Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK!..

TÃœRKÄ°YE’DE BÄ°R Ä°LK OLACAK!..

Alaplı Ziraat Odasınca bin 600 metrekarelik arazide inşa edilmesi planlanan entegre fındık kırma tesisiyle organik üretimin ve ihracatın arttırılması amaçlanıyor.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikayı kurmak için devletin yüzde 50 hibe destek programından faydalanacaklarını söyledi.

Projenin Türkiye’de "ilk" olacağını belirten TürkoÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:

"Toprak Mahsulleri Ofisinin 2009’da alımı durdurmasının ardından fındığımıza sahip çıkmak için organik yetiÅŸtiriciliÄŸi yaygınlaÅŸtırmaya karar verdik. O yıl 265 çiftçimiz organik tarıma geçti. Daha sonra oda bünyesine 8 tarım danışmanı kazandırdık. Tarım danışmanlarımız organik tarıma geçen çiftçilerimizle birebir görüşerek organik tarım hakkında uygulamalı eÄŸitim yaptı. Yüzlerce örnek organik fındık bahçeleri oluÅŸturduk. Bu bahçelerde kesinlikle kimyasal kullanılmaz. ’Kimyasal’ denilince akla gübreler, zehirler, ot ve haÅŸere ilaçları gelir.

Bir fındık bahçesinde 3 yıl kimyasal kullanılmadığı takdirde bu bahçe organik tarıma geçmiÅŸ olur. Ä°lçemizde 7 yıldır organik tarım yapılmaktadır. Ä°lçede 265 çiftçiyle baÅŸladığımız organik tarımda bugün binlerce çiftçiye ulaÅŸtık. Bu da ’yılda 5-7 bin ton organik fındık’ demektir."

- "Fabrikada yaklaşık 60 kişi istihdam edilecek"

YörükoÄŸlu, Alaplı’nın Türkiye de en çok organik tarım yapan ilçelerin başında geldiÄŸine dikkati çekti.

"Devlet tarafından organik tarımın desteklenmeye baÅŸlanması, yaygınlaÅŸmasında büyük rol oynamaktadır" diyen YörükoÄŸlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz de organik fındığı ilçemizde iÅŸleyerek ihracat için fabrika kurmaya karar verdik. AÅŸağıdoÄŸancılar mevkisinden 21 yıllığına bin 600 metrekare inÅŸaat alanlı arsa kiraladık. Fabrikanın yaklaşık maliyeti 3 milyon lira civarındadır. Devletin, tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi için yüzde 50 hibe destek kredileri var. Bundan faydalanacağız. Projemizi hazırlayarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza sunduk. Proje onaylandığı zaman Türkiye’de ilk defa organik fındık fabrikası kurma çalışmalarına baÅŸlayacağız,  fabrikada yaklaşık 60 kiÅŸi istihdam edilecek.

Ayrıca fabrika çevresinde örnek organik bahçeler oluÅŸturacağız. Türkiye’de ilk defa böyle bir proje uygulamaya geçecek. Fabrika kurulup üretime geçtikten sonra ilçemizde yeni entegre fabrikalar kurulacağını düşünüyorum. Bunun da ilçemizin ekonomisinin geliÅŸmesi için çok önemli olacağını düşünüyorum."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo