Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Burhan Kuzu,Ereğli’de konuştu

Burhan Kuzu,EreÄŸli’de konuÅŸtu

AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Bugünkü modelde diktatörlük doğmuyor ise bizim modelde hayli hayli doğmaz. Bugün cumhurbaşkanı çok daha rahat ve yetkisi var, sorumluluğu yok. Yeni modelde tamamen her icraatından sorumlu. Her adımından sorumlu ve yaptığı işten yargıya gidecek." dedi.

Kuzu, Ensar Vakfı EreÄŸli Åžubesi tarafından düzenlenen, "CumhurbaÅŸkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuÅŸmada, 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasının bugüne kadar yapılmış en önemli seçim olduÄŸunu söyledi.Türkiye’nin kurtuluÅŸ reçetesinin oylanacağını anlatan Kuzu, "Bilesiniz ki gelecek nesiller bizi mezarda yatırmaz, sürekli gelir sizi orada rahatsız eder, ’neden hayır verdin bak memleket ne hale geldi?’ diye. Bu AK Parti ve MHP’nin projesi deÄŸildir. Bu sonuç olarak milletin milli bir meselesidir. Biz hazırladık, biz içerisinde olduk, iki partinin uzmanları bir araya geldik. Biz bu iÅŸi kurtardık belki ama bu iÅŸin bizi aÅŸan boyutu var. Kaldı ki bu bizimle baÅŸlamış bir hareket de deÄŸil." diye konuÅŸtu.

Siyasi hayatında Turgut Özal, Süleyman Demirel, Alparslan TürkeÅŸ, Necmettin Erbakan, Muhsin YazıcıoÄŸlu ile çalıştığını Bülent Ecevit’in de birkaç kez baÅŸkanlık sistemiyle ilgili kendisiyle görüştüğünü belirten Kuzu, yaklaşık 40 yıldır bu iÅŸin arkasından koÅŸturduÄŸunu anlattı.Türkiye’nin koalisyonları götürmede zorlanan bir ülke olduÄŸunu, bu bölgede dirayetli, tuttuÄŸunu koparan, sözü geçen liderlerle iÅŸlerin yürüyebileceÄŸini vurgulayan Kuzu, 7 Haziran’da "koalisyon nedir" cümlesinin internet arama motorlarında en fazla tıklanan kavram olduÄŸunu belirtti. Bugünkü modelde yasama ile yürütmenin iç içe geçtiÄŸini, kuvvetler ayrımının olmadığını aktaran Kuzu, "CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu bunları duysun. ’Bugünkü modelde yasama organı gidiyor, geliyor böyle bir model olmayacak’ ÅŸeklinde birtakım beyanları var. Çarpılır, düzelmez bir daha. Külliyen yalan söylüyor." diye konuÅŸtu.

Kuzu, baÅŸkanlık sisteminde gensoru olmayacağını ifade ederek, 1950’den bu yana 262 gensoru verildiÄŸini, bunlardan hiçbirisinin kabul edilmediÄŸini anımsattı. ÇoÄŸunluÄŸun muhalefetin dediÄŸini yapmayacağını vurgulayan Kuzu, "Demek ki bu modelin deÄŸiÅŸmesi gerekiyor. Bu modelde kuvvetler ayrımı, denge, yasama yok. Açık söylüyorum. CumhurbaÅŸkanı seçeceÄŸiz, o cumhurbaÅŸkanı yardımcılarını oluÅŸturacak arkasından bakanlarını ve hükümeti kuracak. Parlamentoyu direkt milletten seçeceÄŸiz. CumhurbaÅŸkanı sadece her açılış yılında ekim-kasım ayında bir açık konuÅŸma yapar bir daha da gelmez. Åžimdi bakıyorsun bakanlarla vekiller yan yana kol kola. Biz bunu ayırıyoruz. Bu önemli bir adım." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 "Bugünkü modelde diktatörlük doÄŸmuyor ise bizim modelde hayli hayli doÄŸmaz"

Yeni modelde siyasetçinin bürokratı ile birlikte hareket edeceÄŸini vurgulayan Burhan Kuzu, konuÅŸmasına şöyle devam etti:"Bizim getirdiÄŸimiz modelde siyasetçi ile bürokrat beraber gelecek, beraber gidecek. Bürokrat bizim elimiz kolumuz, onlarsız iÅŸ yapamayız. Ses sanatçısı çıkarın güzel bir türkü söylesin, alkışlayın. Ekibini gösterir, bürokrat olarak onları görür. O türküyü söylerken arka taraf havayı deÄŸiÅŸtirirse bak ne oluyor o zaman? Kemal Bey’den kötü olur. Diyorlar ki tek kiÅŸi yönetimi? Tek kiÅŸi yönetimi var ama bu yürütmede var. Sadece burada kocaman bir yasama ve yargı var. Tek kiÅŸi nasıl olur yasamaya, yürütmeye, yargıya hakimdir? Ondan sonra da zaten diktatörlük gelir. Bugün baÅŸbakan istese bunu yapar. Bugünkü modelde diktatörlük doÄŸmuyor ise bizim modelde hayli hayli doÄŸmaz. Bugün cumhurbaÅŸkanı çok daha rahat ve yetkisi var, sorumluluÄŸu yok. Yeni modelde tamamen her icraatından sorumlu. Her adımından sorumlu ve yaptığı iÅŸten yargıya gidecek. Her suçundan dolayı da yüce divanda yargılanacak. Böylesine de muazzam bir sorumluluk. Bakan ve bakan yardımcılarına da hep sorumluluk geliyor. Bu tamamen kestirmeden karalama yöntemleri."

Kuzu, CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun, "Yeni anayasada baÅŸkan yardımcılarının sayısının belirtilmediÄŸi" yönünde eleÅŸtirilerde bulunduÄŸunu anımsatarak, konuÅŸmasını şöyle tamamladı:"Biz bir ve daha çok demiÅŸiz. Bunu böyle sorsa anlamlı bir soru, cevap da veririz. Orasını elastik tuttuk.Kemal Bey bunu efendim baÅŸkan yardımcısını boÅŸ bıraktılar ki 100 bin kiÅŸiyi baÅŸkan yardımcısı yapacaklar. Bunu ben nasıl düzelteyim? Ortasını bulsak ortası yok, 100 bin diyor. Ä°kincisi burayı niye boÅŸ bıraktılar biliyor musun? Bütün akrabalarını baÅŸkan yardımcısı yapacaklar. Hani kendisi SGK’da Genel Müdürü iken Karabulut soy isminde akrabalarını doldurdu ya oraya ne kadar varsa. Herhalde öyle sanıyor yapacağımızı. 13 yaşındaki çocuÄŸunu kendisi sigortalı yaptırdı. Bunu da burada söylemek zorunda kalıyorum. Bir ÅŸey düşündüğü falan yok. Ortalık karışsın diye her gün bir ÅŸeyle çıkıyor."

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo