Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ZAYIFLAMA HAPI UYARISI!..

ZAYIFLAMA HAPI UYARISI!..

Ege Üniversitesi Çocuk Acil Bölümü Başkanı Saz, beyin iştah merkezini baskılayan bazı zayıflama ilaçlarının yan etkiler gösterdiğini ve özellikle ergenlik yaşındakileri tehdit ettiğini söyledi.

Ege Ãœniversitesi Çocuk Acil Bölümü BaÅŸkanı Doç. Dr. UlaÅŸ Saz, beyin iÅŸtah merkezini baskılayan bazı zayıflama ilaçlarının yan etkiler gösterdiÄŸini ve özellikle ergenlik yaşındakileri tehdit ettiÄŸini belirterek, "3-4 saatte tüm vücuda yayılıyor ve 24 saatte öldürebiliyor" dedi.

Doç. Dr. Saz, Ä°zmir’in Karşıyaka ilçesinde zayıflama hapı kullandıktan sonra fenalaÅŸtığı ileri sürülen ve hayatını kaybeden lise öğrencisi Belgin Elmalı’nın (15) kesin ölüm nedeninin henüz bilinmediÄŸini, ancak obezite tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ölümcül sonuçlara yol açtığının bilindiÄŸini söyledi.

"Sibutramin hidroklorür monohidrat" içerikli ilaçların ölümlere yol açması nedeniyle 2010 yılının Ekim ayında tüm dünyada yasaklandığını hatırlatan Doç. Saz, yine de Çin’de üretilen aynı içerikli ilaçların internet üzerinden satın alınabildiÄŸine dikkati çekti.

Çocukların ve gençlerin kolayca ulaşabileceği bu ilaçların anfetamin içermeyen iştah baskılayıcı olarak etki gösterdiğini, antidepresan özellikler taşıdığını da söyleyen Saz, 1-2 saatte emilen bu ilacın 3-4 saatte tüm vücuda yayıldığını dile getirdi.

Kısa sürede zayıflatan ilaçların 24 saatte de öldürebildiğini söyleyen Saz, "Kullanımı yasak olan bu ilaçlar, kısa sürede tansiyon, nabız ve ateş yüksekliğine, ciddi karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor. Hasta havale geçirerek ölebiliyor. Muhtemelen bu çocuğun da kalbini ya da beynini etkilemiş olabilir" diye konuştu.

Saz, "sibutramin hidroklorür monohidrat" içerikli ilaçların başka kod isimlerle de internet üzerinden satılabileceğini anlattı.

Ergenlerin talebi yoÄŸun

Bu ürünlere özellikle ergenlik döneminde olanların yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸini ifade eden Saz, Türkiye’de ortalama her 3-4 ayda bir yasaklanan haplar, tehlikeli cerrahi yöntemler nedeniyle ölüm vakalarının yaÅŸandığına dikkat çekti.

Zayıflama ilaçları, çayları ya da haplarının sanal ortamda pazarlanmasının önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Saz, zayıflamak isteyenlerin internetten ilaç almak yerine uzman doktorlara, diyetisyenlere başvurması ve spora başlaması gerektiğini dile getirdi.

Özellikle gençlik döneminde psikolojik rahatsızlıklara neden olan obeziteye karşı çocuklukta önlem alınması gerektiÄŸini söyleyen UlaÅŸ Saz, ebeveynlere "dengeli beslenme" uyarısında bulundu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo