gelecek toplantıların birinde faiz artışı olabileceÄŸi sinyalini verdiÄŸini anımsatan Tufan, ÅŸunları kaydetti:

"Bu ÅŸahin açıklamalar sonrası dolar endeksi hızla yükseliÅŸ kaydetmiÅŸ ve 101,75 seviyesini test etmiÅŸti. BaÅŸkan Yellen gibi Yardımcısı Fischer’ın açıklamalarının da faiz artışlarını savunan çizgide olması sonrası Fed’in mart ayı toplantısından gelecek olası faiz artış ihtimali yüzde 40’ın üzerine çıktı. Ancak endeksin bu yükseliÅŸi çok fazla kalıcı olamadı. Bunun nedeni her ne kadar mart ayında faiz artışı tahminleri yükselse de, piyasaların arka planda bu toplantıdan faiz artışı beklememesi. Ayrıca ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın savunduÄŸu mali politikalar ve dolara iliÅŸkin açıklamaları dolarda belirsizlik oluÅŸturarak satış baskısını artıyor.

Piyasalar her ne kadar mart ayında yapılacak olası faiz artışına arka planda inanmasa da haziran ve sonrasında yapılacak Fed toplantılarında bu ihtimal daha güçlü olacak. Yurt içi tarafta ise enflasyon, iÅŸsizlik gibi önemli makro datalar 2017 yılı için olumsuz sinyaller vermiÅŸ olsa da yurt içi gündemin sakin seyretmesi TL’nin deÄŸer kazanımlarını destekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) özellikle ocak ayında rekorlar tazeleyen kurda heterodoks politikalar ile psikolojik üstünlüğü yeniden ele geçirmesi etkili olmaya devam ediyor. Ancak 16 Nisan’da yapılacak referandumun muhtemelen siyasi tansiyonu artıracak olması, diÄŸer yandan Fed’in yapmaya hazırlandığı faiz artışlarının bu aydan sonra daha güçlü ihtimalle fiyatlanacak olması doların yönünü yeniden yukarı çevirebilir."

"Dolar 3,60’ı kırarsa 3,55’e düşebilir"

Tufan, kurda teknik olarak orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmiş olsa da 3,94 rekor seviyelerinden başlayan satışların aralıksız devam ettiğini dile getirdi.

Özellikle son 1 ayda TL ile geliÅŸen ülke para birimleri kıyaslandığında TL’nin dolar karşısında rakiplerine nazaran daha olumlu seyrettiÄŸinin görüldüğünü ifade eden Tufan, ÅŸu açıklamalarda bulundu:

"Bu süre zarfında TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 4 deÄŸer kazandı. Amerika’da bugün BaÅŸkanlık Günü olması nedeniyle küresel piyasalarda likidite düşecek olsa da kurda satışların hafta genelinde devam etmesi durumunda 3,60 ve sırasıyla 3,5885-3,5500 bandını gündeme getirebilir.

15 Mart’ta Hollanda’da genel seçim ve eylül’de Almanya’da parlamento seçimleri var. Fransa’da ise seçim gündemi daha yoÄŸun. Seçimi kazandığı takdirde Fransa’yı Avro Bölgesi’nden çıkaracağını vaat eden Marine Le Pen eÄŸer ki 7 Mayıs’ta sonlanacak CumhurbaÅŸkanlığı Seçimi’ni kazanırsa avroya olan güven iyiden iyiye azalabilir. Ayrıca, Fransa’da 18 Haziran’da genel seçimleri de takip edeceÄŸiz. Brexit sürecini bile halen ÅŸekillendiremeyen Avrupa, Ä°ngiltere ve Ä°talya ardından bir darbe de Fransa’dan alırsa avro varlıkları 2017’de gücünü koruyamayacaktır."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo