Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DEPRESYONA NEDEN OLUYOR

DEPRESYONA NEDEN OLUYOR

Uzmanlara göre sosyal medyada takipçi sayısını artırma, fenomen olma ve beğenilme isteği, kişilerde benlik karmaşası, kişilik bozuklukları ve depresyona neden olabiliyor.

Bireylerin sosyal medyayı bilinçsiz kullanmasının, benlik karmaÅŸası ve kiÅŸilik bozukluklarına yol açabildiÄŸi belirtildi. 

Sosyal medyadaki benlik arayışıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinde çok fazla zaman harcanması durumunda, "günlük hayattan geri kalma, sorumluluklarını yerine getirememe ve günlük iÅŸlevselliÄŸin azalması" gibi sorunların yaÅŸanabildiÄŸini söyledi.

Sayar, "KiÅŸi, zamanla gerçek hayattaki emek ve sabır gerektiren kalıcı ve derin deneyimlerden uzaklaÅŸmaya baÅŸlar. Anlık doyum ve tatmini bir an önce saÄŸlamaya çalışarak, uzun süreli doyumları unutur. Sosyal medyada çok vakit geçiren kiÅŸi için uzun süreli mutluluÄŸun, neÅŸenin ve derin hislerin yerini yüzeysel ve anlık duygular alır" dedi.

"Sosyal medya, giderek bağımlılığa dönüşüyor"

Sosyal medya kullanımının giderek bağımlılığa dönüştüğüne iÅŸaret eden Sayar, bunun alkol ve sigara bağımlılığından bile daha tehlikeli olabileceÄŸinin bir çok araÅŸtırmacı tarafından ortaya konulduÄŸunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Her çeÅŸit bağımlılıkta kiÅŸi bir aktiviteyi o kadar çok yapar ki o, zararlı bir alışkanlık haline gelir ve bu alışkanlık, kiÅŸinin hayatındaki okul, iÅŸ, sosyallik gibi önemli alanlarda geri kalmasına ve yanlış tercihler yapmasına yol açabilir. AraÅŸtırmalara göre insanlar, internet ve medyadan uzak kaldığı zaman veya cep telefonlarının ÅŸarjı bitince, diÄŸer bağımlılıkların yoksunluÄŸuna benzer psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaÅŸayabiliyorlar. Bu sorunlar arasında yoÄŸun endiÅŸe, depresiflik, nabız yükselmesi ve azalan düşünme kapasitesi yer almaktadır".

Sayar, sosyal medya bağımlılığı olan kiÅŸilerin, diÄŸer insanların video ve resimlerini inceleyerek uzun zaman harcayabildiklerinin altını çizerek, "KiÅŸi zaman kavramını kaybetmeye, sürekli sosyal paylaşım sitelerinde gezindiÄŸinden hayatından geri kaldığını kabul etmemeye ve bu durumdan piÅŸman olmamaya baÅŸlar. Hayatını sadece sosyal medya üzerinden yaÅŸamaya baÅŸlar. DiÄŸer kiÅŸilerin kendisini bu konuda uyarmalarını kabul etmez, hatta onlara sinirlenebilir" diye konuÅŸtu.

Sayar, "Her ne kadar arkadaÅŸlarla baÄŸlantı kurmak için yapılan internet siteleri de olsa, bu siteler zamanla insanı yalnızlaÅŸtırıp, asıl ve gerçek olan iliÅŸkilerden koparır" dedi. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo