Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÇİFTÇİNİN FINDIK FİYATINDAN BEKLENTİSİ

ÇİFTÇİNİN FINDIK FİYATINDAN BEKLENTİSİ

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, geçimini sadece fındıkla sağlayan çiftçinin mahsulünü en az 15 liradan satması gerektiğini söyledi.

BaÅŸaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın fiyatının yükseliÅŸe geçmesinin sebebinin, üreticilerin geçmiÅŸ yıllardan bir deneyim kazanarak istediÄŸi fiyatı oluÅŸturuncaya kadar ürününü elinde tutması olduÄŸunu söyledi. 

Artık üreticinin bilinçli hareket ettiğini vurgulayan Başaran, "Fındık alanları dönüm başına düşüş yaşıyor. Mirasla araziler bölündükçe üretici başına düşen alan azalıyor. Bugün kişi başına 13,5 dönüme kadar fındıklık düşüyor. Bu kadar bir alanda elde edilecek fındık miktarı 2 tondur. Çiftçi fındığını 15 liradan satmalı ki en azından yılda asgari ücretli kadar gelir elde edebilsin" diye konuştu.

Başaran, kilogramı 15 lira olması durumunda 2 ton fındıktan üreticinin 30 bin lira kazanabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Fındığın yarısı maliyetten oluştuğu için çiftçi gelirinin yarısını buna harcamak zorundadır. Ortalama 4 kişilik bir aileye sahip çiftçinin sağlık giderleri için yıllık sosyal güvenlik kurumu ödemesi 4 bin lira civarında olacaktır. Çiftçinin 13,5 dönüm araziden elde ettiği yıllık gelir, eğer fındık 15 lira olursa 11 bin liraya tekabül etmekte. Bunun altındaki bir fiyatta ise kimse para kazanamayacaktır."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo