Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

10 SANIK HAKİM KARŞISINDA !

10 SANIK HAKÄ°M KARÅžISINDA !

Ereğli limanına kömür getiren gemide yapılan aramada 141.5 kilogram kokain ele geçirilmişti.


.3 Ekim 2023 tarihinde Ereğli limanına kömür getiren gemide yapılan aramada 141.5 kilogram kokain ele geçirilmişti. Olayla ilgili tutuklanan gemi kaptanın da aralarında bulunduğu 10 sanık Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı.


Olay, 6 Ekim 2023’te, EreÄŸli Limanı'nda meydana geldi. Limana gelen Panama bandıralı 'PHOENICAN' isimli gemide uyuÅŸturucu taşındığı ihbarıyla polis, harekete geçti. Kolombiya'dan gelen kömür taşıyan kuru yük gemisine, Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaz ve Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Åžube Müdürlüğü ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Kocaeli'nin Ä°zmit ilçesinden sevk edilen dalgıç polislerin de katılımıyla gemi arandı. Ekiplerin, aramalarında gemide 141,5 kilogram kokain ele geçirildi. Gemideki Hırvatistan, Rusya ve Filipin uyruklu 10 mürettebat gözaltına alındı. Emniyetteki iÅŸlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 10 kiÅŸi tutuklandı. 

Tutuklu, 10 yabancı uyruklu mürettebat hakkında ‘uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti’ iddiasıyla 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. EreÄŸli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruÅŸmada polis ekipleri yüksek güvenlik önlemi alırken, tutuklu sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Sanıklar tercüman aracılığıyla ifade verdi. 
KAPTAN: MÜRETTEBAT GÖREVİNİ YAPMADI
Suçlamaları reddeden Gemi Kaptanı M.D., “Kolombiya’da gemi personeliyle toplantı yaptık. Çift gözlem istedim. Mürettebat görevini yapmadı, yapsalardı uyuÅŸturucu koyamayacaklardı. Beraatimi isterim.” dedi.
‘GEMÄ°YE ÇANTA Ä°LE GÄ°RMELERÄ° MÃœMKÃœN DEĞİL’
Kolombiya’da ambar temizliÄŸi yaptıklarını ve temiz olduÄŸunu anlatan geminin 2’nci Kaptanı A.A., “Gemiye kömür yüklendi ve ambar kapakları kapatıldı. Kolombiya'da uyuÅŸturucu araması 2 kez sahil güvenlik 2 kez de yerel polis tarafından yapıldı. Yükleme iÅŸi Kolombiya'daki liman işçileri tarafından gözetim elemanları ile yapıldı. Bu kiÅŸiler gemiye geldiklerinde herhangi bir çanta ile girmeleri mümkün deÄŸildir. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum." diye konuÅŸtu.
Bakım onarımdan sorumlu V.F.O., ailesi için çalıştığını söyleyerek, “UyuÅŸturucuyla alakam yok. Ailem için çalışıyorum. Hiçbir ÅŸey yapmadım. 8 aydır cezaevindeyim, acı çekiyorum. Beraatimi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
BAÅžKAN: UYUÅžTURUCU BURAYA IÅžINLANDI MI
Gece ve gündüz 4 saat gözetleme yaptığını anlatan C.K., “Şüpheli bir ÅŸey görmedim. Yükleme yapıldıktan sonra ambar kapakları kapatıldı. Buraya gelene kadar ambar kapakları asla açılmadı.” Diye savunma yaparken mahkeme baÅŸkanı, ‘8 Aydır cezaevindesiniz düşünmüşsünüzdür peki bu uyuÅŸturucu buraya ışınlandı mı?’ diye sordu. Sanık, uyuÅŸturucunun yükleme yapanlar tarafından konulmuÅŸ olabileceÄŸini öne sürdü. 
3’ÃœNCÃœ KAPTAN: GEMÄ° TAMAMEN GÃœVENSÄ°ZDÄ°
Kolombiya’da ambarın denetlendiÄŸini, 2 vinç kullanılarak işçiler tarafından yükleme yapıldığını anlatan 3’üncü Kaptan P.G., “ 2 ya da 3 gözetmen liman tarafından görevlendirilmiÅŸti. Bizim gemi tamamen güvensizdi. 20 olası giriÅŸ var. Kapılar tamamen güvensiz, açmak için metal halkalar var. Bütün bunların kilitli olması gerekirdi. Her ÅŸey kaptan tarafından emrediliyordu. Åžirketten güvenlik zafiyeti sebebiyle kaptana istekte bulunuldu ancak yerine getirilmedi. Güvenlik zafiyeti nedeniyle uyuÅŸturucu maddenin gemiye yerleÅŸtirildiÄŸi kanaatindeyim. Suçsuzum" dedi.
‘AÄ°LEM İÇİN ÇALIÅžIP Ä°HTÄ°YAÇLARINI KARÅžILAMAYA ÇALIÅžIYORUM’
Ekipman ve ilk yardımdan sorumlu olduÄŸunu söyleyen 4’üncü Kaptan A.A., “Güvenlik ve yükleme sırasında görevler net deÄŸildi. Gemiye katıldığımdan beri ikinci kaptanın iÅŸlerine karışmadım. GözetmenliÄŸim sırasında bir tek usta denizcim vardı. Bu her zaman giriÅŸte yer alıyordu. Bana yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum. Bulunan uyuÅŸturucuyla ilgili bir bilgim yok. Bütün yaptığım iÅŸimi yapmak. Ailem için çalışıp onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. 12 yıldır denizdeyim. 4'ncü kaptan olmak sekiz yılımı aldı.” diye konuÅŸtu.
‘UYUÅžTURUCUYA KARÅžIYIM’
30 yıldır çalıştığını anlatan BaÅŸmühendis L.P., “UyuÅŸturucuya karşıyım. Türkiye uyuÅŸturucu ile mücadele konusunda savaÅŸta ama bunlar da kanıta dayalı olmalı. Ben daha önce Kolombiya'da hiç bulunmadım. Kaptan Kolombiya'da bu tür olayların olduÄŸunu biliyordu. Dürüst olmak gerekirse gerekli önlemler alınmadı. Kolombiya'daki liman işçilerinin gemide kalmasına izin verildi. Özgürce gemide gezebiliyorlardı. Kolombiya'da gemiyi koruma iÅŸi yapılmadı, güvenlik toplantısı da yapılmadı. Yeterli önlemler alınmadı, benim sorumluluk alanım deÄŸil niye tutukluyum bilmiyorum, beraatimi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
AÄžLAYARAK ‘EVÄ°ME GÄ°TMEK Ä°STÄ°YORUM’ DEDÄ°
Geminin ön kısmından sorumlu olduÄŸunu ifade eden V.C.P., aÄŸlayarak, “8 aydır tutukluyum. Çalışıp aileme katkı saÄŸlıyorum. Evime gitmek istiyorum” dedi.
Sanık avukatları, savunmalarını yaparken geminin yüklendiÄŸi anların görüntülerini heyete sundu. Avukatlar, uyuÅŸturucunun gemiye kömür yüklenirken konmuÅŸ olabileceÄŸini savundu. Avukatlar, müvekkillerinin sadece görevlerini ihmal etmiÅŸ olabileceklerini ancak uyuÅŸturucu ile baÄŸlantılarının olmadığını, uyuÅŸturucuda mürettebatın parmak izinin olmadığını da ifade ederek beraatlerini talep etti.  
Mahkeme baÅŸkanı yaptıkları araÅŸtırmada, Kolombiya’da yükleme yapılan limana baskın yapıldığını ve uyuÅŸturucu madde ele geçirildiÄŸini ancak gözaltına alınan 4 kiÅŸinin serbest bırakıldığını öğrendiklerini anlattı. Heyet, 10 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruÅŸmayı, tanıkların dinlenmesi için ileri bir tarihe erteledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük1
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo