7 o C Kdz. Ereğli

ARITMA SULARDA HİPERTANSİYON RİSKİ!..

Sağlık 8 yıl 10 ay 12 gün 5 saat 3 dakika önce 1052

Haberi Paylaşın

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, arıtma sistemlerinin filtrelerinin sodyum klorür (tuz) ile yıkanmasının suyun tuzlanmasına neden olduğunu belirterek, "Özellikle sodyumlu hale gelen su, hipertansiyon riskini artıran nedenlerden biri" dedi.

Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların günlük mineral ihtiyacının yüzde 10’unu içme suyundan karşıladığını belirtti.

Hazır satılan suların mineral oranının yok denecek kadar az olduğunu anlatan Erbaş, damacana su kullanan bir kişinin sudan alabileceği günlük mineral ihtiyacının yüzde 1’ini bile almasının mümkün olamayabileceğini ifade etti.

Çeşme suyu kullanımının bu yüzden önemli olduğunu ancak bu durumda başka risklerin bulunduğuna işaret eden Erbaş, "İçme suyu olarak hazır sular içilebilir ama yemek ve çay hazırlama gibi ihtiyaçlarda çeşme suları tercih edilebilir" diye konuştu.

"Kireç arıtılırken mineraller de arıtılıyor"

Erbaş, arıtma sistemlerinde de bazı sıkıntıların olduğunu vurgulayarak, özellikle vücudun kalsiyum ve magnezyum ihtiyacının, arıtma sistemlerinde bu minerallerin de tutulması nedeniyle karşılanamayabileceğini söyledi.

Temel olarak iki farklı arıtma sisteminin bulunduğunu anlatan Erbaş, şöyle devam etti:

"Biri reçinelerle diğeri ise ozmoz (Yalnızca su molekülünün geçebildiği) filtrelerle arıtma işlemini gerçekleştiriyor. Reçinelerde, aktif uçlar kalsiyumları tutuyor ve su minerallerinden arınıyor. Böylece içtiğimiz su kalsiyumdan ve başkaca bazı minerallerden arınmış olarak bardağımıza geliyor. Bununla ilgili başka bir risk de zamanla kalsiyum tutmaz hale gelen reçinelerin yıkanma aşaması. Arıtma sistemlerinin filtreleri sodyum klorür yani tuz ile yıkandığı için suyun tuzlanmasına sebep oluyor. Özellikle sodyumlu hale gelen su, hipertansiyon riskini artıran nedenlerden biri. Bunu bazen kullanan kişiler de suyun tadından ve kayganlığından fark edebilmektedir. Genellikle ilk temizlik işleminin ardından gelen ilk sularda tuz tadı hissedilebilmektedir."

Erbaş, sadece kalsiyumun değil, magnezyum gibi vücut için önemli pek çok mineralin suda yer aldığını ve arıtma nedeniyle bunlardan da faydalanılamadığını ifade ederek, "Suya tekrar bu mineralleri yüklemek için filtrelerin arkasına çeşitli kayaçlar ekleniyor ancak bir gıda ne kadar işlenirse o kadar riskli hale geliyor. Aynı şey, su için de geçerli" dedi.

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 3 saat 3 dakika önce EREĞLİ POTBAŞI'NDA İNTİHAR !
18 saat 41 dakika önce EVE DÖNÜŞ YOLUNDA HAYATINI KAYBETTİ
5 gün 14 saat 51 dakika önce 7 YAŞINDA KALP KRİZİ GEÇİRDİ
5 gün 15 saat 43 dakika önce HAYATINI KAYBETTİ
1 gün 14 saat 46 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN VAR !
4 gün 21 saat 1 dakika önce SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ TIKANDI !
2 gün 17 saat 56 dakika önce EREĞLİ'DEKİ OPERASYONDA 5 KİŞİ TUTUKLANDI !
6 gün 21 saat 52 dakika önce İŞTE MİMAR SİNAN MAÇININ ÖZETİ
2 gün 17 saat 40 dakika önce TÜRK METAL'DAN İŞVERENE MESAJ !