25 o C Kdz. Ereğli

10 SANIK HAKİM KARŞISINDA !

Ereğli limanına kömür getiren gemide yapılan aramada 141.5 kilogram kokain ele geçirilmişti.

Gündem 13 gün 4 saat 33 dakika önce 2543

Haberi Paylaşın

.3 Ekim 2023 tarihinde Ereğli limanına kömür getiren gemide yapılan aramada 141.5 kilogram kokain ele geçirilmişti. Olayla ilgili tutuklanan gemi kaptanın da aralarında bulunduğu 10 sanık Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı.


Olay, 6 Ekim 2023’te, Ereğli Limanı'nda meydana geldi. Limana gelen Panama bandıralı 'PHOENICAN' isimli gemide uyuşturucu taşındığı ihbarıyla polis, harekete geçti. Kolombiya'dan gelen kömür taşıyan kuru yük gemisine, Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaz ve Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Kocaeli'nin İzmit ilçesinden sevk edilen dalgıç polislerin de katılımıyla gemi arandı. Ekiplerin, aramalarında gemide 141,5 kilogram kokain ele geçirildi. Gemideki Hırvatistan, Rusya ve Filipin uyruklu 10 mürettebat gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 10 kişi tutuklandı.

Tutuklu, 10 yabancı uyruklu mürettebat hakkında ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti’ iddiasıyla 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada polis ekipleri yüksek güvenlik önlemi alırken, tutuklu sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Sanıklar tercüman aracılığıyla ifade verdi.
KAPTAN: MÜRETTEBAT GÖREVİNİ YAPMADI
Suçlamaları reddeden Gemi Kaptanı M.D., “Kolombiya’da gemi personeliyle toplantı yaptık. Çift gözlem istedim. Mürettebat görevini yapmadı, yapsalardı uyuşturucu koyamayacaklardı. Beraatimi isterim.” dedi.
‘GEMİYE ÇANTA İLE GİRMELERİ MÜMKÜN DEĞİL’
Kolombiya’da ambar temizliği yaptıklarını ve temiz olduğunu anlatan geminin 2’nci Kaptanı A.A., “Gemiye kömür yüklendi ve ambar kapakları kapatıldı. Kolombiya'da uyuşturucu araması 2 kez sahil güvenlik 2 kez de yerel polis tarafından yapıldı. Yükleme işi Kolombiya'daki liman işçileri tarafından gözetim elemanları ile yapıldı. Bu kişiler gemiye geldiklerinde herhangi bir çanta ile girmeleri mümkün değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum." diye konuştu.
Bakım onarımdan sorumlu V.F.O., ailesi için çalıştığını söyleyerek, “Uyuşturucuyla alakam yok. Ailem için çalışıyorum. Hiçbir şey yapmadım. 8 aydır cezaevindeyim, acı çekiyorum. Beraatimi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN: UYUŞTURUCU BURAYA IŞINLANDI MI
Gece ve gündüz 4 saat gözetleme yaptığını anlatan C.K., “Şüpheli bir şey görmedim. Yükleme yapıldıktan sonra ambar kapakları kapatıldı. Buraya gelene kadar ambar kapakları asla açılmadı.” Diye savunma yaparken mahkeme başkanı, ‘8 Aydır cezaevindesiniz düşünmüşsünüzdür peki bu uyuşturucu buraya ışınlandı mı?’ diye sordu. Sanık, uyuşturucunun yükleme yapanlar tarafından konulmuş olabileceğini öne sürdü.
3’ÜNCÜ KAPTAN: GEMİ TAMAMEN GÜVENSİZDİ
Kolombiya’da ambarın denetlendiğini, 2 vinç kullanılarak işçiler tarafından yükleme yapıldığını anlatan 3’üncü Kaptan P.G., “ 2 ya da 3 gözetmen liman tarafından görevlendirilmişti. Bizim gemi tamamen güvensizdi. 20 olası giriş var. Kapılar tamamen güvensiz, açmak için metal halkalar var. Bütün bunların kilitli olması gerekirdi. Her şey kaptan tarafından emrediliyordu. Şirketten güvenlik zafiyeti sebebiyle kaptana istekte bulunuldu ancak yerine getirilmedi. Güvenlik zafiyeti nedeniyle uyuşturucu maddenin gemiye yerleştirildiği kanaatindeyim. Suçsuzum" dedi.
‘AİLEM İÇİN ÇALIŞIP İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUM’
Ekipman ve ilk yardımdan sorumlu olduğunu söyleyen 4’üncü Kaptan A.A., “Güvenlik ve yükleme sırasında görevler net değildi. Gemiye katıldığımdan beri ikinci kaptanın işlerine karışmadım. Gözetmenliğim sırasında bir tek usta denizcim vardı. Bu her zaman girişte yer alıyordu. Bana yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum. Bulunan uyuşturucuyla ilgili bir bilgim yok. Bütün yaptığım işimi yapmak. Ailem için çalışıp onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. 12 yıldır denizdeyim. 4'ncü kaptan olmak sekiz yılımı aldı.” diye konuştu.
‘UYUŞTURUCUYA KARŞIYIM’
30 yıldır çalıştığını anlatan Başmühendis L.P., “Uyuşturucuya karşıyım. Türkiye uyuşturucu ile mücadele konusunda savaşta ama bunlar da kanıta dayalı olmalı. Ben daha önce Kolombiya'da hiç bulunmadım. Kaptan Kolombiya'da bu tür olayların olduğunu biliyordu. Dürüst olmak gerekirse gerekli önlemler alınmadı. Kolombiya'daki liman işçilerinin gemide kalmasına izin verildi. Özgürce gemide gezebiliyorlardı. Kolombiya'da gemiyi koruma işi yapılmadı, güvenlik toplantısı da yapılmadı. Yeterli önlemler alınmadı, benim sorumluluk alanım değil niye tutukluyum bilmiyorum, beraatimi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
AĞLAYARAK ‘EVİME GİTMEK İSTİYORUM’ DEDİ
Geminin ön kısmından sorumlu olduğunu ifade eden V.C.P., ağlayarak, “8 aydır tutukluyum. Çalışıp aileme katkı sağlıyorum. Evime gitmek istiyorum” dedi.
Sanık avukatları, savunmalarını yaparken geminin yüklendiği anların görüntülerini heyete sundu. Avukatlar, uyuşturucunun gemiye kömür yüklenirken konmuş olabileceğini savundu. Avukatlar, müvekkillerinin sadece görevlerini ihmal etmiş olabileceklerini ancak uyuşturucu ile bağlantılarının olmadığını, uyuşturucuda mürettebatın parmak izinin olmadığını da ifade ederek beraatlerini talep etti.
Mahkeme başkanı yaptıkları araştırmada, Kolombiya’da yükleme yapılan limana baskın yapıldığını ve uyuşturucu madde ele geçirildiğini ancak gözaltına alınan 4 kişinin serbest bırakıldığını öğrendiklerini anlattı. Heyet, 10 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı, tanıkların dinlenmesi için ileri bir tarihe erteledi.

EN ÇOK OKUNAN

3 gün 22 saat 26 dakika önce EREĞLİ'DEKİ KAZADA 7 KİŞİ YARALANDI
2 gün 22 saat 51 dakika önce PLAJLAR BÖLGESİNDE 5 ARAÇ BİRBİRİNE GİRDİ
4 gün 22 saat 26 dakika önce EREĞLİ'DE İKİ KAZADA 9 YARALI VAR !
4 gün 22 saat 18 dakika önce EVİN CAMINA KURŞUN İSABET ETTİ
2 gün 23 saat 29 dakika önce İLK MÜDAHALEYİ BETON MİKSERİ YAPTI !
5 gün 4 saat 12 dakika önce HAYALİNİZDEKİ TATİL SİZE ÇOK YAKIN ..
3 gün 15 saat 36 dakika önce EMRAH GÜMÜŞ EREĞLİ FM'E KONUK OLDU
3 saat 53 dakika önce BUGÜN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK
1 saat 14 dakika önce TERMİNAL KAVŞAĞINDA KAZA !