Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Çaturoğlu Ereğli FM’de

ÇaturoÄŸlu EreÄŸli FM’de

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk ÇaturoÄŸlu, “16 Nisan’da yapılacak referandumu halkımıza anlatmak için belde, köy ve mahallelerdeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

ÇaturoÄŸlu, 91.7 frekansından yayın yapan EreÄŸli FM’de, Salı günleri yayınlanan “Fikri Kapan’la Burada KonuÅŸalım” programının bu haftaki konuÄŸuydu. Yaklaşık birbuçuk saat süren canlı yayınlanan programda Gazeteci kapan’ın sorularını yanıtlayan ÇaturoÄŸlu, adına “CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi” dedikleri sistemin, 16 Nisan’da evet oyu ile sonuçlanmasının ülkede istikrarın sürmesine vesile olacağını söyledi.

Maddeler arasında yer alan ’seçilme yaşının 18’e indirilmesinin’ CHP tarafından, ’gençleri küçük görme’ olarak deÄŸerlendiren ÇaturoÄŸlu, “gençlerimizin milletvekili olmasında ne sakınca var ki? Neden küçümseniyor anlamış deÄŸiliz” diye konuÅŸtu.

Milletvekili sayısının 550’den 600 çıkarılmak istenmesinin, muhalif kanatta ’MHP’ye 50 milletvekili yeri açılıyor’ ÅŸeklinde yorumlanıyor sorusunu yanıtlayan ÇaturoÄŸlu, şöyle dedi:“Yok böyle bir ÅŸey. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra 600 milletvekili vardı, ilerleyen sürelerde bu rakam 450 düştü, daha sonra 550’ye çıkarıldı. Bir çok ülke nüfusuna ve milletvekili sayısına bakıldığında Türkiye nüfusuna oranla 1000 milletvekili olmalı. Burada bir ihtiyaç hasıl olmuÅŸtur.”

ÇaturoÄŸlu, evet çıkması halinde 2019’da yürürlüğe girecek olan yeni sistemde, CumhurbaÅŸkanına saÄŸlanacak yetkilerin yerinde ve gerekli olduÄŸunu savunduÄŸu konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:“Bir kere Sıkıyönetim denilen durum tamamen kalkıyor, gerek görüldüğünde OlaÄŸanüstü hal (OHAL) uygulamaları yapılabilecek. Åžu anda da OHAL uygulaması var ama biz burada hissetmiyoruz, nerede ihtiyaç varsa orada uygulanıyor. CumhurbaÅŸkanımızın, ÅŸehirleri birleÅŸtirerek eyaletleÅŸmeye gidileceÄŸine yönelik iddialar tamamen asılsızdır. Zira, Ãœlkemizin üniter Devlet yapısının bozulmaması, tek vatan, Tek millet, tek, bayrak, tek toprak anlayışından ödün vermemiz mümkün deÄŸildir.Sayın CumhurbaÅŸkanımızın yapacağı üst düzey atamalar bellidir. Alt düzeydeki atamalara karışmaz. Zira, örneÄŸin Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürü atamasını ilgili bakanlık yapacaktır. BaÅŸkan Yardımcısı konusunda da Sayın CumhurbaÅŸkanımız net konuÅŸmaktadır, en fazla 3-4 olacaktır.Meclis’in CumhurbaÅŸkanı tarafından fesih edileceÄŸi diye bir durum da söz konusu deÄŸildir. Zira Meclis’in de erken seçim kararı alma gibi bir durumu söz konusudur.”

CUMHURBAŞKANI 3. DÖNEM SEÇİLEBİLİR Mİ?

Kapan’ın, ’hayır’ kanadında, CumhurbaÅŸkanının 2 dönem görev süresini, ’seçildiÄŸi ikinci döneminin sonuna bir yıl kala ülkeyi erken seçime götürmesi durumunda yeniden aday olabileceÄŸi, böylece bir 5 yıl daha görev alabileceÄŸi’ ÅŸeklindeki iddialarını da yanıtlayan ÇaturoÄŸlu, böyle bir ÅŸey yok. CumhurbaÅŸkanının seçilebilme süresi 2 dönemle sınırlıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kapan’ın, “ancak, Anayasa Profesörü Burhan Kuzu da bir konuÅŸmasında, böyle bir durumda yeniden aday olabileceÄŸi yönünde söylemde bulunmuÅŸtu” hatırlatması üzerine, “öyle bir ÅŸey yok, doÄŸru deÄŸil. DoÄŸrusu benim dediÄŸim gibi” diye yanıtladı.

ÇaturoÄŸlu, “CumhurbaÅŸkanı adayının 40 yaÅŸ üzeri ve yüksek okul mezunu olma” ÅŸartına karşılık, “BaÅŸkan yardımcıları için ilk okul mezunu ve 18 yaşının doldurmuÅŸ olmanın yeterliliÄŸi” yönündeki soruya yanıtı ise “Yani, CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı olarak atanacak kiÅŸiler, bilgi birikimi üst seviyede kiÅŸiler olacaktır. Kimse bunun dışında bir ÅŸey düşünmesin” ÅŸeklinde oldu.

Bütçenin CumhurbaÅŸkanı tarafından yapılacak olmasını ’normal ve doÄŸru’ bulan ÇaturoÄŸlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 13 üyesinden 7’sinin de Meclis tarafından atanacağını dile getirdi. ÇaturoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanının ’partili’ olmasında da bir sakınca bulunmadığını, bugün BaÅŸbakan’ın da, Belediye BaÅŸkanlarının da partili olduÄŸunu, ancak seçildikten sonra parti rozetlerini bırakarak halka hizmet için çalıştıklarını kaydetti.

Ãœlkenin geçmiÅŸ yıllarda koalisyonlarla yönetilmesinin büyük sıkıntılar yarattığını, BaÅŸbakanlar ile CumhurbaÅŸkanları arasında üst düzeyde görüş ayrılıkları yaÅŸandığını hatırlatan ÇaturoÄŸlu, “dönemin CumhurbaÅŸkanı Süleyman Demirel’in, çok kızdığı bir sırada Dönemin BaÅŸbakanı Tansu Çiller’i pencereden aÅŸağıya atmak istediÄŸi hep konuÅŸulur. Bülent Ecevit BaÅŸbakanlığındaki koalisyon döneminde CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer’in Anayasa kitapçığını fırlatmasının ertesi gün ülkede nelere mal olduÄŸunu iyi biliyoruz. Daha bir çok örnek var. O nedenle, yönetimde tek baÅŸlılık istikrar getirecektir. Biz de bunları halkımıza anlatıyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Program yapımcısı Gazeteci Fikri Kapan’ın, ’hayır’ diyenleri FETÖ/PKK gibi terör örgütleri ile bir tuttukları yönündeki soru üzerine ÇaturoÄŸlu, “orada bir yanlış anlama var. Bunu halkımız için söylemedik” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ãœlkenin 15 Temmuz’da yaÅŸadıklarının unutulmadığını ve unutulmayacağına deÄŸinen AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk ÇaturoÄŸlu, 18 Maddelik anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin 16 Nisan’da oylanması ve evetle sonuçlanması halinde, bir daha böyle darbelerin ve kalkışmaların yaÅŸanmayacağını iddia etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo