Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’BU YIL SICAKLIK REKORLARI KIRILACAK’

’BU YIL SICAKLIK REKORLARI KIRILACAK’

Ä°TÃœ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Orhan Åžen, bu yıl 60 yıllık sıcaklık rekorlarının kırıldığını belirtti. “Bu yıl son 80 yılın en sıcak yılı olması bekleniyor’’ diyen Åžen, ’’Bir çok yerde sıcaklık rekorları kırılacak" uyarısında bulundu.

Åžen,  bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin 12-13 derece üzerinde seyrettiÄŸini vurguladı. Bu yıl ÅŸubat ayında 60 yıllık sıcaklık rekorunun kırıldığına dikkati çeken Åžen, “Daha önce Ä°stanbul’da ÅŸubat ayına ait rekor, 23,2 dereceydi, bu sene 24 derece ile rekor kırıldı. Åžubat ayında mevsim normallerinin 12-13 derece üzerinde seyretti. Bu senenin rekorlar yılı olacağını düşünüyorum” dedi.

Yaz aylarının çok sıcak geçeceÄŸini tahmin ettiklerini aktaran Åžen, konuÅŸmasına şöyle devam etti: 

“Bu yıl son 80 yılın en sıcak yılı olması bekleniyor. Ä°stanbul’da sıcaklık rekorları kırılacak gibi. 2000 yılında rekor 41,2 dereceydi. Haziran, temmuz ve aÄŸustos aylarında sıcaklıkların rekor seviyelere ulaÅŸacağını ön görüyoruz. Ölçülen sıcaklık 42, 43 derece, hissedilen sıcaklık ise 50 dereceye yaklaÅŸacak. Sıcaklık artışlarında El Nino’nun etkisi çok fazla. Artık küresel ısınmada var. Ä°kisi yan yana geldiÄŸi zaman bu seneki durum onu gösteriyor. Sıcaklıklar her gün deÄŸil ama 40 derecenin üzerinde olacak. Genellikle Sivas’tan İç Anadolu ve batı bölgelerinde bu sıcaklıklar etkili olacak.”

Yazın aşırı sıcakların doÄŸal afete dönüşebileceÄŸine iÅŸaret eden Åžen, 2003 yılında Fransa’da aşırı sıcaklardan 35 kiÅŸinin öldüğünü hatırlattı.

’BATIDA KAR YAÄžIÅžI BEKLEMEYÄ°N’

Åžen, hava sıcaklıklarının hafta sonunda kademeli olarak düşeceÄŸini belirtti. Batıda artık kar yağışı beklemediklerini ifade eden Åžen,”Önümüzdeki hafta sonu bir soÄŸuma olacak. Ama batıda kar yapacağını tahmin etmiyorum. Batı’da kar artık beklemeyin. DoÄŸu’da kar devam eder” dedi. 

AA

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo