Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

2018’de ücretli olacak

2018’de ücretli olacak

Türkiye Perakendeciler Federasyonu BaÅŸkanı Mustafa Altunbilek, naylon poÅŸet kullanımının yıl başında ücretli olacağını söyledi.Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), referandum sonrasında Meclis’in gündemine gelecek olan ’Hal Yasası’ düzenlemesini, yılbaşında hayata geçmesi planlanan 0 ’Atık YönetmeliÄŸi’ düzenlemesini, yerel zincirlerin 2017 yılı beklenti ve hedeflerini katıldığı basın toplantısıyla açıkladı. Zor bir yıl olmasına raÄŸmen 2016’yı yüzde 10 büyüme ile kapatan yerel zincirlerin cirosunu 30 milyar TL’ye çıkardıklarını belirten TPF BaÅŸkanı Mustafa Altunbilek, "Toplam market grupları içerisindeki istihdam payı yüzde 40’a ulaÅŸan yerel zincirler olarak satış payımız yüzde 37,7’ye; toplam gıdadaki yerellerin satış payı ise yüzde 9,7’ye ulaÅŸtı. Perakendecilik kurallarını iyi uygularken müşteri ile yakınlığımız, yeni formatlar denememiz bizi yarışta daha ön plana çıkarıyor. 2023 yılında 70 milyar TL ciro hedefi ile çalışmalarını sürdüren yerel zincir marketler olarak sektörde var olmayı ve mücadeleyi sadece kendi adımıza deÄŸil, ülkemiz adına yürütüyoruz" dedi.

Yılın ilk 3 aylık performansını da deÄŸerlendiren Altunbilek, "2016’nın ilk üç aylık dönemine kıyasla 2017’ye biraz yavaÅŸ baÅŸladık. Yıl sonu hedefimiz 33 milyar TL’lik ciroya ulaÅŸmak. Cironun yanı sıra istihdamda da yüzde 10’luk büyüme hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.

"Hal Yasasındaki değişiklik ile sepetler ucuza dolacak"

Referandum sonrasında Meclis’in gündemine gelecek Hal Yasası düzenlemesini yerel zincirler olarak çok önemsediklerini belirten Mustafa Altunbilek, "Gıda fiyatında üretici-market makasını daraltacak tedbir, hayata geçeceÄŸi için mutluyuz. Yıllardır süreçler doÄŸru aktarılmadığı için ’Tarlada 1 liraya, markette 3 katı fiyatına satılıyor’ söylemleri, tüketicilerimiz ile bizi karşı karşıya getiriyordu. Tabiri yerindeyse günah keçisi biz oluyorduk. Yerel perakende zincirleri olarak bizim kamyonu tarlaya götürüp, ürünleri yükleyip, markete getirip, onları boylarına göre sınıflayıp, doÄŸru koÅŸullarda saklayıp, sonra da müşteriye taze taze sunmak gibi bir ÅŸansımız yok. Biz ürünlerimizi halden alıyoruz. Ãœrünler halden bize gelene kadar birçok kez el deÄŸiÅŸtiriyor ve pahalanıyor. Yerel zincirler olarak manav reyonunda operasyon masrafları çıkardığımızda sadece yüzde 5 ile 8 arasında kar elde ediyoruz. Yeni düzenleme ile aracı sayısının azaltılması öngörülüyor ve üretici birliklerinin vergisel anlamda daha avantajlı hale getirilmesi planlanıyor. Bu düzenleme sayesinde sebze-meyve sepeti daha ucuza dolar" dedi.

’PoÅŸet düzenlemesi yılbaşında’

Toplantıda Åžubat ayı sonunda Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı MüsteÅŸarı Mustafa Öztürk’ü ziyaret ettiklerini, Bakanlığın 2018’in başında hayata geçirmeyi hedeflediÄŸi ’Atık YönetmeliÄŸi’ taslak metninin deÄŸerlendirildiÄŸini belirten Mustafa Altunbilek, "DoÄŸada çözülmesi yüzyıllar süren, hem geleceÄŸimizi hem insan saÄŸlığını tehdit eden naylon poÅŸet kullanımının satış noktalarında ücretli olması yönünde yasal düzenlemenin 2018’in başında hayata geçeceÄŸini öğrendik. Sayın müsteÅŸarımız sektörden gelecek her türlü çevreci öneri ve talebin deÄŸerlendirildiÄŸini belirtti. Yerel zincirler olarak hayli önemli olan bu düzenleme için görüş ve önerilerimizi paylaÅŸtık" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Söz konusu düzenlemenin ABD ve birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulandığını belirten Altunbilek sözlerini şöyle sürdürdü; "Doğanın kabul etmediği, çevreyi, denizleri kirleten, insanlarla birlikte doğadaki canlıların hayatını tehdit eden naylon poşet kullanımı yıl başında ücretli olacak. Ülkemizde hayata geçecek olan düzenleme için bir kampanya hazırlıyoruz. Gezegenimizin sürdürülebilirliği, doğanın, insanların ve canlıların daha sağlıklı geleceği için karşımızdaki tehdidi aktaracağız. Federasyon ve işletme sahipleri olarak müşterimize her türlü kolaylığı sağlayacağız. Alışverişlerde file, bez torba kullanımına yönlendirecek; geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceğiz".

"Hedeflerimize ulaşabilmek için desteklenmeyi bekliyoruz"

Türkiye’nin istihdamda en büyük üçüncü sektörü olan perakendenin agresif bir büyüme beklentisinde olmadan, istikrara dayalı bir ÅŸekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Altunbilek, "Rekabetin yoÄŸun olarak yaÅŸandığı sektörümüzde küçük ve orta ölçekli gıda perakendeciliÄŸi yapan esnafımız rekabet gücünü kaybediyor. Özellikle küçük esnafımız günü neredeyse siftahsız kapatıyor. Sektörümüzün istikrarlı olarak büyümesi, hedeflerine ulaÅŸması için yalnız bırakılmamalı; desteklenmeliyiz. DiÄŸer sektörlerde olduÄŸu gibi manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde KDV oranının toptanda olduÄŸu gibi perakende de yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi için KDV düzenlemesi bekliyoruz. Gerekli düzenlemeler sektörün büyümesine, istihdama önemli katkı saÄŸlayacak" ifadelerini kullandı.

Ãœreticiden tedarikçiye, perakendeciden sektöre hizmet sunan firmalara kadar binlerce paydaşı aynı çatı altında buluÅŸtuÄŸu Yerel Zincirler BuluÅŸuyor (YZB) etkinliÄŸinin bu yıl 12-13 Nisan tarihlerinde 9’uncu kez gerçekleÅŸtirileceÄŸini belirten Mustafa Altunbilek; "Yerel zincirler olarak her yıl belirlediÄŸimiz ana tema doÄŸrultusunda perakende sektöründe geleceÄŸe dönük yol haritalarının çizilmesine ev sahipliÄŸi yapan YZB’de bu yıl ’Dönüşüm’ baÅŸlığı altında perakende sektöründeki verimlilik konusu her yönüyle masaya yatırılacak. 300’e yakın markanın yeni ürün ve hizmetlerini tanıtacağı organizasyonda sektörün duayen isimleri perakendede verimli dönüşümü sektörün gündemine taşıyacak. Vizyoner verimlilik, marketlerde verimlilik uygulamaları, pazarlamada ve finansta verimlilik baÅŸlıklarında birçok konu 2 gün boyunca masaya yatırılacak. Ä°ÅŸ süreçlerinde verimli dönüşümü saÄŸlamak isteyen tüm paydaÅŸlarımızı YZB’ye bekliyoruz" dedi.

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo