Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DEMİRCİ’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR...

DEMÄ°RCÄ°’DEN ÖNEMLÄ° AÇIKLAMALAR...

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, "Türkiye’nin taÅŸkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum Türkiye TaÅŸkömürü Kurumudur (TTK)" dedi.

Sendika tarafından Åžemsi Denizer Konferans salonunda düzenlenen 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinliÄŸinde bir konuÅŸma yapan Demirci, Zonguldak’ın bir enerji bölgesi olduÄŸunu, enerji savaÅŸları konusunu 168 yıllık üretim tarihinden dolayı bildiklerini söyledi.

Türkiye’nin 40-50 milyar dolar arası cari açık verdiÄŸini ve bunun en önemli sebebinin enerji ithalatı olduÄŸunu öne süren Demirci, şöyle konuÅŸtu:

"TaÅŸkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Türkiye’de, Zonguldak’tan baÅŸka hiçbir yerde taÅŸkömürü yok. 1970’lerde taÅŸkömürü ihtiyacımızın neredeyse tamamını biz karşılıyorduk. Ä°htiyaç arttı, üretim geriledi ve ÅŸimdi ihtiyacımızın yüzde 90’ından fazlasını ithal ediyoruz. Türkiye bilinçli olarak bu duruma getirildi. Her ÅŸeye raÄŸmen, bugün tarihimizin en kötü dönemini yaÅŸasak da yine ayaktayız ve gerçekleri anlatmaya devam ediyoruz."

Demirci, TTK’da  8 bin kiÅŸinin çalıştığını ve üretimin 1 milyon tonun altında olduÄŸuna dikkat çekerek, "TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. TTK’nın üretim kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Kapasitesinin beÅŸte biri ile çalıştırılan her iÅŸletme zarar eder. Türkiye’nin taÅŸkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum TTK’dır."

Dünyanın en ağır iÅŸini yapan maden işçilerinin sadece toplu ölümlü kazalarla deÄŸil her zaman hatırlanmasını ve yaÅŸadıkları sorunların ivedilikle çözümünü istediklerini dile getiren Demirci, "Bugün biz, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kalkınıp büyümesi için büyük bedelleri seve seve ödeyen ve her ÅŸart altında bu bedeli ödemekten çekinmeyecek olan Zonguldak halkı ve madenciler olarak en büyük sıkıntımız olan işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz. Türkiye’nin sanayisine can vermiÅŸ, emeÄŸin baÅŸkenti sıfatını kazanmış bir il olarak bu en doÄŸal hakkımızdır." ifadesini kullandı.

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Başkanı Erdoğan Kaymakçı da madenciliğin, her an ölüm korkusuyla ailesini geçindirmeye çalışanların mesleği olduğunu belirterek, "Yerin metrelerce altında canları pahasına çalışan emekçiler, ölesiye kürek sallayan ve bir tutam gün ışığına muhtaç olan insanlardır. Madencilik en eski mesleklerden birisidir. Madencilik sektörü ülkemizin vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir." diye konuştu.

Eski MMO Genel Başkanı Mehmet Torun ise "Özelleştirme Politikalarının ve Uygulamalarının Zonguldak Kömür Havzasına Etkileri" konulu sunum gerçekleştirdi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo