15 o C Kdz. Ereğli

Bu sene dikkat!

Kurban Bayramı’nda, gebe veya damızlık dişi hayvan kesilmesinin yasaklandığı bildirildi.

Çevre ve Yaşam 6 yıl 8 ay 25 gün 21 saat 56 dakika önce 871

Haberi Paylaşın

Edinilen bilgiye göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, bu yıl Kurban Bayramı’nda büyükbaş veya küçükbaş dişi hayvan kesiminin yasaklandığı belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce, Valilikler aracılığıyla İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine gönderilen yazıda, bu durumdaki dişi hayvanların, hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine müsaade edilmemesi yönünde, İl Hayvan Sağlık Komisyonu’nca karar alınması ve alınan kararın titizlikle uygulanması istendi.
Kale, amacı açıkladı…
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürü Doğan Kale de, gazetecilere açıklamasında, amacın damızlık hayvanların kesiminin önüne geçmiş olduğunu söyledi. Ülkenin hayvancılık açısından sıkıntıya düşmemesi için Bakanlığın böyle bir karar aldığını anlatan Kale, şöyle dedi:
“Bakanlığımız, ülkemizin hayvancılık açısından sıkıntıya düşmemesi açısından damızlık değeri olan hayvanların kesimini bu Kurban Bayramı’nda yasakladı. Kesim ağırlığı erkek hayvanlara verildi. Ancak, damızlık değeri olmayan dişi hayvanların kesilmesinde bir sakınca yok. Bölgemize de doğu bölgelerinden kurbanlık hayvan getiriliyor. Dolayısıyla ülke genelinde dişi hayvanları korumak amaçlı kurbanlık sevkini de kapattı. Gebe hayvan zaten dinimizce de kurbanlık olarak kesilmesi uygulanmıyor. Ancak genelgede bunun da belirtilmesi gerektiği için yer verildi.
Bakanlığımızın, damızlık değerlerinde bazı kriterleri var. Mesela 8 yaş üstü olan, ekonomik durumunu tamamlamış hayvanlarda da bir problem yok. Yani bir inekten 5-6 buzağı alındıktan sonra kesiminde bir problem yok. Onun dışında tohumlanan, döl tutmayan hayvanlar var. Bunlar da raporlandığı taktirde kurban olarak kesilebiliyor. Burada da Devlet, suistimallerin önüne geçebilmek için, verilecek raporun, resmi veteriner hekimlerce verilmesini uygun görüyor.
Artık Kurban hareketleri başlıyor, kurban pazarımız açılacak, komisyon toplantısı yapılacak. Bu toplantıda alınacak kararlara ekleteceklerimiz olacak. Dişi hayvanların, damızlık olmadığına dair resmi raporu olmayan hayvanların ilçeye girişini engelleyeceğiz.”

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 22 saat 53 dakika önce ANKARA'DAN EREĞLİ'YE ACI HABER
3 gün 5 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 18 saat 10 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
3 gün 17 saat 44 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
4 gün 15 saat 23 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
2 gün 11 saat 59 dakika önce EREĞLİ'DE FECİ KAZA ; AĞIR YARALI !
22 saat 27 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
3 gün 20 saat 6 dakika önce YAZA AYINA YETİŞECEK !
2 gün 16 saat 15 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !
5 gün 21 saat 13 dakika önce ŞÜPHELİ ARAÇTA UYUŞTURUCU !