Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

CİVELEK, KAPAN’IN SORULARINI YANITLADI

CÄ°VELEK, KAPAN’IN SORULARINI YANITLADI

1960 Kepez Köyü (mahallesi) doÄŸumlu olan Cevdet Civelek, 1985 senesinde ticaret atıldığını, 1988 ise EreÄŸli Verem SavaÅŸ DerneÄŸi’nde görev yaptığını bildirerek EreÄŸli Verem SavaÅŸ DerneÄŸi BaÅŸkanı Hasan ErdoÄŸan’ın yanın da yetiÅŸtiÄŸini belirtti
Civelek, eski EreÄŸli Belediye Meclis Ãœyesi görevini de yapan Ä°brahim Güven baÅŸkanlığındaki EreÄŸli Åžoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’yla 1999’da tanıştığını söyledi
Oda’da, yaklaşık 10 yıldır baÅŸkanlık görevi yürüten Civelek, çıktığı radyo programında, gazeteci Fikri Kapan’ın sorularını yanıtladı 

EREÄžLÄ°
Zonguldak’ın EreÄŸli Ä°lçesi’ndeki ÅŸoför esnafının sorunları, Fikri Kapan’ın 91.7 frekansından yayın yapan EreÄŸli FM’de hazırladığı “Fikri Kapan’la Burada KonuÅŸalım” isimli programda tartışıldı.
Gazeteci Kapan’ın radyo konuÄŸu olan Karadeniz EreÄŸli Åžoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası BaÅŸkanı Cevdet Civelek, programda ÅŸoförlerin sorunlarını, yasalardaki deÄŸiÅŸiklikler, D4 belge ile yaÅŸanan sıkıntılar, EreÄŸli trafiÄŸindeki genel durum ve benzeri çeÅŸitli sorulara yanıt verdi.
Erdemir ve sendikası ikilisinden örnek veren Civelek, odanın iÅŸleyiÅŸine iliÅŸkin sorulan soruya, “bizde ÅŸoför esnafın avukatı, her ÅŸeyiyiz. Başı aÄŸrıyan bize gelir. Ä°ÅŸimiz, ilçe trafik komisyonundadır” diye cevap verdi.
Oto lastikçinin de oto galericisinin de üye tanımı içine girdiÄŸini anlatan Civelek, pek çok soruya da, adeta ’korkusuzca’ yanıtlar verdi.
Fikri Kapan ile soru-cevap ÅŸeklinde geçen programın ’özeti’ şöyle:

KAPAN: Odanız zor günler geçirdi. Bugün ne durumdasınız?

CÄ°VELEK: Kolay iÅŸ yok. Dışarıdan bakılınca çok büyük kuruluÅŸ deniyor. DoÄŸrudur. Esnafımız her geçen gün sıkıntıda.
Bazı dolaylı büyük ÅŸirketler ÅŸehirde iÅŸ bulamayınca kırsala indi…
Her üyemizin aidat borcu var. İcraya da veremiyoruz, sıkıntı oluyor. Bizimde personelimiz var. Elektriğimiz, stopajımız, vergimiz, işçi maaşlarımız var. Bizden %13 alınan kesinti sıkıntı yaratmaktadır.
Ä°yi odalar arasında 600 odanın içinde ilk 100’ün içindeyiz ama 7 personelimiz var, sıkıntımız para.

153 TAKSİ ÇOK!
KAPAN: Taksicilerin önemli beklentileri var?
CÄ°VELEK: EreÄŸli büyüdükçe problemler çıkar. Hastane gitti öbür tarafa. Hastane durağının durumu belli. Garaj taksi, Sahil-Çınar taksi…
30 yıldan beri hak doğmuş. Buraya iki-iki gidilsin. Bu oraya yeterde artar bile.
Yeni adliye durağında taksi durağı olması lazım. EreÄŸli’de Murat Taksi var. 32 aracı var. Yani mümkün deÄŸil. 18-20 aracı olması lazım. Sahil taksi 25 taksi var. DiÄŸer duraklarda öyle. EreÄŸli’de yeni taksiye ihtiyaç yok. 153 araba EreÄŸli’ye çok.
KAPAN: Halk otobüsleri… Zaman zaman sıkıntılar yaÅŸandı ancak askeri duruma indi. Otobüs duraklarını ÅŸehrin iki tarafa çekilerek sürekli ring halinde olması durumu var...
CÄ°VELEK: VatandaÅŸ her an ’ayağıma otobüs gelsin’ istiyor ama bu pek mümkün olmuyor.
Çok kazanan duraklarda vardı az kazananda vardı. Halk otobüsü olunduktan sonra bazı sorunlar son buldu. Taksiciler ve servisçilerden şikayet vardı bunlar sona erdi.
Ring seferi tam net değil. Çalışmalar var, burada konuşulunca iş karıştırılır. Buda bize kalsın.

DEVLET, RATN MI ELDE ETMEK Ä°STÄ°YOR?
KAPAN: 65 yaÅŸ üstü, engelliler…
CÄ°VELEK: ArkadaÅŸlarımız haklı (halk otobüsleri). Benim babam 75 yaşında. 1,200 maaşı var. Hiçbir ihtiyacı yok. Kendine bakacak parayı bunlara Devlet veriyor.
Devlet bizim üzerimizden neden rant elde etmek istiyor. BaÅŸbakan’ın danışmanları böyle bur uygulama ilgili yanlış bilgi vermesi, BaÅŸbakan’ı da yanıltmıştır.
Bu karar alınırken muhakkak federasyon ve konfederasyonun görüşü alınması lazımdı. Yani yanlış işler yapılıyor.
KAPAN: Engelliler konusunda hassas olunması gerekir diye düşünüyorum.
CÄ°VELEK: Rencide edilmeden, yardımcı olunması lazım. Engellilerden çok fazla ÅŸikayet yok ancak 65 yaÅŸ üstünden oldukça ÅŸikayet var. Fakat yanlış karlar bunlar. Bunlar düzeltilecek inÅŸallah. Bunların paralarını Devlet’in belediyelere aktarması oradan da otobüsçülere verilmesi lazım. Åžoför esnafına bir ÅŸeyler vereceksin.
KAPAN: Ä°lçemizde 15 kadar sarı basın kartı olan var. Zaman zaman sıkıntılar yaşıyorlar…
CÄ°VELEK: Bazı ÅŸoför arkadaÅŸlarımız sarı basın kartının ne olduÄŸunu bilmez.

KAMYONCULAR KONUSU!
KAPAN: EreÄŸli’de ağır yük taşımacılık sektörü vardı. En fazla darbeyi gören bence kamyoncu esnafı oldu…
CÄ°VELEK: Hatayı kendimizde aramamız lazım. 19 Nolu Kooperatif, kendilerine göre hareket ettiler. Bin’e yakın üyemiz vardı. Åžimdi, bireysel kamyonculuk yapanlar 60 kiÅŸiden fazla deÄŸil.
Bunlar kendilerini geliştiremediler. Eski arabalarla taşımacılığa devam ettiler, lojistiklerini sağlayamadılar.
Sencilik-bencilik yaparak kendilerini bitirdiler. Ne dedilerse yapmışımdır. Bana ’ÅŸu iÅŸimiz var deyin yapalım’ dedim.
Önemli bir sektör bitiyor. Başlarında akıllı başlı, düzgün idareci bulmazsanız ne olurdu?
Nasıl bakkalcılar kendilerini geliştiremedi; orada 100 kamyoncu demek ne demekti. Her geçen gün kendilerini geliştirmeleri gerekirdi.

VE KRONÄ°K SORUN; D4 BELGESÄ°!
CÄ°VELEK: D4 konusu, Türkiye’nin büyük bir sorunudur. Mücavir alanda aranmıyor, sadece kırsalda aranıyor. Yani bundan sonra M Plaka verilmeyecek. ’M Plakası üzerine D4 plakası alınacak’ deniyor. Devlet diyor ki; Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla sana M Plakası verildi. Herkesin parayla aldığı belge bu. 
İçiÅŸleri bakanlığı onaylı bir ÅŸey, M Plakası bir haktır. Bir bakanlıkta, genelgeyle ’M Plakalar iptal olacak ve D4 alınacak’ diyor.  8-9 seneden beri bunun mücadelesini veriyoruz. Devlet’te kendisinin yanlış yaptığını biliyor çünkü Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararı iptal edemez.
Bizde diyoruz ki; Bakanlar Kurulu vermiş bu plakayı yine Bakanlar Kurulu iptal etsin. Bir bakanlık genelgesi ile iptal olmasın. Hala bunu aşamadık.

“BAKANLIKTA BÄ°LMÄ°YOR”
KAPAN: Bir ara, Sayın Milletvekili Ercan Candan’la görüşmeleriniz olmuÅŸtu. Herhangi bir sonuç çıkmadı mı?
CÄ°VELEK: Ercan Bey, ErdoÄŸan Bayraktar ve bazı milletvekillerinin katkısıyla süre uzatıldı. EÄŸer iptal olmuÅŸ olsa mahkeme kararı ile yeniden bir ÅŸeyler olacağını onlarda biliyor. Bu belgenin yanlış verildiÄŸini herkes biliyor.
Bazı konuları bakanlıkla görüşmemiz lazım ancak bazı konuları bakanlıkta bilmiyor. Bizzat kendimiz gidip anlattığımızda BaÅŸbakan Yardımcısı Yahya BaÅŸ’a, ’bu böyle miydi? Bize Böyle anlatmadılar’ diyecekti.
Birde Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmemiz gerekiyor. Federasyon ve Konfederasyon olayımızda var, bunlar siyasi olduğu için onlardan yakınlık göremeyince bizde dışarıdan Sayın Ercan Candan vasıtasıyla onlara ulaşmak istiyoruz.

ÇÖZÃœMÃœ ANLATTI: “SADECE Ä°KÄ° KELÄ°ME…”
KAPAN: Bu maÄŸdur olduÄŸunu kabul ettiÄŸimiz minibüs plakalarının parayla satın aldığını söylemiÅŸtiniz. Aynı zamanda bunların devir halkaları da söz konusuydu. Yani esnaf bu plakayı, emeklilik olarak görüyordu.
CÄ°VELEK: Rahmetli Turgut Özal zamanında, bu kadar arabacı esnafımıza, ’63 yaşını doldurduÄŸu zaman bunu satsın, emekli parası gibi yapsın’ denilerek verildi bu plaka. 
Bu hak, D4 ile geri alınmış oluyor. Bu D4’de ’devir edemez’, ’birinci derecede ki yakınına devir edebilir” deniliyor. 
Benim çocuğum yok, 65 yaşıma gelmişim, arabayı yatacağım. Memur, işçi, sendikalı; 25 sene zamanını doldurduğunda emekli oluyor mu? Oluyor. Şoför esnafını, hiç mi yok saymak lazım?
Sadece iki kelime; bunu yaptıklarında kimsenin başı aÄŸrımayacak. Diyecekler ki ’devir hakkı verilmiÅŸtir’. Kaldı ki bu parayla alındı, Devlet kendisi vermedi. 
Benim askerden çocuğum gelmiş, iş yok. Öküzümü, tarlamı, fındığımı satarak bir tane plaka alıyorum. Ama sen şimdi bunu benden alıyorsun.

“PARAYLA SEÇİM ALINDIÄžI ZAMAN…”
KAPAN: Ankara’dakiler, bizim burada düşündüklerimizi düşünemiyorlar mı?
CÄ°VELEK: Siyasi olarak Hükümet ayrı bizim federasyon, konfederasyon ayrı. Ama onlar kendi aralarında, birlerine hiçbir ÅŸey söylemiyorlar. Ezilen küçük esnaf oluyor. Bizler de seçmesini bilmiyoruz. Parayla seçim alındığı zaman bu iÅŸler böyle oluyor iÅŸte. Bakın ne kadar net konuÅŸuyorum.

“HER ÅžEY KANUNLA OLMUÅž OLSA
KÄ°MSE BÄ°R ADIM ATAMAZ”
KAPAN: Åžoförler Odası, Ä°lçe Trafik Komisyonu’ndan memnun mu?
CÄ°VELEK: Kanunlar belirlenmiÅŸ. Ama ’Ä°lçe Trafik Komisyonu’nda görüşülmesi’ kaydıyla oluyor. Bazen biz, yumuÅŸatma politikası yaparak ’bu kanun budur’ deyip de her ÅŸey net olmuyor. Ä°ÅŸ orada yine bana düşüyor ve yalvara-yakara, iyi niyetle bazı ÅŸeylerimizi çözmeye çalışıyoruz. 
Yani bu ikili iliÅŸkilerle oluyor. Yoksa her ÅŸey kanunla olmuÅŸ olsa kimse bir adım atamaz. Biz, bazı ÅŸeyleri Ä°lçe Trafik Komisyonu kararı ile ÅŸoför esnafına yardımı olmak istiyoruz. 
Tabi ki bunları iyi niyetle yapıyoruz. Art niyetim olmadığını Ereğli halkı, esnaf ve sayın kaymakamımızda bilir. Rantçı olmadığımızı, kendi çıkarlarımız için çalışmadığımızı bilirler.

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo