Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

8 YILDA 1 MİLYON ZİYARETÇİ

8 YILDA 1 MİLYON ZİYARETÇİ

EreÄŸli’de milli mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren, 1982’de hurdaya ayrıldıktan sonra aynı ölçülerle yeniden inÅŸa edilerek müzeye dönüştürülen "Gazi Alemdar Gemisi", ilçe merkez nüfusundan daha fazla yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Danimarka’da 1898 yılında 49,475 metre uzunluÄŸunda ve 7,95 metre geniÅŸliÄŸinde kurtarma amaçlı inÅŸa edilen, KurtuluÅŸ Savaşı’ndaki hizmetlerinin ardından 1982’de sökülen Alemdar Gemisi, geçmiÅŸteki yararlı hizmetlerini turizme katkısıyla da sürdürüyor.

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve YaÅŸatma DerneÄŸi önderliÄŸinde ilçedeki 4 tersanede orijinaliyle aynı ölçülerde yapılarak 2008’de müze olarak ziyarete açılan gemi, KurtuluÅŸ Savaşı’nın "tek deniz çatışmasının kahramanı" olması dolayısıyla ilgi çekiyor.

Alemdar Gemisi’nin orduya gerekli silah ve cephaneyi Trabzon ve Ä°nebolu’ya deniz yoluyla taşıyarak sunduÄŸu hizmetleri anlatan materyallerin yer aldığı sahil bandındaki müzeyi, 2008’ten itibaren ABD’den Ã‡in’e kadar çok sayıda yabancı turistin de aralarında bulunduÄŸu 870 bin kiÅŸi ziyaret etti.

EreÄŸli Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Alptekin Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra çok sayıda ülkeden ziyaretçi ağırladıklarını, Gazi Alemdar Müze Gemisi’ne gösterilen ilginin arttığını söyledi.

Müze gemiyi, 2008’de 20 bin 500, 2009’da 50 bin, 2010 ’da 85 bin, 2011’de 124 bin 500, 2012’de 140 bin, 2013’te 145 bin, 2014’te 150 bin ve 2015’te de 155 bin olmak üzere toplam 870 bin kiÅŸinin gezdiÄŸini anlatan Dursun, "Müze gemide son dönemlerde ulaşılan yıllık 140-155 bin ziyaretçi sayısı, 113 bin olan merkez nüfusumuzu geçti. Bu da ilçe turizmi için ne kadar önemli olduÄŸunun en önemli kanıtıdır" dedi.

-Alemdar Gemis ile yazılan kahramanlık öyküsü

1898’de Danimarka’da kurtarma gemisi olarak inÅŸa edilen Alemdar, Marmara Denizi ve boÄŸaz çevresinde Osmanlı’da kurtarma hizmetleri yapıyordu. Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanmasının çürümeye terk edilmesinin ardından muharebe gücü olmayan gemiler arasında yer aldığından kurtarma seferleri yapmasına izin verilen Alemdar’ı, milli mücadelenin içine çekebilmek için boÄŸazdan kaçış planı hazırlandı.

Gemideki 7 kahraman denizci, Karadeniz’deki ÅŸiddetli fırtınayı fırsat bilerek demir aldı. Müttefik gemilerin arasından geçerken "batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini" söyleyen denizciler, boÄŸazdan çıkıp zorlu yolculuÄŸun ardından EreÄŸli’ye ulaÅŸtı.

EreÄŸli’den 80 ton kömür yüklenen Alemdar, bir süre sonra Trabzon’a gitmek üzere hareket ettiÄŸi sırada ilçedeki gayrimüslimlerin ve casusların ihbarıyla Fransız Karadeniz Komutanlığındaki C-27 gambotu, Bartın’ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkardı.

Yönü Ä°stanbul’a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar’ın personeli, kurtuluÅŸ planları yaptı. Gemide kemençe eÅŸliÄŸinde horon oynayan personel, davet ettikleri 5 askeri etkisiz hale getirip silahlarına el koydu.

Ani manevrayla dümen kıran Alemdar’ın peÅŸine düşen gambottan açılan ateÅŸe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline, EreÄŸli’ye yaklaşılması üzerine karadan da destek verildi.

Sandallarla denize açılan vatandaÅŸların desteÄŸiyle C-27 gambotu maÄŸlup olarak bölgeden ayrılırken, esir 5 askerin serbest bırakılmasına karşılık Fransızlardan Karadeniz’de dolaÅŸan Türk bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alındı. 
Fransızlar ile yapılan anlaÅŸma gereÄŸi milli mücadelenin sonuna kadar EreÄŸli’de demirli kalması gereken Alemdar, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle siyah rengi griye boyanarak Trabzon’a getirildi.
Rusya’dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951’de Ä°stanbul Haliç Tersanesi’nde onarımdan geçirildikten sonra 1959’dan itibaren hizmet dışı bırakıldı.
Alemdar Gemisi, 1964 ve 1980’de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından 1982’de söküldü.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo