Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Akademek 4.Öğrenci kurultayı başladı

Akademek 4.Öğrenci kurultayı başladı

Akademek 4.Öğrenci kurultayı


Kdz. EreÄŸli Ä°lçesinde, Türk Metal Sendikası ve UludaÄŸ Ãœniversitesi iÅŸbirliÄŸiyle, ’Söz Çalışma Ekonomisi öğrencilerinde’ sloganıyla düzenlenen Akademek 4.Öğrenci kurultayı düzenlenen açılış programıyla baÅŸladı. Gülüç Büyük Anadolu Otel’de düzenlenen kurultaya,  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ, Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürü Numan Korkmaz, Türk-Ä°ÅŸ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel BaÅŸkanı Pevrul Kavlak, Alaplı Belediye BaÅŸkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye BaÅŸkanı M.Gökhan DemirtaÅŸ, UludaÄŸ Ãœniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü BaÅŸkanı Prof Dr Serpil Aytaç, Türk Metal Sendikası Genel BaÅŸkan Yardımcısı Yusuf Ziya OdabaÅŸ, Türk Metal Sendikası EreÄŸli Åžubesi BaÅŸkanı Metin Ercan, Erdemir işçileri ile 29 Öğretim Ãœyesi ve  Türkiye’nin 23 ayrı Devlet Ãœniversitesinden  178 öğrenci katıldı. Saygı DuruÅŸu ve Ä°stiklal Marşının okunmasının ardından Türk Metal Sendikası, UludaÄŸ Ãœniversitesi ve GeçmiÅŸ Öğrenci Kurultaylarının anlatıldığı sinevizyon gösterisi gerçekleÅŸtirildi. Programın Açılışında UludaÄŸ Ãœniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü BaÅŸkanı Prof Dr Serpil Aytaç bir konuÅŸma yaptı.

Türk-Ä°ÅŸ Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel BaÅŸkanı Pevrul Kavlak yaptığı konuÅŸmada, EmeÄŸin örgütlü güç olabilmesi için verilen mücadelede bilimi rehber edindiklerini belirterek, BaÅŸarılı olan sendika üyelerinin çocuklarına karşılıksız burs verdiklerini ayrıca eÄŸitim yardımı altında toplam 100 milyon lira dağıttık, yeterki çocuklarımız iyi okusun, aydınlasın eÄŸitimli nitelikli insanlar olsun” diye konuÅŸtu.

İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENMELERİNE İYİ GÖZLE BAKILMIYOR

Tüm yerel farklılıklara, anlayışlara rağmen, emeğin ve emekçinin sorunları dünyanın hemen hemen her yerinde aynı olduğunu belirten Kavlak şunları söyledi: "İşverenler, yani sermaye, sorunsuz ve çok hızlı örgütlenebilirken, emekçiler aynı uyumu ve hızı yakalayamıyor. İşverenlerin birlikteliğine sonsuz bir destek verilirken, işçilerin örgütlenmelerine iyi gözle bakılmıyor. İşçi sınıfının örgütlü gücü, sendikal birliği, emek kardeşliği, her zaman potansiyel bir tehlike olarak görülüyor. Örgütlenen işçi kapının önüne konuyor. Küreselleşme sürecinde, sosyal devletin ortadan kaldırılmasıyla birlikte sendikalara ve sendikacılara yoğun saldırıların arttığı bir dönemi yaşıyoruz. Küreselleşmenin nimetlerinden söz edenler, sendikaların sonunun geldiğini ileri sürüyorlar. 21. yüzyılın bilgi çağı olduğunu, bilgi çağında, sendikalara artık ihtiyaç olmadığını söylüyorlar. Örgütlü toplumu yok etmek isteyen küresel kapitalizm, demokrasinin, sosyal devletin ve örgütlülüğün en önemli bütünleyicisi olan sendikaları kendisine hedef alıyor"

Ä°LERÄ° GÄ°DÄ°Åž OLARAK ANLATILAN KÃœRESELLEÅžME, ASLINDA?

Dünyada emperyalizmin modern adı olan küreselleÅŸme olgusunun son 30 yılda tüm dünyayı özellikle de geliÅŸmekte olan ülkeleri derinden etkilediÄŸini, küreselleÅŸmeyle birlikte, büyük sermaye gruplarının yıkıcı uygulamalarının 20’nci yüzyılın sosyal refah devleti ve bunun bölgesel planda uygulaması olan sosyal devlet modelini yok etmeye çalıştığını kaydeden Kavlak, "Bu anlamıyla, bazıları tarafından çağımızda bir ileri gidiÅŸ olarak anlatılan küreselleÅŸme, aslında insanlık adına bir geri gidiÅŸin göstergesidir. KüreselleÅŸme, özellikle emeÄŸi ile yaÅŸayanlar için bir geri gidiÅŸtir. Çünkü küreselleÅŸme tek tek bütün ülkelerdeki uzun mücadeleler sonucu elde edilen kazanımları silip süpürmektedir. KüreselleÅŸme maÄŸdurlarının başında çalışan kesim yani işçi sınıfı gelmektedir. İşçi sınıfı, küreselleÅŸmenin gerçek maÄŸdurudur. Çünkü küreselleÅŸme ile birlikte, istihdamda esneklik talepleri yaygınlaÅŸmaktadır. Sendikal örgütlenmeyi etkileyen kısmi çalışma artmaktadır" dedi.  

SORUNLAR ORTAK

Sendikalaşmanın önündeki en büyük engellerden biri olan taşeron uygulamasının yaygınlaşmasının sendikaları zayıflattığını belirten Kavlak, işçi sınıfının sorunlarının her ülkede ortak olduğunu söyledi.

MUAZZAM BÄ°R BÃœYÃœME YAÅžANIYOR

"Dünyanın tek kutuplu bir hale gelmesiyle, yani küreselleÅŸmenin tek hâkim olmasıyla birlikte, ekonomik anlamda muazzam bir büyüme yaÅŸanıyor" diyen Kavlak konuÅŸmasına ÅŸu sözlerle devam etti:  "Dünyada toplam mal ve hizmet üretimi, tarihte eÅŸine benzerine rastlanmamış oranlarda arttı. Artmaya da devam ediyor. Dünya ticaret hacmi de benzer bir seyir izledi. OlaÄŸanüstü rakamlara ulaÅŸtı.  Evet ekonomi büyüdü, ticaret katlanarak arttı, karlar patladı ama bir ÅŸey azaldı arkadaÅŸlar. EmeÄŸin, bu zenginlikten aldığı pay azaldı. Maddi bütün zenginlikleri yaratan, çalışanların, ücretlilerin, işçinin, memurun, köylünün, bu zenginlikten aldığı pay gün geçtikçe azalıyor. Bir taraf hızla artarken, bir taraf aynı hızda azalıyor. Dünyada iÅŸsizlik, yoksulluk giderek yaygınlaşıyor. Bunların neden olduÄŸu ekonomik göç, dünyayı etkisi altına alıyor"
TOPLUMSAL MUTABAKATA Ä°HTÄ°YAC VAR

YoksulluÄŸu körükleyen, gelir dağılımını bozan, umudu yok eden bir düzenin sürdürülebilir bir düzen olamayacağını kaydeden Kavlak, "Paranın, üretimin, karın olduÄŸu ancak adaletin olmadığı bu küresel düzen artık sürdürülebilir bir düzen deÄŸildir. Bugün neredeyse tüm dünyada hüküm süren küresel terörün ne zaman ortaya çıktığına bakarsanız, küreselleÅŸmenin hakimiyetini ilan ettiÄŸi zaman olduÄŸunu görürsünüz. Bu bir rastlantı deÄŸildir. Çünkü halkları birbirine kırdıran, özellikle OrtadoÄŸu’da bir insanlık dramına neden olan mevcut terör, küresel düzenin yarattığı eÅŸitsizlikten besleniyor. Bu terör yalnızca bu bölgeyi deÄŸil, Avrupa’nın baÅŸkentlerini, metrolarını, stadyumlarını da vuruyor. Sermaye küreselleÅŸirken ve küresel güç her yanı kasıp kavururken, terör de küreselleÅŸiyor ve bütün insanlığın ortak sorunu haline geliyor. Bütün bunlarla baÅŸ edebilmemiz için, dünyanın, daha adil bir gelir dağılımına izin veren yeni bir düzene ve bu düzeni kuracak yeni bir toplumsal mutabakata ihtiyacı vardır. Bunu yalnızca ben söylemiyorum.  Bu küresel düzenin deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini, dünyanın en önemli siyasetçileri, büyük düşünce kuruluÅŸları hatta Türkiye’nin en büyük iÅŸvereni söylüyor. Çünkü onlar da, bu düzenin sürdürülebilir olmadığını aksine daha büyük acılara, sorunlara gebe olduÄŸunu biliyor" dedi.Daha sonra Türk Metal Sendikası EreÄŸli Åžube Yönetimi tarafından Kavlak’a öğrenciler adına çeÅŸitli hediyeler verildi. Türkiye’nin çeÅŸitli üniversitelerinde eÄŸitim gören Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Ä°liÅŸkileri Bölümü öğrencilerinin de yer aldığı kurultay 2 gün sürecek.

(EreÄŸli FM Haber )

 

Akademek 4.Öğrenci kurultayı başladı

Akademek 4.Öğrenci kurultayı

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük8
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo