14 o C Kdz. Ereğli

ARITMA SULARDA HİPERTANSİYON RİSKİ!..

Sağlık 8 yıl 2 ay 27 gün 19 saat 21 dakika önce 1044

Haberi Paylaşın

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, arıtma sistemlerinin filtrelerinin sodyum klorür (tuz) ile yıkanmasının suyun tuzlanmasına neden olduğunu belirterek, "Özellikle sodyumlu hale gelen su, hipertansiyon riskini artıran nedenlerden biri" dedi.

Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların günlük mineral ihtiyacının yüzde 10’unu içme suyundan karşıladığını belirtti.

Hazır satılan suların mineral oranının yok denecek kadar az olduğunu anlatan Erbaş, damacana su kullanan bir kişinin sudan alabileceği günlük mineral ihtiyacının yüzde 1’ini bile almasının mümkün olamayabileceğini ifade etti.

Çeşme suyu kullanımının bu yüzden önemli olduğunu ancak bu durumda başka risklerin bulunduğuna işaret eden Erbaş, "İçme suyu olarak hazır sular içilebilir ama yemek ve çay hazırlama gibi ihtiyaçlarda çeşme suları tercih edilebilir" diye konuştu.

"Kireç arıtılırken mineraller de arıtılıyor"

Erbaş, arıtma sistemlerinde de bazı sıkıntıların olduğunu vurgulayarak, özellikle vücudun kalsiyum ve magnezyum ihtiyacının, arıtma sistemlerinde bu minerallerin de tutulması nedeniyle karşılanamayabileceğini söyledi.

Temel olarak iki farklı arıtma sisteminin bulunduğunu anlatan Erbaş, şöyle devam etti:

"Biri reçinelerle diğeri ise ozmoz (Yalnızca su molekülünün geçebildiği) filtrelerle arıtma işlemini gerçekleştiriyor. Reçinelerde, aktif uçlar kalsiyumları tutuyor ve su minerallerinden arınıyor. Böylece içtiğimiz su kalsiyumdan ve başkaca bazı minerallerden arınmış olarak bardağımıza geliyor. Bununla ilgili başka bir risk de zamanla kalsiyum tutmaz hale gelen reçinelerin yıkanma aşaması. Arıtma sistemlerinin filtreleri sodyum klorür yani tuz ile yıkandığı için suyun tuzlanmasına sebep oluyor. Özellikle sodyumlu hale gelen su, hipertansiyon riskini artıran nedenlerden biri. Bunu bazen kullanan kişiler de suyun tadından ve kayganlığından fark edebilmektedir. Genellikle ilk temizlik işleminin ardından gelen ilk sularda tuz tadı hissedilebilmektedir."

Erbaş, sadece kalsiyumun değil, magnezyum gibi vücut için önemli pek çok mineralin suda yer aldığını ve arıtma nedeniyle bunlardan da faydalanılamadığını ifade ederek, "Suya tekrar bu mineralleri yüklemek için filtrelerin arkasına çeşitli kayaçlar ekleniyor ancak bir gıda ne kadar işlenirse o kadar riskli hale geliyor. Aynı şey, su için de geçerli" dedi.

Gündem

ACI HABER

EN ÇOK OKUNAN

4 gün 6 saat 21 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
5 gün 14 saat 49 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
4 gün 8 saat 57 dakika önce ACI HABER
23 saat 11 dakika önce TERSANELER BÖLGESİNDE KAZA ; 6 YARALI
6 gün 4 saat 27 dakika önce 1 KİŞİ TUTUKLANDI !
4 gün 5 saat 52 dakika önce YARIN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK !
4 gün 9 saat 27 dakika önce HANGİ SANATÇILAR GELİYOR ?
4 gün 17 saat 40 dakika önce AYRINTILAR BELLİ OLDU!
7 gün 5 saat 35 dakika önce TIR BARİYERLERE ÇARPTI !