Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Torununa Yapmıştı, Galeri Kurup İhracata Başladı

Torununa Yapmıştı, Galeri Kurup İhracata Başladı

63 yaşındaki Ä°smail ErzurumluoÄŸlu, emekli olduktan sonra torunları oynasın diye yaptığı el emeÄŸi kamyon, otobüs gibi maket araçlarına dünyanın pek çok ülkesinden talep gelince galeri kurup ihracatına baÅŸladı. 

Aydın’ın Efeler ilçesinde 4 yıl önce torunu için yaptığı araç maketlerinin internetten paylaşılmasıyla Türkiye’nin birçok kentinden sipariÅŸ alan ErzurumluoÄŸlu, hobi olarak baÅŸladığı iÅŸi ticarete döktü.

ErzurumluoÄŸlu, Türkiye’deki sipariÅŸleri yetiÅŸtirmeye çalışırken dünyanın birçok ülkesinden talep gelince Toptan Gıda Çarşısı’nda bin 400 metrekarelik atölye kurdu.

Emekli olunca torunlarına araç maketleri yaparak vakit geçirmeyi hayal ederken kendini uluslararası ticaretin içinde bulan Erzurumluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi amaçlı başladığı araç maketin, ciddi uğraş isteyen bir işletmeye dönüşmesinin gururunu yaşadığını söyledi.

Talepleri yetiÅŸtiremiyor

Emeklilik günlerinde vakit geçsin diyerek yaklaşık 40 yıl önce oÄŸlu için el emeÄŸiyle yaptığı otobüs maketinin benzerini torunları için yaptığını dile getiren ErzurumluoÄŸlu, "Çocuklarım bunları internetten paylaÅŸmış. Büyük ilgi gördü. Türkiye’nin birçok ilinden almak istediler." dedi.

Erzurumluoğlu, vakit geçsin, evin bütçesine de katkı olsun diye bazı birkaç siparişe cevap verdiğini, günden güne işlerin arttığını farkettiğini, talepleri karşılamak için mevcut atölyesini büyüttüğünü kaydetti.

Gelen siparişlerin altından kalkmakta güçlük çektiklerini dile getiren Erzurumluoğlu, şöyle devam etti:

"Yetişmek mümkün değil. Benim burada en az 15-20 kişilik bir ekip olmam lazım ki siparişleri alıp yapabileyim. Benden istenen 10 adet değil, en az 50 adet. O rakamlarda seri üretime geçmem gerekiyor. Fabrikasyon sistemiyle her bir parçasını üretip, tezgahlarda 8-10 kişinin onu montajlaması sonra ambalajlaması gerekiyor. Ancak ben burada hepsini tamamen elle yapıyorum.

Çin ile rekabet etmek istiyor 

Bazı teknik konularda oÄŸlunun yardımı dışında tamamını el emeÄŸiyle yılda yaklaşık 800 adet ürettiÄŸini söyleyen ErzurumluoÄŸlu, "Åžimdi binli adetlerde sipariÅŸler geliyor. Onları nasıl üretiriz? Çin’le, Avrupa’yla, Amerika’yla rekabet nasıl olur? Onun araÅŸtırması içindeyiz. Ä°nÅŸallah yakında, o sipariÅŸleri karşılamak gibi bir arzumuz var. Küçük bir firmayız, kurumsal olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Erzurumluoğlu, talebe göre bazen bir maketin yapımının aylar sürdüğünü belirterek, fiyatlarının zorluk derecesine göre 800 lira ile 6 bin lira arasında değiştiği ifade etti.

Maketlerin yurt dışında yoğun ilgi gördüğünü aktaran Erzurumluoğlu, şöyle devam etti:

"Ä°lk olarak Romanya’dan 30 otobüs maketi sipariÅŸi aldık. Åžu anda Ä°ngiltere’den Almanya’ya, Endonezya’dan Afganistan’a kadar dünyanın pek çok ülkesinden maket sipariÅŸleri alıyoruz. Romanya’ya ihracat belgemiz henüz olmadığı için bunu baÅŸka bir arkadaşımız aracılığıyla yolladık. Mail atıyorlar bize. Sosyal medyadan talepte bulunuyorlar ama bizde dil yok, öğrenecek zaman da yok bu yaÅŸtan sonra. Bize yardımcı olacak kiÅŸi de bulamıyoruz. Atölyede çalışacak yardımcılara ihtiyacımız var ama bizi kimse ciddi görmüyor. Oyuncak deÄŸil mi diyorlar? Bunu bir sektör olarak görmüyorlar. Oysa bizim amacımız Avrupa ile Çin’le rekabet edecek düzeye Türkiye’yi getirmek."

ErzurumluoÄŸlu, atölyesinin bir bölümünü maket araç galerisi haline getirdiÄŸini dünyada bildiÄŸi maket galeriler içinde en büyüğü olduÄŸunu, ilgi duyan herkesin gelip ziyaret edebileceÄŸini sözlerine ekledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo