Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ALAPLI’DA ’SİYAH ELMAS’ BULUNDU!..

ALAPLI’DA ’SÄ°YAH ELMAS’ BULUNDU!..

Alaplı’da, "siyah elmas" veya "kralların yiyeceÄŸi" olarak adlandırılan trüf mantarı tespit edildi.  

Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Ã¢â‚¬â€¹Orman Genel Müdürlüğünce 2014-2018 yıllarında uygulanacak Trüf Mantarı Eylem Planı kapsamında bölgedeki ormanlarda mantar varlığının tespit edilmesi amacıyla gelen Trüf Uzmanı Ziyafet Arslan ile beraberinde getirdiÄŸi Lagotta romagnolo cinsi trüf arama konusunda eÄŸitilmiÅŸ iki köpek ile ormanlarda arama çalışmaları yapıldığı belirtildi.

Dünyada "siyah elmas" veya "kralların yiyeceÄŸi" olarak adlandırılan trüf mantarının toprağın 5 ile 20 santimetre derinliÄŸinde aÄŸaç köklerinde yetiÅŸtiÄŸi aktarılan açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"Mantarın yaklaşık 200 türü bulunuyor. Türkiye’de doÄŸal olarak nemli, ormanlık alanlarda yetiÅŸen bu mantar keÅŸfedilmemiÅŸ hazine olarak adlandırılıyor. Tabiatta en fazla domuzlar tarafından tüketilen ve özel eÄŸitimli köpeklerle toplanan trüf mantarının kilosu türüne göre 50-2 bin avro arasında deÄŸiÅŸiyor. Daha önce tespit edilmiÅŸ olan noktalar olan Karabük’ün Ovacık ve Yenice ilçelerinin yanı sıra Çaycuma, Devrek, Alaplı ve EreÄŸli ilçelerinde aramalar yapıldı. BaÅŸta Tuber uncinatum (sonbahar trüfü) olmak üzere T. nitidum, T. magnetum, T. genadii, T. rufum, T. excavatum türleri tespit edildi. Bazı alanlarda ise trüf emarelerine ve misellerine rastladı. Alaplı’da tespit edilen trüf ormanı koruma altına alındı."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo