13 o C Kdz. Ereğli

60 YAŞ ÜSTÜNE ’ZONA’ UYARISI

Sağlık 8 yıl 4 ay 27 gün 14 saat 22 dakika önce 1784

Haberi Paylaşın

Uzmanlar, daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen zona hastalığı için özellikle 60 yaş üstü kişilerde aşılanmanın gerekli olduğunu bildirdi.

Uzmanlar, daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen ve tekrar etme riski olan zona (herpes zoster) hastalığı için özellikle 60 yaş üstü kişilerde aşılanmanın gerekli olduğunu bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 60 üstü bireyler için aşılanmanın önemine dikkat çekti.

Erişkin aşılamasında sorunlar olduğunu ifade eden Ünal, "Çocukluk çağı aşılamasında 13-14 değişik aşıyı yüzde 95 ve üzeri oranlarda yapıyoruz ama erişkin aşılaması yani grip (influenza), zatürre (pnömoni) baktığımız zaman; Türkiye’de pnömokok aşılama oranı yüzde 0,1. Grip aşılamasında yüzde 6’yı geçemedik. Biz tedavi kılavuzlarında yüksek öneriyle tavsiye edildiği üzere Türkiye’de altta yatan bir hastalığı olan riskli bireyleri ve 65 yaş üstünü aşılamak için uğraşıyoruz" diye konuştu.

Türkiye’de erişkin aşılama oranlarını artırmaya çalıştıklarını anlatan Ünal, bunlardan birinin de geçen yıl Türkiye’de de uygulanmaya başlayan "zona aşısı" olduğunu söyledi.

Zonanın tekrarlayabilen bir hastalık olduğuna dikkati çeken Ünal, şöyle devam etti:

"Yaşlandıkça immünite düştüğü için zona esasında yaşlıların hastalığıdır, çok özel durumlar olmadıkça daha sıklıkla 60 yaşından sonra gözükür. İşte bu azalan immüniteyi kuvvetlendirmek için bildiğimiz suçiçeği aşısının içindeki antijen miktarının arttırılmış şeklinin bulunduğu bir aşı mevcut. Çocuklara bir birim veriliyorsa ki çocuklara o bir birim yetiyor, antikor oluşuyor ve suçiçeği hastalığına yakalanmıyorlar, erişkinlerde 14 katı antijen veriliyor. Bunu verince, immünite yükseliyor. Bu yüzden 60 yaş üzeri herkese zona aşısı yaptırmasını tavsiye ediyoruz."

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

5 gün 17 saat 59 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
2 gün 9 saat 11 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
2 gün 16 saat 12 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
6 gün 13 saat 16 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
6 gün 12 saat 50 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 7 saat 5 dakika önce AĞIR YARALI !
3 gün 17 saat 33 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
2 gün 11 saat 40 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
12 saat 39 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
2 gün 15 saat 6 dakika önce KAZA ; 2 YARALI