14 o C Kdz. Ereğli

ATATÜRK SAYESİNDE ‘DENİZCİLİĞİN ANAYASASI’

Türk denizciliğine egemenlik ve gelişmişlik kazandıran Kabotaj Kanunu’nun yazılışının 93’üncü yılı, Zonguldak ili Ereğli ilçesinde gerçekleştirilen “Kabotaj Bayramı” töreni ile kutlandı.

Gündem 4 yıl 9 ay 28 gün 23 saat 20 dakika önce 814

Haberi Paylaşın

Devrim Bulvarı Atatürk Anıtı’ndaki törende Kaymakamlık, Komutanlık, Belediye ve Liman Başkanlığı çelenkleri Anıta konuldu. Saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı söylendi. Saygı sırasında gemilerden klakson çalındı, marş esnasında ise göndere 3 adet Türk Bayrağı çekildi.
Karadeniz Ereğli Liman Başkanı Nevzat Direk, denizcilik anayasası niteliğindeki Kabotaj Kanunu hakkında bilgi verdiği sözlerinde, ‘Mustafa Kemal Atatürk’ vurgusu yaptı. Direk, şu ifadeleri kullandı:
“NİHAYET ULU ÖNDER ATATÜRK’ÜN LİDERLİĞİNDE…”
“İmparatorluğumuzun (Osmanlı) yükselme döneminde deniz ticaretine yapacağı öldürücü darbeler dikkate alınmadan başta Fransızlara ve daha sonra birçok ulusu kapsayacak şekilde genişletilen bir takım hak ve imtiyazların verilmesi sebebi ile kuvvetli zamanlarımızda gaflet zayıf dönemlerimizde ise mecbur edilmek sureti ile bu hak ve imtiyazların kötüye kullanılması sonucu sahil ve limanlarımızın işletme hakkını yabancı milletlere bırakmış bulunuyorduk.
Senelerce kıyılarımızda yabancı bayraklı gemilerin dolaşması nedeni ile deniz alanındaki bütün işler elimizden çıkmış, imparatorluğun yükselme döneminde okyanuslarda gemi gezdiren, Akdeniz’de gemi ticaretini elinde tutan bu millet imparatorluğumuzun son 50 yılında kendi kıyılarımızda bile sefer yapamaz hale geldiğinden memleketimizde milli denebilecek bir deniz ticareti kurulamamıştı.
Nihayet Ulu Önder Atatürk’ün liderliğinde ulusça başlatılan kurtuluş mücadelesi sonunda kurulan Cumhuriyet hükümetleri ile çağın devlet ve millet anlayışına uygun yasalar bir bir çıkartılmaya başlanmıştır.”

Konuşmanın ardından tören son buldu. Öte yandan; bayram nedeni ile gün boyunca etkinlerin süreceği, bazı askeri gemilerin halk ziyaretine açılacağı, 17.30’dan sonra ise Bozhane mevkisinde çeşitli spor oyunlarının yapılacağı anons edildi.

ATATÜRK SAYESİNDE ‘DENİZCİLİĞİN ANAYASASI’

EN ÇOK OKUNAN

3 gün 1 saat 14 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
1 gün 2 saat 26 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 20 saat 31 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
3 gün 20 saat 5 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
4 gün 17 saat 44 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
2 gün 14 saat 20 dakika önce EREĞLİ'DE FECİ KAZA ; AĞIR YARALI !
1 gün 48 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
3 gün 22 saat 27 dakika önce YAZA AYINA YETİŞECEK !
2 gün 18 saat 36 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !
5 gün 23 saat 34 dakika önce ŞÜPHELİ ARAÇTA UYUŞTURUCU !