Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

TÜBİTAK: AB Ufuk 2020 Bilgi Günü Etkinliği

TÜBİTAK: AB Ufuk 2020 Bilgi Günü Etkinliği

Zonguldak’ta, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ev sahipliğinde "TÜBİTAK: AB Ufuk 2020 Bilgi Günü Etkinliği" programı düzenlendi. 

BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Varım Numanoğlu, Tahir Karauğuz Konferans Salonu’daki etkinliğin açılış konuşmasında, BEÜ’nün eğitim ve öğretim, topluma hizmet ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin sürekli artan bir ivmeyle büyüme gösterdiğini söyledi.

Üniversitenin araştırma alanında kurum dışı fon destek miktarlarının son 5 yılda yıllık ortalama bir milyon bandına ulaştığını belirten Numanoğlu, " Bu bağlamda üniversitimizin bilimsel araştırma kapasitesini arttırmasına yönelik olarak bu programı bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı ve Ufuk 2020 Programı Ulusal Koordinatörü Hakan Karataş da Türkiye’nin orta gelir tuzağını aşmış ülkeler ile orta gelir tuzağına düşmüş ülkeler arasında çok ince ve hassas bir çizgide ilerlediğini ifade etti.

Orta gelir tuzağından kurtulmanın yegane yolunun Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına hız kazandırmaktan geçtiğini dile getiren Karataş, şöyle devam etti:

"Devletimiz bu alana özellikle son yıllarda çok ciddi bir kaynak aktarımı ve sistematik bir şekilde yatırım yapmaya başlamış ve buna da devam etmektedir. Gayrisafi yurt içi hasıladan Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine aktarılan pay oranlarına baktığımızda 2004 yılında yüzde 0.52 olan bu payın, 2014 yılında yüzde bir kritik seviyesine aştığını ve iki katına çıktığını görmekteyiz. Reel anlamda Ar-Ge harcamalarında ülkemiz şu an itibarıyla Avusturya, Belçika, Finlandiya ve Meksika gibi ülkeleri geride bırakmıştır. Sadece kaynak miktarında değil, tam zamanlı eşdeğer araştırmacı sayısınında da 3 katlık bir artış göstermeyi başarmıştır. Yapılan yatırımların neticesinde yerli ve yabancı patent başvuru sayılarında yine 2004-2014 yılları arasında 5.5-6 kat artış olduğunu görmekteyiz. Türkiye adresli bilimsel yayınlar ve Türkiye adresli uluslararası dergilerde yayınlanan bilimsel makalelerin sayısında da 2.5 katlık bir artış bulunmaktadır. Hedef sadece nicelik olarak bu yayınları ve patentleri arttırmak değil. Türkiye’den çıkan patentleri lisanslanma oranın miktarını ve ülkemizden çıkan yayınlarında atıf sayısını ve etki değerini arttırmak olarak da belirlenmiş durumdadır."

Karataş, AB Çerçeve Programları’nın küresel işbirlikleri yoluyla ekonomik rekabet gücünü artırmak, bilgi ve deneyim birikimini ekonomik değere dönüştürmek gibi temel amaçlarının da bulunduğuna işaret ederek yeni iş sahaları ve alanları oluşturmak, toplumsal, ekonomik ve teknolojik sorunlara çözüm üretebilmek, diğer ülkelerde üretilen ve kullanılan son teknolojilere de ulaşmanın hedefler arasında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından etkinlikte çeşitli sunumlar yapıldı.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo