Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÇİFTLERDE 10 İLETİŞİM HATASI

ÇİFTLERDE 10 İLETİŞİM HATASI

Hürriyet’in yayınlamış olduÄŸu Psikoterapist-Klinik Psikolog Uzm. Dr. Timur Harzadın’in kaleminden iliÅŸkide yapılan en önemli iletiÅŸim hataları...

1. ÖTEKİNİ DİNLEMEDEN, TEK TARAFLI İLETİŞİM KURMAK

Ä°letiÅŸim hatalarının en başında gelen unsurlar sık sık söz kesmek, dinlememek ve dikkatin dağılmasıdır. Sürekli konuÅŸan, dikkati dağınık, sizi dinlemeyen ve söz kesen birisiyle iletiÅŸim kurmak çok can sıkıcı hal alır. Özetle karşıdakini iÅŸitmek baÅŸka bir ÅŸey, dinlemek baÅŸka bir ÅŸeydir. 

2. HER ZAMAN KENDİ DÜŞÜNCESİNİN ONAYLANMASINI BEKLEMEK

Emir vererek konuÅŸma, farkında olmadan yap, et, getir gibi söylemler sonrası karşıdaki kiÅŸi giderek kendisini eÅŸya gibi hissetmeye baÅŸlar. KiÅŸide hiçlik duygusu ve kızgınlık hissi oluÅŸturur. Karşı taraf o eylemi yapacak bile olsa içgüdüsel olarak yapmak istemeyecektir.

 3. KONUDAN KONUYA GEÇME

DiÄŸer kiÅŸinin söylediklerine ilgisiz kalmak, dedikleri ile alakalı sorular sormamak ve karmakarışık konuÅŸmak karşıdakinde kötü duygular oluÅŸturur. Bunu aksine anlatılan ile ilgili geri bildirim yapma veya soru sorma ise konuÅŸmanın daha kaliteli bir ÅŸekilde ilerlemesini saÄŸlar. ÖrneÄŸin çok fazla detay vermek, imalı bir biçimde konuÅŸmak karşıdakinin aklını karıştırırken mümkün olduÄŸunca basit konuÅŸmak, kısa cümleler kurmak daha anlaşılır olmayı saÄŸlar.

4. YARGILAMA VE ETÄ°KETLEME

Birçok çift birbirlerinin olumsuz yönlerine iyi odaklanırken, olumlu yönlerini daha az görür. Bu sayede birbirlerini incitecek ve genelleme yapacak ÅŸekilde konuÅŸurlar. ÖrneÄŸin sen zaten bu hataları hep yaparsın” veya “sen beni üzmekten zevk alırsın” gibi konuÅŸmalar karşıdakini deÄŸersiz hissettirir.

5.  SÃœREKLÄ° ŞİKAYETTE BULUNMA

Çiftlerden birisi veya her ikisi sürekli sıkıntılı durumlardan, hastalık durumlarından yani devamlı bir ÅŸeylerden ÅŸikayetçi bir haldedir. Bu tarz bir kiÅŸi mutluluÄŸa tahammül edemez ve hep bir sorundan bahsetme ihtiyacındadır. En mutlu olacak yerde bile üzülecek bir ÅŸey arar. Karşıdakine tekrar tekrar bunu anlatır. Böyle birisi ile yaÅŸamak zamanla tükenmiÅŸlik duygularına sebep olur.

 6. DEVAMLI ÖĞÜT VERÄ°CÄ°  KONUÅžMALAR YAPMAK 

Bazı insanlar her ÅŸeyi çok bildiÄŸini düşünerek karşısındakine sürekli öğüt veren, tavsiye edici, ahlak dersi veren bir yapıdadır. Şöyle yaparsan iyi edersin ancak eÄŸer şöyle yapmazsan başına ÅŸu gelir gibi tehdit edici konuÅŸmalar iletiÅŸimi daha içinden çıkmaz hale getirir.  

7. KARARSIZ KONUÅžMALAR

Karar vermek ve bir eylem yapmak, eylemin olumsuz veya olumlu sonuçlarına katlanmak ile ilgilidir. Yetişkin olan bir kişi bunu başarabilirken, çocuk ruhlu birisi bunu başaramaz. Bir konuda fikir söyler ve daha sonra ama ile başlayan bir cümle ile tam zıttı başka bir fikri savunur. Sonra ama der ve baştaki fikre döner. Bu böyle devam eder gider. Bu durumda karşıdakinin hissettiği sıkılma, öfke ve çaresizliktir.

8. İÇ DÜNYADAKİ NEGATİF DUYGUYU PARTNERE YÜKLEME

Bazı çiftler içindeki olumsuz duyguyu sık sık partnerine yükleme çabası içindedir. Öfkeli iken partnerini Ã¶fkelendirmeye çalışır. Bu durumdaki erkekler daha çok alay ederek ve aÅŸağılayarak karşısındakine kötü hissettirir. Burada kadın kendisini deÄŸersiz ve aptal gibi hisseder. Kadınlar ise iÄŸneleyici ve suçlayıcı konuÅŸma ile parnerini  kızgınlık ve çaresizlik içinde bırakır. Bu tür yaklaşımlar konuÅŸmayı ve paylaÅŸmayı engeller.

9. SÃœREKLÄ° SESSÄ°Z KALMA

Az konuşma ve sessizlik erkekte daha fazladır. Erkek kadının gereğinden fazla konuştuğunu söylerken, kadın erkeğin sözlü iletişim kurmakta eksik olduğundan şikayetçidir. İletişimde susma hakkına mümkün olduğunca az başvurma, karşıdakinin hem olumlu hem olumsuz yönlerini saygılı bir şekilde ifade etme sağlıklı bir çift iletişimde çok önemlidir.

10. DEVAMLI OLARAK OLUMLU ŞEYLER SÖYLEME

İletişimde sürekli uyum gösteren, karşıdaki hep tamam diyen birisi özgüvensiz ve yetersiz olduğu izlenimini verir. Bu kişi sürekli olarak rica eder, teşekkür eder, size minnet duyar. Ancak kendi kişisel duygularından ve ihtiyaçlarından bahsetmez. Bir konuda fikir beyan etmez. Öteki kişi zamanla bu kişiye karşı sıkılma, acıma hisseder ve ondan uzaklaşır. Sonuç olarak iyi iletişim kurma, saygılı olma ve iyilik yapma ile taviz verme karıştırılmamalıdır.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo