11 o C Kdz. Ereğli

BU YETİMLERİN SESİNİ TÜRKİYE’DE DUYAN YOK MU?

BU YETİMLERİN SESİNİ TÜRKİYE’DE DUYAN YOK MU?

Gündem 6 yıl 1 ay 12 gün 4 saat 48 dakika önce 1637

Haberi Paylaşın

Merkezi Karadeniz Ereğli’de olan Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Çetin Yiğit, “bu yasa bu şekilde onaylanırsa, ben bunu Anayasa’nın 10’uncu maddesinde belirtilen Eşitlik İlkesine Aykırı şekline güvenerek bu durumu yargı önüne çıkartacağım. Hukukçular ile de görüştük, yargı yolumuzu sonuna kadar kullanacağız. Hukuk yolunda hakkımızı arayacağız” dedi.

ORTADA TUTANAK VAR!

Yiğit, Ereğli FM’e özel süreci değerlendirdiği açıklamasında, kendilerine Bakanlık ile Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından verilen sözlerin olduğunu söyledi. Yasanın, tüm maden şehidi ailelerini kapsaması yönünde ön karar alındığını, bu kararın ise tutanak ile sabitlendiğini belirten Yiğit, “Torba Yasa’da, maden şehitleri yakınlarının kamuda istihdam edilmesi konusu vardı. Bu konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmişti. Komisyon görüşmelerinin yapıldığı 22 Şubat’ta Ankara’ya gidip yerinde takip ettik. CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpçu ve Ünal Demirtaş ’önerge’ sunmuşlardı, kendilerini çok teşekkür ediyorum. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Bilgiç ve Maliye Bakanımız, önergenin mantıklı olduğunu, bu durumun Meclis Gelen Kurulu’nda düzeltilmek üzere bu şekilde geçelim diye AK Parti ve CHP milletvekilleri ile tüm muhalefet partileri ile beraber ortam mutabakata vardılar. Maddeyi geçirerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na ki tutanağa da geçildi” diye konuştu.

“KIRGINIZ. CENABI ALLAH BİZE YETİM VE KUL HAKKI İLE BİZE GELMEYİN DİYOR”

Kendilerine verilen sözden dolayı umutlandıklarını, ancak sonunda yine üzülenlerin yine kendileri olduklarını anlatan Yiğit, şu sözlerle konuştu:
“Bize verilen bu sözden dolayı kendilerine teşekkür ettik. O zaman umutlu şekilde Zonguldak’a dönmüştük. Ancak en son olarak Torba Yasa maddelerinin görüşülmesine gelindiğinde, bizi ilgilendiren 73’üncü maddeye Salı günü sıra gelecekti. Salı sıra gelmedi oma o günün akşamında aldığım bir bilgide bu maddenin düzeltilmeyeceğini öğrendim. Bunun üzerine Çarşamba sabahı Ankara’ya gittik, vekillerimiz ile tekrar bir araya geldik. Konuştular, tarih sınırlamasını kaldıramıyoruz dediler ve bunun bu şekilde geçeceğini söylediler. Çok üzüldük. Şunu belirtmeliyim; yasa 10 Haziran 2003 ile 31 Mayıs 2014 arasındaki kazalarda ölen madencilerin aileleri kapsadığı için tabi ki mutluyum. Ama bu tamamı ile bütün ailelerimizi kapsasaydı daha mutlu olacaktım. Kapsam dışı ailelerimiz için gerçekten çok üzüntülüyüm. Çok büyük bir mağduriyet var ve mağduriyeti en fazla 1983 Armutçuk Grizusu, 1992 Kozlu Grizusu facialarında var. Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Bilgiç ve Maliye Bakanımız bize söz verdiler, sözlerinde durmadılar. O kararlarından dolayı kırgınız. Cenabı Allah bize yetim ve kul hakkı ile bize gelmeyin diyor. Takdiri kendilerine bırakıyorum.”

İŞE GİRECEKLER AMA ARALARINDA REŞİT OLMAYANLAR VAR!!!

Çetin Yiğit, 2003 sonrası zamanı kapsayan yasadan kamuda istihdam edilme hakkını yaklaşık 120 ailenin elde edeceğini, bu ailelerin içinde de yaşı reşit olmayan çocukların bulunduğuna dikkat çekerek, “yasaya, 2003’den bu yana maden iş kazalarında ölen yaklaşık 120 kişinin aileyi kapsıyor. Bun ailelerin içinde de reşit olmayan çocuklar var. Bu yasa çıktığında 60 gün içinde sınırlı kalacak. Bu süre içinde müracaatınızı yapabiliyorsunuz. Bu gececi madde olduğu için sonrasında hükmünü yitiriyor. O çocukların da hakları kaybolmuş oluyor. Yasa dışı kalan 2003’den önceki kısımda ise yaklaşık 500 kişi mağdur olacak” ifadelerini kullandı.

ONLAR İÇİN SON UMUT CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN!

Umutlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağladıklarını belirten, 500 ailelin mağdur edilmemesi için Erdoğan’a seslenen Yiğit, sözlerin şu cümlelerle sürdürdü:
“Bir tek yol daha var. Bu yasa onay için Cumhurbaşkanımıza gidecek. O’nun, bu zamana kadar yetimlere sahip çıktığına inanıyorum. İnşallah bu yetimlere de sahip çıkacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yasayı düzeltmeleri için Meclis’e yeniden göndereceğine inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızdan rica ediyorum, bu yasayı tekrar geri göndersin ve 500 aile mağdur edilmesin. Her biri çok üzgün. Ben onlardan daha fazla üzgünüm. Şu anda bile kelimeleri dahi konuşacak durumda değilim. Bu acıları bu zamana kadar yaşadık. Benim babamda maden şehididir. Babam öldüğümde 11 yaşındaydım, kardeşim daha 5 günlüktü. Bazı şehitlerin çocukları, annelerinin karnındaydı. Doğduklarını babalarını göremediler bugün onlar 40 yaşındalar. Son bir hakkımız daha var, oda Cumhurbaşkanımız da bitiyor.”

BU DA OLMAZSA, DURUMU YARGIYA TAŞIYACAK

Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Çetin Yiğit, en son çare olarak yargıya gideceklerini öne sürerek, “bu yasa bu şekilde onaylanırsa, ben bunu Anayasa’nın 10’uncu maddesinde belirtilen Eşitlik İlkesine Aykırı şekline güvenerek bu durumu yargı önüne çıkartacağım. Hukukçular ile de görüştük, yargı yolumuzu sonuna kadar kullanacağız. Hukuk yolunda hakkımızı arayacağız” dedi.

BU YETİMLERİN SESİNİ TÜRKİYE’DE DUYAN YOK MU?

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

EN ÇOK OKUNAN

7 gün 14 saat 3 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
1 gün 15 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
4 gün 12 saat 16 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
2 gün 8 saat 43 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
7 gün 3 saat 9 dakika önce AĞIR YARALI !
4 gün 7 saat 44 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
5 gün 13 saat 37 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
1 gün 2 saat 51 dakika önce YARIN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK !
2 gün 22 saat 21 dakika önce EREĞLİ'DEKİ OLAYDA 1 KİŞİ TUTUKLANDI !
4 gün 11 saat 10 dakika önce KAZA ; 2 YARALI