9 o C Kdz. Ereğli

“DİYABETTEN KORKMAYIN!..“

Sağlık 9 yıl 2 ay 27 gün 17 saat 13 dakika önce 1444

Haberi Paylaşın

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, ailelerin, diyabet hastalığını başa gelen bir felaket değil, kontrol edilmesi kendi ellerinde olan, çözülebilir bir durum olarak algılaması gerektiğini söyledi.

Arslanoğlu, yaptığı açıklamada, diyabetin, pankreasın salgıladığı insülin hormonunun eksik veya işlevsiz olması nedeniyle kanda şeker yükselmesine neden olan bir hastalık olduğunu belirterek, "Diyabet, insan sağlığını ve vücudun tüm dokularını derinden etkileyen, tedavi edilmezse zamanla bütün organlara zarar verebilen ağır fakat sinsi bir hastalıktır. Ömür boyu sürer, yani kroniktir, tümüyle ortadan kaldırılamaz, ancak kontrol edilebilir” dedi.

Diyabetin çocuklarda sıkça karşılaşılan belirtilerine değinen Arslanoğlu, aşırı derecede su içme, idrara çıkma, zayıflama, halsizlik, karın ağrısı, kusma, sık sık nefes alma ve bilinç kaybının yaşandığını vurguladı. Ayrıca yaraların geç iyileşmesi, yüksek tansiyon, idrar yolu enfeksiyonu veya genital bölgede kaşıntı gibi daha sinsi belirtilerin de görülebildiğini ifade eden Arslanoğlu, şöyle konuştu:

"Diyabeti bulunan çocuklar ev, okul hayatı ve arkadaş çevrelerinde dikkat etmeleri gereken noktalar arasında eğitim çok önemli. Aileler, diyabeti başa gelen bir felaket değil, kontrol edilmesi kendi ellerinde olan, çözülebilir bir durum olarak algılaması gerekir. Ailenin çocuktan beslenme performansı beklemek yerine yaptığı alışverişten pişirdiği yemeğe ve sofradaki davranışına kadar kendisi doğruları uygulayarak çocuğa model oluşturması gerekir. Çocuğun ve ailenin tüm sosyal ortamlarda rutin uygulamaları sürdürecek bilinç ve beceriyi sürdürecek şekilde eğitilmeleri gerekir."

Prof. Dr. Arslanoğlu, besinlerin taze bir şekilde fazla işlenmemiş ve pişmemiş, kimyasal katkıdan uzak olması gerektiğinin önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Kahvaltıda 2-3 yumurta, tereyağı, peynir-lor çeşitleri, zeytin ve zeytinyağı, taze salata çeşitleri, istenirse ceviz, fındık gibi kuruyemişler, kuru meyveler ve az miktarda bal, pekmez, ev reçeli, bir dilim ekmek veya küçük bir porsiyon nişastalı besin tüketilebilir. Gün içinde gereksinime göre ara veya ana öğün olarak, bir veya iki kez meyve, yoğurt, kefir, kuruyemiş, kahvaltıdakinin benzeri veya akşam yemeğindekinin benzeri öğünler yer alabilir. Akşam erken saatte kırmızı veya beyaz et türleri, sebze yemekleri, haftada 1-2 gün kuru baklagiller ve tahıllı besinler, taze salatalar ve yoğurts ağlıklı bir şekilde çeşitlilik sağlayacaktır. Çeşitlerin her gün benzer öğünler yerine haftalık ritim izlemesi daha sağlıklı olacaktır."

EN ÇOK OKUNAN

6 gün 17 saat 35 dakika önce KGYS EREĞLİ'DE DEVREYE GİRDİ !
5 gün 31 dakika önce YAYAYA ÇARPIP KAÇTI !
3 gün 17 saat 28 dakika önce YÜKSEKTEN DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ
1 gün 11 saat 27 dakika önce OKULLAR TATİL OLABİLİR !..
3 gün 12 saat 54 dakika önce KEPEZ YOLUNDA KAZA !.
5 gün 12 saat 24 dakika önce KAZA VAR ; 3 YARALI !
15 saat 38 dakika önce MADEN İŞÇİSİ CANINA KIYDI
3 gün 13 saat 5 dakika önce GERİ GERİ KAYDI, DEVRİLDİ !
2 gün 10 saat 56 dakika önce ERDEMİR'DE UYUŞMAZLIK ZAPTI TUTULDU !
1 gün 15 saat 28 dakika önce AYSA OTOMOTİV CİTROEN'İ BÜNYESİNE KATTI