Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÜMİTLE, GELECEK İYİ HABERİ BEKLİYOR

ÜMİTLE, GELECEK İYİ HABERİ BEKLİYOR

Talihsiz kadın, 80 milyon kişi arasından 3 kişide bulunan ilik bulamazsa hayatı kurtulamayacak.


Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yaşayan ve ilik kanserine yakalan 46 yaşındaki Dilek Koç, 4 yıldır ilik arıyor.
2014 yılında damak kanserine yakalanan ve ameliyatın ardından tedavisi sırasında ilik kanserine de yakalanan Dilek Koç, belediye işçisi eşi Yücel Koç ile birlikte 4 yıldır ilik nakli için kök hücre arıyor.
Hasta kadın, 4 yıl önce Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde damak kanseri teşhisi nedeniyle üst damağı alındı. Ardından ışın tedavisi uygulanmaya başlandı. Bu sırada ilik kanserine de yakalandı.  Eşine aile ve yakınlarından aranılan iliğin bulunamadığını söyleyen Yücel Koç, gazetecilere açıklamasında, şöyle dedi:
“Kendisine o günden beri ilik arıyoruz. Aile ve yakın akrabalarda bulamadık. Duyarlı insanlar yardımcı olmaya çalışıyor ama nakil olmayınca eşimin hayatını kurtaramayacağız. Hastalığın daha da ilerlememesi için acilen eşime uygun ilik bulmamız gerekiyor.”
“Çok zor bir süreç geçiriyoruz” 
İlik Bankası ile görüştüklerini anlatan Yücel Koç, sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim doku grubumuz zor bulunduğu için ilik bankasının bize söylediğine göre 30 milyonda bir kişide bulunan bir doku grubu, zor bir süreç geçiriyoruz. Şuan Türkiye’den bulunan 80 milyon içinde 3 kişi arıyoruz. Onu da bulmak çok zor ama sabrediyoruz. Daha yeni İlik Bankası’nı aradık onlardan hala bir cevap gelmedi. Laboratuvarları tadilattaymış o yüzden cevap alamadım. Her ay düzenli olarak aramamız gerekiyor. Her ay arıyoruz ama bir cevap gelmiyor. Biz ne zamana kadar bekleyeceğiz onu bilmiyorum. Eşimin ateşi çıkmaması gerekiyor, enfeksiyon kapmaması gerekiyor, ateşi yükselirse direk tıp fakültesine gitmesi gerekiyor. İlik bekliyoruz ama bulamıyoruz bir türlü.
Bizim önümüze Kızılay da prosedür koyuyor. Kızılay sadece eşim olarak değil dünya çapında kabul ediyor. Yani, ben bir hastayı getirip eşim adına baktıramıyorum. Bende vericiyim ben gidip dünya çapında verdim eşimin adına baktıramadım kabul etmiyorlar. Sağlık Bakanlığı havuz sistemi kurmuş şuan verilen bütün ilikler, kök hücreler bir havuzda toplanıyor kime denk gelirse ona gidiyor. Bizde şuan mağduruz.
Benim hastaneye 14 kişi getirip ilik nakli için baktırmam gerekiyordu. Anne baba yüzde 50 kardeşler hiç uymadı. Anne babanın yaşı olduğu için olmadı. İlik alınırken sadece bir kere verebiliyorsunuz. 2-3 yıl için vücut bunu tekrar yerine koyması gerekiyor. O yüzden verirken bir kere veriliyor. İlik dediğiniz zaman insanlar korkuyorlar. İlik bulunduğu takdirde eşimin vücudu bunu kabul edecek mi onu da bilmiyoruz? Eşim 32 kilo vücudu kaldırır mı kabul eder mi bilmiyoruz. Şuan ilik bekliyoruz ne zaman çıkacağını Allah bilir.”
Mama ve sıvı gıda ile besleniyor 
11 yıl önce eşiyle dünya evine girdiğini anlatan Dilek Koç ise yaşadıklarını şöyle anlattı: 
“11 yıl oldu evleneli, 4 yıldır hastalığa yakalandım. İlikten başka yapacak bir şey olmadığını söylediler. Sadece mama ve sıvı gıda ile besleniyorum. Şuan beklemekteyiz. Gerekli müracaatları yaptık. Her ay düzenli olarak hastaneleri arıyoruz. Ayrıca her ay Ankara’ya kontrollere gidiyorum. Sonuç şuan herhangi bir ilaç ve takviye yok. İlik çıkmadıktan sonra yapılacak bir şey yok bekliyoruz.” 
Gözü yaşlı çift, kendilerine gelecek müjdeli haberi bekliyor. 

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

üzgün4
gülücük0
hayran0
şaşkın0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo