Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TÜRKİYE’DE İLK KEZ!.

TÃœRKÄ°YE’DE Ä°LK KEZ!.

GebeliÄŸin 9. haftasından itibaren annenin kanından bebeÄŸin DNA’sına bakılarak down sendromu gibi bozuklukların belirlenmesini saÄŸlayan yeni teknoloji, Türkiye’de ilk kez GATA’da uygulanmaya baÅŸlandı.

GebeliÄŸin 9. haftasından itibaren annenin kanından bebeÄŸin DNA’sına bakılarak down sendromu gibi bozuklukların belirlenmesine olanak saÄŸlayan yeni teknoloji, Türkiye’de ilk kez Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) uygulanmaya baÅŸlandı.

Gen dizileme teknolojisi kullanılarak yapılan erken gebelikte tarama testi NIPT (Non Invaziv Prenatal Testile) ile düşük ve enfeksiyon riski ortadan kalkarken, gebeliğin 9. haftasından itibaren hastalık belirlenerek erken müdahale imkanı sağlanıyor.

GATA Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Erkan Demirkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saÄŸlıklı gebelik ile bebek için daha erken dönemde ve daha kesin sonuç veren yeni teknolojinin de artık Türkiye’de bulunduÄŸunu söyledi.

Demirkaya, şöyle devam etti:

"GATA’da kullanılmaya baÅŸlanan gen dizileme teknolojisiyle ülkemizde ilk defa erken gebelik döneminde bebeÄŸin pek çok genetik hastalığının taraması gerçekleÅŸtirilebiliyor. NIPT, gebeliÄŸin 9. haftasından itibaren yapılabiliyor. Bu testle bebeÄŸe ait genetik materyal özel teknolojilerin yardımıyla incelenerek, down sendromu baÅŸta olmak üzere diÄŸer trizomiler ve cinsiyet kromozom bozuklukları belirlenebiliyor. Yeni yöntemle, ikili ve üçlü testlere oranla hastalıklara iliÅŸkin çok daha yüksek oranda bilgi alınabiliyor."

Erkan Demirkaya, "GATA, Türkiye’nin her yerinden çalışılmak üzere örnek kabul ediyor." dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo