Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

CİVELEK, KAPAN’IN SORULARINI YANITLADI

CİVELEK, KAPAN’IN SORULARINI YANITLADI

1960 Kepez Köyü (mahallesi) doğumlu olan Cevdet Civelek, 1985 senesinde ticaret atıldığını, 1988 ise Ereğli Verem Savaş Derneği’nde görev yaptığını bildirerek Ereğli Verem Savaş Derneği Başkanı Hasan Erdoğan’ın yanın da yetiştiğini belirtti
Civelek, eski Ereğli Belediye Meclis Üyesi görevini de yapan İbrahim Güven başkanlığındaki Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’yla 1999’da tanıştığını söyledi
Oda’da, yaklaşık 10 yıldır başkanlık görevi yürüten Civelek, çıktığı radyo programında, gazeteci Fikri Kapan’ın sorularını yanıtladı 

EREĞLİ
Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’ndeki şoför esnafının sorunları, Fikri Kapan’ın 91.7 frekansından yayın yapan Ereğli FM’de hazırladığı “Fikri Kapan’la Burada Konuşalım” isimli programda tartışıldı.
Gazeteci Kapan’ın radyo konuğu olan Karadeniz Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek, programda şoförlerin sorunlarını, yasalardaki değişiklikler, D4 belge ile yaşanan sıkıntılar, Ereğli trafiğindeki genel durum ve benzeri çeşitli sorulara yanıt verdi.
Erdemir ve sendikası ikilisinden örnek veren Civelek, odanın işleyişine ilişkin sorulan soruya, “bizde şoför esnafın avukatı, her şeyiyiz. Başı ağrıyan bize gelir. İşimiz, ilçe trafik komisyonundadır” diye cevap verdi.
Oto lastikçinin de oto galericisinin de üye tanımı içine girdiğini anlatan Civelek, pek çok soruya da, adeta ’korkusuzca’ yanıtlar verdi.
Fikri Kapan ile soru-cevap şeklinde geçen programın ’özeti’ şöyle:

KAPAN: Odanız zor günler geçirdi. Bugün ne durumdasınız?

CİVELEK: Kolay iş yok. Dışarıdan bakılınca çok büyük kuruluş deniyor. Doğrudur. Esnafımız her geçen gün sıkıntıda.
Bazı dolaylı büyük şirketler şehirde iş bulamayınca kırsala indi…
Her üyemizin aidat borcu var. İcraya da veremiyoruz, sıkıntı oluyor. Bizimde personelimiz var. Elektriğimiz, stopajımız, vergimiz, işçi maaşlarımız var. Bizden %13 alınan kesinti sıkıntı yaratmaktadır.
İyi odalar arasında 600 odanın içinde ilk 100’ün içindeyiz ama 7 personelimiz var, sıkıntımız para.

153 TAKSİ ÇOK!
KAPAN: Taksicilerin önemli beklentileri var?
CİVELEK: Ereğli büyüdükçe problemler çıkar. Hastane gitti öbür tarafa. Hastane durağının durumu belli. Garaj taksi, Sahil-Çınar taksi…
30 yıldan beri hak doğmuş. Buraya iki-iki gidilsin. Bu oraya yeterde artar bile.
Yeni adliye durağında taksi durağı olması lazım. Ereğli’de Murat Taksi var. 32 aracı var. Yani mümkün değil. 18-20 aracı olması lazım. Sahil taksi 25 taksi var. Diğer duraklarda öyle. Ereğli’de yeni taksiye ihtiyaç yok. 153 araba Ereğli’ye çok.
KAPAN: Halk otobüsleri… Zaman zaman sıkıntılar yaşandı ancak askeri duruma indi. Otobüs duraklarını şehrin iki tarafa çekilerek sürekli ring halinde olması durumu var...
CİVELEK: Vatandaş her an ’ayağıma otobüs gelsin’ istiyor ama bu pek mümkün olmuyor.
Çok kazanan duraklarda vardı az kazananda vardı. Halk otobüsü olunduktan sonra bazı sorunlar son buldu. Taksiciler ve servisçilerden şikayet vardı bunlar sona erdi.
Ring seferi tam net değil. Çalışmalar var, burada konuşulunca iş karıştırılır. Buda bize kalsın.

DEVLET, RATN MI ELDE ETMEK İSTİYOR?
KAPAN: 65 yaş üstü, engelliler…
CİVELEK: Arkadaşlarımız haklı (halk otobüsleri). Benim babam 75 yaşında. 1,200 maaşı var. Hiçbir ihtiyacı yok. Kendine bakacak parayı bunlara Devlet veriyor.
Devlet bizim üzerimizden neden rant elde etmek istiyor. Başbakan’ın danışmanları böyle bur uygulama ilgili yanlış bilgi vermesi, Başbakan’ı da yanıltmıştır.
Bu karar alınırken muhakkak federasyon ve konfederasyonun görüşü alınması lazımdı. Yani yanlış işler yapılıyor.
KAPAN: Engelliler konusunda hassas olunması gerekir diye düşünüyorum.
CİVELEK: Rencide edilmeden, yardımcı olunması lazım. Engellilerden çok fazla şikayet yok ancak 65 yaş üstünden oldukça şikayet var. Fakat yanlış karlar bunlar. Bunlar düzeltilecek inşallah. Bunların paralarını Devlet’in belediyelere aktarması oradan da otobüsçülere verilmesi lazım. Şoför esnafına bir şeyler vereceksin.
KAPAN: İlçemizde 15 kadar sarı basın kartı olan var. Zaman zaman sıkıntılar yaşıyorlar…
CİVELEK: Bazı şoför arkadaşlarımız sarı basın kartının ne olduğunu bilmez.

KAMYONCULAR KONUSU!
KAPAN: Ereğli’de ağır yük taşımacılık sektörü vardı. En fazla darbeyi gören bence kamyoncu esnafı oldu…
CİVELEK: Hatayı kendimizde aramamız lazım. 19 Nolu Kooperatif, kendilerine göre hareket ettiler. Bin’e yakın üyemiz vardı. Şimdi, bireysel kamyonculuk yapanlar 60 kişiden fazla değil.
Bunlar kendilerini geliştiremediler. Eski arabalarla taşımacılığa devam ettiler, lojistiklerini sağlayamadılar.
Sencilik-bencilik yaparak kendilerini bitirdiler. Ne dedilerse yapmışımdır. Bana ’şu işimiz var deyin yapalım’ dedim.
Önemli bir sektör bitiyor. Başlarında akıllı başlı, düzgün idareci bulmazsanız ne olurdu?
Nasıl bakkalcılar kendilerini geliştiremedi; orada 100 kamyoncu demek ne demekti. Her geçen gün kendilerini geliştirmeleri gerekirdi.

VE KRONİK SORUN; D4 BELGESİ!
CİVELEK: D4 konusu, Türkiye’nin büyük bir sorunudur. Mücavir alanda aranmıyor, sadece kırsalda aranıyor. Yani bundan sonra M Plaka verilmeyecek. ’M Plakası üzerine D4 plakası alınacak’ deniyor. Devlet diyor ki; Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla sana M Plakası verildi. Herkesin parayla aldığı belge bu. 
İçişleri bakanlığı onaylı bir şey, M Plakası bir haktır. Bir bakanlıkta, genelgeyle ’M Plakalar iptal olacak ve D4 alınacak’ diyor.  8-9 seneden beri bunun mücadelesini veriyoruz. Devlet’te kendisinin yanlış yaptığını biliyor çünkü Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararı iptal edemez.
Bizde diyoruz ki; Bakanlar Kurulu vermiş bu plakayı yine Bakanlar Kurulu iptal etsin. Bir bakanlık genelgesi ile iptal olmasın. Hala bunu aşamadık.

“BAKANLIKTA BİLMİYOR”
KAPAN: Bir ara, Sayın Milletvekili Ercan Candan’la görüşmeleriniz olmuştu. Herhangi bir sonuç çıkmadı mı?
CİVELEK: Ercan Bey, Erdoğan Bayraktar ve bazı milletvekillerinin katkısıyla süre uzatıldı. Eğer iptal olmuş olsa mahkeme kararı ile yeniden bir şeyler olacağını onlarda biliyor. Bu belgenin yanlış verildiğini herkes biliyor.
Bazı konuları bakanlıkla görüşmemiz lazım ancak bazı konuları bakanlıkta bilmiyor. Bizzat kendimiz gidip anlattığımızda Başbakan Yardımcısı Yahya Baş’a, ’bu böyle miydi? Bize Böyle anlatmadılar’ diyecekti.
Birde Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmemiz gerekiyor. Federasyon ve Konfederasyon olayımızda var, bunlar siyasi olduğu için onlardan yakınlık göremeyince bizde dışarıdan Sayın Ercan Candan vasıtasıyla onlara ulaşmak istiyoruz.

ÇÖZÜMÜ ANLATTI: “SADECE İKİ KELİME…”
KAPAN: Bu mağdur olduğunu kabul ettiğimiz minibüs plakalarının parayla satın aldığını söylemiştiniz. Aynı zamanda bunların devir halkaları da söz konusuydu. Yani esnaf bu plakayı, emeklilik olarak görüyordu.
CİVELEK: Rahmetli Turgut Özal zamanında, bu kadar arabacı esnafımıza, ’63 yaşını doldurduğu zaman bunu satsın, emekli parası gibi yapsın’ denilerek verildi bu plaka. 
Bu hak, D4 ile geri alınmış oluyor. Bu D4’de ’devir edemez’, ’birinci derecede ki yakınına devir edebilir” deniliyor. 
Benim çocuğum yok, 65 yaşıma gelmişim, arabayı yatacağım. Memur, işçi, sendikalı; 25 sene zamanını doldurduğunda emekli oluyor mu? Oluyor. Şoför esnafını, hiç mi yok saymak lazım?
Sadece iki kelime; bunu yaptıklarında kimsenin başı ağrımayacak. Diyecekler ki ’devir hakkı verilmiştir’. Kaldı ki bu parayla alındı, Devlet kendisi vermedi. 
Benim askerden çocuğum gelmiş, iş yok. Öküzümü, tarlamı, fındığımı satarak bir tane plaka alıyorum. Ama sen şimdi bunu benden alıyorsun.

“PARAYLA SEÇİM ALINDIĞI ZAMAN…”
KAPAN: Ankara’dakiler, bizim burada düşündüklerimizi düşünemiyorlar mı?
CİVELEK: Siyasi olarak Hükümet ayrı bizim federasyon, konfederasyon ayrı. Ama onlar kendi aralarında, birlerine hiçbir şey söylemiyorlar. Ezilen küçük esnaf oluyor. Bizler de seçmesini bilmiyoruz. Parayla seçim alındığı zaman bu işler böyle oluyor işte. Bakın ne kadar net konuşuyorum.

“HER ŞEY KANUNLA OLMUŞ OLSA
KİMSE BİR ADIM ATAMAZ”
KAPAN: Şoförler Odası, İlçe Trafik Komisyonu’ndan memnun mu?
CİVELEK: Kanunlar belirlenmiş. Ama ’İlçe Trafik Komisyonu’nda görüşülmesi’ kaydıyla oluyor. Bazen biz, yumuşatma politikası yaparak ’bu kanun budur’ deyip de her şey net olmuyor. İş orada yine bana düşüyor ve yalvara-yakara, iyi niyetle bazı şeylerimizi çözmeye çalışıyoruz. 
Yani bu ikili ilişkilerle oluyor. Yoksa her şey kanunla olmuş olsa kimse bir adım atamaz. Biz, bazı şeyleri İlçe Trafik Komisyonu kararı ile şoför esnafına yardımı olmak istiyoruz. 
Tabi ki bunları iyi niyetle yapıyoruz. Art niyetim olmadığını Ereğli halkı, esnaf ve sayın kaymakamımızda bilir. Rantçı olmadığımızı, kendi çıkarlarımız için çalışmadığımızı bilirler.

 

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo