Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BEÜ DEKANINDAN DEPREM AÇIKLAMASI

BEÜ DEKANINDAN DEPREM AÇIKLAMASI

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Elazığ depremi sonrası açıklamalarda bulundu.


BEÃœ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan KutoÄŸlu, Elazığ depremi sonrası açıklamalarda bulundu. KutoÄŸlu, “Deprem oluyor, olacak. Bugün Elazığ’da oldu yarın Marmara’da olabilir, Ege de olabilir Karadeniz’de deprem potansiyel taşıyor. Karadeniz’in içerisinde de çalışılmamış fay hatları var. Türkiye’de niteliÄŸi belirlenmemiÅŸ bir dünya fay hattı var” dedi.

BEÃœ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan KutoÄŸlu, 1999 yılında yaÅŸanan Gölcük Depreminden sonra çok yol aldıklarını bunu Elağız depremi sonrası sahada gördüklerini söyledi. Zemine uygun binalarda yaÅŸanması gerektiÄŸi ifade eden KutoÄŸlu, “Biz genelde deprem sonrası yapı faaliyetlerine yardım faaliyetlerine ağırlık veriyoruz ama yapılan araÅŸtırmalar ÅŸunu gösteriyor, deprem öncesi tedbir alırsanız ve riskleri alırsanız o zaman 7’de 1 ekonomik yük getiriyor size dolayısıyla bizim artık arama kurtarma anlamında, deprem anlamında 1999 depreminden bugüne çok yol aldık. Bunu da Elâzığ depreminden sonra görüyoruz. Sahada gayet organize çalışmalar yürütülüyor ama bizim insanlarımızı kaybetmeden, bu acıları yaÅŸamadan deprem olduÄŸunda depreme güvenli yapılar içerisinde aa yine mi deprem oldu diye ayağımızı uzatıp televizyonumuzu seyrediyor olmamız lazım. Ä°nsanlarımız artık bize depremlerin zamanını bize söylesinler biz sokaÄŸa çıkalım diye bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Deprem oluyor, olacak. Bugün Elazığ’da oldu yarın Marmara’da olabilir, Ege de olabilir Karadeniz’de deprem potansiyel taşıyor. Karadeniz’in içerisinde de çalışılmamış fay hatları var. Türkiye’de niteliÄŸi belirlenmemiÅŸ bir dünya fay hattı var. Bazı fayların hareket hızı çok düşük olduÄŸu için deprem üretme süreleri bin, bin 500 yıl belki bazı fayların süreleri doldu onu bilemiyoruz. DoÄŸu Anadolu fayının karakteristiÄŸi belli, çok kısa sürelerde kırılıyor. Çünkü onların fay hareketleri hızlı. Hiç deprem beklenmeyen bir yerde de deprem olabilir. O yüzden bizim zemine uygun binalarda yaÅŸamamız lazım deprem olduÄŸunda baÅŸka ülkelerdeki insanlar gibi sokaÄŸa dökülmeyecek evimizde güvenle paniÄŸe girmeyecek bir yaÅŸam tarzı oluÅŸturmamız lazım. Bunun içinde kaynaklarımızı deprem sonrası kaynaklar yerine deprem öncesi risk azaltma çalışmalarına ayırmamız lazım” dedi.

“Afet kimlik belgesi farkındalığı arttıracaktır”

Binalara verilen enerji kimlik belgesi gibi Afet kimlik belgesi üzerinde çalışma yaptıklarını ifade eden BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, bu belge ile binaların karakteristik özelliklerini kullanarak binalarla ilgili afet kimlik belgesi hazırlamanın mümkün olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

“Bir süredir bizim arkadaÅŸlarımızla üzerinde çalışmamız var. Binalara nasıl enerji kimlik belgesi veriliyorsa vatandaÅŸlarımızın binaların alım satımında gayrimenkul deÄŸerlemede kullanabilecekleri afet kimlik belgelerinin bulunması bunların resmi kayıtlara girmesi ve vatandaÅŸlarımızın da konut alırken bu kimlik belgelerine bakarak konut ticareti yapılması farkındalığı arttıracaktır diye bir öneride bulunmak istiyoruz. AFAD zemin hareketleriyle ilgili yer ivmesi deÄŸerlerini hesapladı ve bunu herkesin e devlet üzerinden herekse açtı. Buradan bir adım daha öteye giderek bizim sismik yoÄŸunluk haritaları oluÅŸturmamız mümkün bunun üzerinden de binaların karakteristik özelliklerini kullanarak binalarla ilgili afet kimlik belgesi hazırlamak mümkün. Bunun bir an önce yapılması lazım ve konut alım satımında bunun bir bilgi olarak çeÅŸitli kayıtlarında ya da tapu kayıtlarında olabilir. Bunu yetkililer daha iyi deÄŸerlendirebilir. Bu farkındalığı arttıracaktır. Kimlik belgesinde bina sorunlu bir bina ise o zaman kimse o binayı almayacağı için ekonomik deÄŸeri de olmayacak ve binalar otomatikman tasfiye olacaktır”

“2020 ve 2021 yılında 5 ve üstü depremleri sıkça yaÅŸayabiliriz”

Ä°statistiklere göre Dünyanın dönüş hızının yavaÅŸladığı senelerde büyük depremler hızlanma zamanına göre daha çok olduÄŸunu ifade eden BEÃœ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan KutoÄŸlu, “Bu veride görüyoruz ki 1974 yılından beri Dünya hızlanıyor ve yavaÅŸlıyor. 2016 yılından sonra tekrar yavaÅŸlama trendine girdi. Bu olay 2020 yılında da devam ediyor. Yer kabuÄŸundaki stresin ana kaynağı jeolojik formasyonların, plakaların birbirlerine göre hareketi. Stresin ana kaynağı o ama dünyanın hızı yavaÅŸladığı zaman stresin üzerine biraz daha koyuyor. Zaten gergin olan yer kabuÄŸu ilave bir stresle o yıllarda dünyanın dönüş hızının yavaÅŸladığı senelerde büyük depremler hızlanma zamanına göre daha çok oluyor. 1999 yılı depremi dünyanın dönüş hızının neredeyse en dipte olduÄŸu zamanda Van 2011 depremi de yine azalma trendinde. Hızın daha da düştüğü 2019 yılında bir önceki yıla göre 5 ve üzerindeki depremleri daha çok yaÅŸamışız. 2020 yılında hız giderek azalıyor bu perspektife göre 2021 yılında daha da azalacak dolayısıyla bu kesin deÄŸil ama istatistiklere göre 2020 ve 2021 yılında 5 ve üstü depremleri sayıca önceki yıllara göre daha fazla yaÅŸayabiliriz buna hazırlıklı olmamız lazım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük8
üzgün1
hayran0
şaşkın0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo