Gündem 7 yıl 21 gün 2 saat 39 dakika önce 885
Kestaneci Mahallesi’nde bulunan Uzun Mehmet Anıtı önündeki törende anıtına çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.
Ereğli Belediye Başkanvekili Ayhan Atay, törende yaptığı konuşmada, bölgenin sanayi kenti olarak kalkınarak kent kimliği kazanmasında en temel değerlerin taşkömürü olduğunu söyledi. Kömürün yarattığı ekonomik değerinden bahseden Atay, şöyle dedi:
“İstihdam imkanları ve oluşturduğu ekonomik katkılarla dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kömür üretimi Uzun Mehmet’in kömürü buluşu ile Ereğli’den Amasra’ya uzanan ve bölgenin kaderinin değişmesine yol açan bir simgedir. Bölge insanının alın terini canı pahasına akıtarak verdiği emek takdire şayandır. Bugün Uzun Mehmet Anıtı’nı yenilemenin gurur ve mutluluğunu bir kez daha yaşarken ayrıca ilçemize madenci ve maden şehitleri aileleri için madenci evi kazandırılması konusunda da çalışmalarımızın sürdüğünü müjdelemek isterim.”
5 bin maden şehidini hatırlattı
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ise Zonguldak’ın Cumhuriyet tarihi boyunca ülke sanayisinin ve emeğin başkenti olduğunu kaydederek şu sözlerle konuştu:
“Yaklaşık 5 bin maden şehidimiz ve on binlerce meslek hastamız oldu. Çünkü biz hep ürettik. Biz ürettikçe ülkemiz gelişti, kalkındı, büyüdü. Ancak 1960’lı ve 1970’li yıllarda yılda 5 milyon ton taşkömürü üreten ve ülkemiz ihtiyacının tamamına yakınını karşılayan bölgemiz, 1990’lı yıllardan sonra hızla geriledi. Yeni dünya düzeni dediler, küresel ekonomi dediler ve biz bölgede bulunan Kardemir ve Erdemir’e kömür veremez hale geldik. Zonguldak ve Türkiye üretim ekonomisinden uzaklaştıkça, yani ithalat teşvik edildikçe dış borçlarımız hızla arttı. Bu politikalar bu dönemde de sürdü. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan işçi sayısı 16 binlerden 8 binin altına, üretim ise 2 milyon 500 bin tondan 1 milyon tonun altına indi. Zonguldak göç verdi, Türkiye borçlandı.”
Madenci eylemine dikkat çekti
Demirci, maden işçilerinin eylemlerine neden olan Torba Yasa Tasarısı’ndaki madencileri ilgilendiren 58’inci maddeye de değinerek, “Torba Yasa Tasarısının 58’inci maddesine karşı çıktık. Madenci kardeşlerimizin, maden ocaklarında yaptığı uyarı eylemi dikkate alındı. Ankara’da yetkililerle görüşmelerimiz oldu. Meclis’teki görüşmelerde 58’inci maddede düzenleme yapılacak ve bizim çalıştığımız sahalardaki mevcut durum aynen devam edecek. Bütün madenci kardeşlerime gösterdikleri kararlılık, disiplin, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Tören konuşmaların ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ’8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür’ün Bulunuş Günü’ dolayısıyla düzenlenen şiir okuma yarışmasında birinci olan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Afra Baykan’ın şiirini okuması ile devam etti. Daha sonra yine resim, şiir okuma ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödüllerinin verilmesi ile tören son buldu.
-KATILIM-
Törene Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, İlçe jandarma Komutanı Yüzbaşı Erkan Bülbül, İlçe Emniyet Müdürü Fahri Küçük, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, TTK yetkilileri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.