Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DENETİMLER SÜRÜYOR!.

DENETÄ°MLER SÃœRÃœYOR!.

Zonguldak’ta yasa gereÄŸi engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan 2 fabrika ile 1 iÅŸ yerine geçen yıl 3 milyon 85 bin 438 lira ceza uygulandı.

4857 Sayılı Ä°ÅŸ Kanunu’nun ilgili maddesine göre kamuda her 50 işçi için yüzde 4 engelli, yüzde 2 eski hükümlü, özel sektörde ise yüzde 3 engelli personel çalıştırma zorunluluÄŸuna uymayan iÅŸ yerlerine idari para cezası kesiliyor.  

Zonguldak Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumu görevlilerince yapılan incelemeler sırasında engelli istihdamını yerine getirmeyen iÅŸ yerleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸları, uyarılara raÄŸmen istihdam saÄŸlamamaları durumunda çalıştırmadıkları ay boyunca her bir engelli personel için 2 bin 95 lira ceza ödüyor. 

Tahsil edilen cezalar, engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eÄŸitim ve rehabilitasyonu, kendi iÅŸlerini kurmaları, iÅŸ bulmalarını saÄŸlayacak destek teknolojilerinin yanı sıra bu gibi projelerde kullanılıyor. 

İlgili kanunda engelli ve eski hükümlü açığı oluşan iş yerinin 5 iş günü içinde engelli işçi istediğini Çalışma ve İş Kurumuna bildirim yükümlülüğü bulunuyor.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli vatandaşları çalıştırmayan iş yerlerine idari para cezası vermek yerine engellilerin kamu ve özel sektörde işe yerleştirilmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Müdürlüklerinde çalışan personelin ziyaret ettikleri iş yerlerinde yasayla ilgili bilgi verdiğini, uygulanmaması durumunda cezai işleme tabi tutulacaklarını anlattığını ifade eden Demirsu, şunları ifade etti:

"Ancak uyarılarımıza raÄŸmen engelli istihdam etmemekte direnen iÅŸletmeler de oluyor. Geçen yıl yasa gereÄŸi çalıştırması gereken oranda engelli istihdam etmeyen 2 fabrika ile 1 iÅŸ yerine 3 milyon 85 bin 438 lira ceza uyguladık. Ä°ÅŸletmelere  Ã§alıştırmadıkları her bir engelli için aylık kiÅŸi başına 2 bin 95 lira ceza uyguluyoruz. Engelli açığı oluÅŸan iÅŸ yeri, 5 iÅŸ günü içinde açık oluÅŸtuÄŸunu ve engelli işçi istediÄŸini Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumuna bildirmekle yükümlü. Cezacı bir kurum deÄŸiliz. Ä°ÅŸ yerleri ceza ödemek yerine engelli istihdam etseler kendilerine yarar saÄŸlayacaklar. Bu sayede engelli vatandaÅŸlarımızın sosyal hayata katılımına yardımcı olacaklar. Yasanın emrettiÄŸi oranda istihdam saÄŸlamayan iÅŸletmelere verilecek cezalar konusunda bilgilendirmeye devam edeceÄŸiz. Ä°ÅŸ yerlerimizden tek isteÄŸimiz yasada öngörülen oranda ya da daha fazla engelli çalıştırmalarıdır."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo