Gündem 7 yıl 7 ay 8 gün 23 saat 47 dakika önce 1685
Kdz. Ereğli İlçesinde, Türk Metal Sendikası ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle, ’Söz Çalışma Ekonomisi öğrencilerinde’ sloganıyla düzenlenen Akademek 4.Öğrenci kurultayı düzenlenen açılış programıyla başladı. Gülüç Büyük Anadolu Otel’de düzenlenen kurultaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye Başkanı M.Gökhan Demirtaş, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof Dr Serpil Aytaç, Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş, Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi Başkanı Metin Ercan, Erdemir işçileri ile 29 Öğretim Üyesi ve Türkiye’nin 23 ayrı Devlet Üniversitesinden 178 öğrenci katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Türk Metal Sendikası, Uludağ Üniversitesi ve Geçmiş Öğrenci Kurultaylarının anlatıldığı sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Programın Açılışında Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof Dr Serpil Aytaç bir konuşma yaptı.
Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak yaptığı konuşmada, Emeğin örgütlü güç olabilmesi için verilen mücadelede bilimi rehber edindiklerini belirterek, Başarılı olan sendika üyelerinin çocuklarına karşılıksız burs verdiklerini ayrıca eğitim yardımı altında toplam 100 milyon lira dağıttık, yeterki çocuklarımız iyi okusun, aydınlasın eğitimli nitelikli insanlar olsun” diye konuştu.
İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENMELERİNE İYİ GÖZLE BAKILMIYOR
Tüm yerel farklılıklara, anlayışlara rağmen, emeğin ve emekçinin sorunları dünyanın hemen hemen her yerinde aynı olduğunu belirten Kavlak şunları söyledi: "İşverenler, yani sermaye, sorunsuz ve çok hızlı örgütlenebilirken, emekçiler aynı uyumu ve hızı yakalayamıyor. İşverenlerin birlikteliğine sonsuz bir destek verilirken, işçilerin örgütlenmelerine iyi gözle bakılmıyor. İşçi sınıfının örgütlü gücü, sendikal birliği, emek kardeşliği, her zaman potansiyel bir tehlike olarak görülüyor. Örgütlenen işçi kapının önüne konuyor. Küreselleşme sürecinde, sosyal devletin ortadan kaldırılmasıyla birlikte sendikalara ve sendikacılara yoğun saldırıların arttığı bir dönemi yaşıyoruz. Küreselleşmenin nimetlerinden söz edenler, sendikaların sonunun geldiğini ileri sürüyorlar. 21. yüzyılın bilgi çağı olduğunu, bilgi çağında, sendikalara artık ihtiyaç olmadığını söylüyorlar. Örgütlü toplumu yok etmek isteyen küresel kapitalizm, demokrasinin, sosyal devletin ve örgütlülüğün en önemli bütünleyicisi olan sendikaları kendisine hedef alıyor"
İLERİ GİDİŞ OLARAK ANLATILAN KÜRESELLEŞME, ASLINDA?
Dünyada emperyalizmin modern adı olan küreselleşme olgusunun son 30 yılda tüm dünyayı özellikle de gelişmekte olan ülkeleri derinden etkilediğini, küreselleşmeyle birlikte, büyük sermaye gruplarının yıkıcı uygulamalarının 20’nci yüzyılın sosyal refah devleti ve bunun bölgesel planda uygulaması olan sosyal devlet modelini yok etmeye çalıştığını kaydeden Kavlak, "Bu anlamıyla, bazıları tarafından çağımızda bir ileri gidiş olarak anlatılan küreselleşme, aslında insanlık adına bir geri gidişin göstergesidir. Küreselleşme, özellikle emeği ile yaşayanlar için bir geri gidiştir. Çünkü küreselleşme tek tek bütün ülkelerdeki uzun mücadeleler sonucu elde edilen kazanımları silip süpürmektedir. Küreselleşme mağdurlarının başında çalışan kesim yani işçi sınıfı gelmektedir. İşçi sınıfı, küreselleşmenin gerçek mağdurudur. Çünkü küreselleşme ile birlikte, istihdamda esneklik talepleri yaygınlaşmaktadır. Sendikal örgütlenmeyi etkileyen kısmi çalışma artmaktadır" dedi.
SORUNLAR ORTAK
Sendikalaşmanın önündeki en büyük engellerden biri olan taşeron uygulamasının yaygınlaşmasının sendikaları zayıflattığını belirten Kavlak, işçi sınıfının sorunlarının her ülkede ortak olduğunu söyledi.
MUAZZAM BİR BÜYÜME YAŞANIYOR
"Dünyanın tek kutuplu bir hale gelmesiyle, yani küreselleşmenin tek hâkim olmasıyla birlikte, ekonomik anlamda muazzam bir büyüme yaşanıyor" diyen Kavlak konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Dünyada toplam mal ve hizmet üretimi, tarihte eşine benzerine rastlanmamış oranlarda arttı. Artmaya da devam ediyor. Dünya ticaret hacmi de benzer bir seyir izledi. Olağanüstü rakamlara ulaştı. Evet ekonomi büyüdü, ticaret katlanarak arttı, karlar patladı ama bir şey azaldı arkadaşlar. Emeğin, bu zenginlikten aldığı pay azaldı. Maddi bütün zenginlikleri yaratan, çalışanların, ücretlilerin, işçinin, memurun, köylünün, bu zenginlikten aldığı pay gün geçtikçe azalıyor. Bir taraf hızla artarken, bir taraf aynı hızda azalıyor. Dünyada işsizlik, yoksulluk giderek yaygınlaşıyor. Bunların neden olduğu ekonomik göç, dünyayı etkisi altına alıyor"
TOPLUMSAL MUTABAKATA İHTİYAC VAR
Yoksulluğu körükleyen, gelir dağılımını bozan, umudu yok eden bir düzenin sürdürülebilir bir düzen olamayacağını kaydeden Kavlak, "Paranın, üretimin, karın olduğu ancak adaletin olmadığı bu küresel düzen artık sürdürülebilir bir düzen değildir. Bugün neredeyse tüm dünyada hüküm süren küresel terörün ne zaman ortaya çıktığına bakarsanız, küreselleşmenin hakimiyetini ilan ettiği zaman olduğunu görürsünüz. Bu bir rastlantı değildir. Çünkü halkları birbirine kırdıran, özellikle Ortadoğu’da bir insanlık dramına neden olan mevcut terör, küresel düzenin yarattığı eşitsizlikten besleniyor. Bu terör yalnızca bu bölgeyi değil, Avrupa’nın başkentlerini, metrolarını, stadyumlarını da vuruyor. Sermaye küreselleşirken ve küresel güç her yanı kasıp kavururken, terör de küreselleşiyor ve bütün insanlığın ortak sorunu haline geliyor. Bütün bunlarla baş edebilmemiz için, dünyanın, daha adil bir gelir dağılımına izin veren yeni bir düzene ve bu düzeni kuracak yeni bir toplumsal mutabakata ihtiyacı vardır. Bunu yalnızca ben söylemiyorum. Bu küresel düzenin değişmesi gerektiğini, dünyanın en önemli siyasetçileri, büyük düşünce kuruluşları hatta Türkiye’nin en büyük işvereni söylüyor. Çünkü onlar da, bu düzenin sürdürülebilir olmadığını aksine daha büyük acılara, sorunlara gebe olduğunu biliyor" dedi.Daha sonra Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Yönetimi tarafından Kavlak’a öğrenciler adına çeşitli hediyeler verildi. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde eğitim gören Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğrencilerinin de yer aldığı kurultay 2 gün sürecek.
(Ereğli FM Haber )