Gündem 3 yıl 4 ay 9 gün 22 saat 48 dakika önce 1009
Uzman Diyetisyen Deniz Özsan, Ereğli FM’de yayınlanan ve Arzu Tekin’in hazırlayıp sunduğu “Arzu ile Devri Alem” programının canlı yayın konuğu oldu.
Özhan “Kurban bayramında sağlıklı beslenme ve sıcak yaz günlerinde kalp damar hastalıklarında beslenme önerileri ve kolesterol” konularının ele alındığı programında , “Bayram da et ve tatlı tüketiminde porsiyon kontrolüne, kronik rahatsızlığı olan bireylerde besin dağılımına dikkat etmeli.” dedi.
Etin yanında mutlaka salata tüketilmesini öneren Özhan, “ Yüksek kalori Bayram dönüşü tartıda kâbusu yaşatabilir.Kurban kesilince hemen tüketmek yanlış. Ölüm sertliği denilen bir olay var. Et 24 saat bekletilmeli. Aksi takdirde sindirimi çok zor.” şeklinde konuştu.
“Kurban etinin bir kısmını kavurma olarak tüketmek isteyenler için doğru olan yağsız, yapışmaz bir tavada ekstra yağ kullanmadan kavurma yapmak. Doğru olan kavurmayı kendi yağı ile kavurmaktır.”dedi.
Özhan, “Mangal sağlıklı bir yöntem ancak mangalda pişirmenin yüksek ateşle olmamalı. etle ateşin arasında 15 santim uzaklık olmalı. Çığ ete ve pişirince tereyağı sürmemeli Porsiyon kontrolü ve yanında sebze tüketmekte önemli” ifadelerini kullandı.
Hava şartlarına bağlı olarak Bayram süresince sıvı tüketiminin önemli olduğunu ve günde en az 2.5 litre su tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Özsan, “Her gün 1, 1.5 saatlik yürüyüşler yapılmalı. Çıkacağınız yere asansörle değil merdivenlerden yürüyerek çıkmak önemli Bunlar çok basit görünen ama önemli katkılar.”dedi.