Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

85.YIL

85.YIL

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 85. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. 

Valilik önündeki törene Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Haluk Selvi, Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız katıldı.

Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Akdemir, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kente gelişinin 85. yıl dönümünü kutlamanın coşku, mutluluk ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Atatürk’ün yurt gezilerine büyük önem verdiğini belirten Akdemir, şöyle konuştu:

"Milli Mücadele’de başarıya ulaşmanın, zaferden sonra ileri, modern bir Türkiye yaratmanın fikri yapısı üzerinde, Atatürk’ün yurt gezilerinin etkisi şüphesiz büyük olmuştur. Bu nedenle 26 Ağustos 1931 tarihinde ’Ertuğrul’ yatıyla Zonguldak’a gelen ve halkın coşkun sevgi gösterileriyle karşılanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, maden ocaklarının işleyişini ve çalışmalarını yerinde incelemek üzere Üzülmez bölgesini ziyaret etmiştir. Maden ocaklarında çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin artırılması, çalışma koşullarını iyileştirilerek denetim altına alınması, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan yeniliğin ardından, yabancıların da havzadan çekilmek zorunda kalmasıyla maden ocaklarımız tamamen millileştirilmiştir."

Okunan şiirlerin ardından Selvi, Ergi ve Akdemir, Atatürk’ün kente ilk ayak bastığı Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesine ait lokalin yanındaki iskeleden denize karanfil bıraktı.

Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri de botla getirdikleri Türk bayrağını protokoldekilere teslim etti.

Törenin ardından kenti ilk kez 85 yıl önce ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü çiçekle karşılayan Ayten Alper’in (90), 5 yaşındaki halinin yapıldığı bir metre 20 santim yüksekliğindeki bronz heykelin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa katılan Alper, gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük bir heyecan ve mutluluk yaşadığını dile getirdi. 

Atatürk sevgisini mümkün olduğu kadar vermeye çalıştığını aktaran Alper, şunları kaydetti:

"İnşallah muvaffak olmuşumdur. Heykel vatan için burada ilelebet bekler. Ben o zamanlar çok küçüktüm. Bana dediler ki ’Atatürk gelecek. Çiçek verir misin?’ Ben çekingen bir çocuktum. İstemedim. Israrlar sonucu mecburen kabul ettim. En iyi elbiselerimi, ayakkabılarımı giydirdiler. Buraya getirdiler. Ecnebi hanımlar, çiçeği bana takdim ettiler. Bana, ’Mustafa Kemal gelirken hoş geldin Gazi baba, diyeceksin. Buketi de vereceksin’ dediler. Ben de Gazi baba çiçeği alacak zannettim. Yürüdü. Yürüyünce ben de hemen peşinden koştum. Verdim çiçeği. O da yanağımı okşadı. Burada yapılan heykel benim için büyük bir onur." 

Etkinlik, dönemin fotoğraflarının yer aldığı serginin gezilmesinin ardından sona erdi. 

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo