Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’TAŞKÖMÜRÜ VE DEMİR-ÇELİK’ PANELİ

’TAÅžKÖMÃœRÃœ VE DEMÄ°R-ÇELÄ°K’ PANELÄ°

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, "Yerli kaynaklarımıza döneceÄŸiz, ama bu iÅŸi devlet ciddiyetiyle yapmak mecburiyetindeyiz. Ãœlkemizin yıllık yaklaşık 30 milyon ton taÅŸ kömürüne ihtiyacı var." dedi.

 Demirci, sendika tarafından Åžemsi Denizer Konferans Salonu’nda düzenlenen, "TaÅŸkömürü ve Demir-Çelik" konulu panelde yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin üretmeye ve kendi kaynaklarını deÄŸerlendirmeye mecbur olduÄŸunu söyledi.

Zonguldak ekonomisinin bel kemiği Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) tarihinin en zor dönemini yaşadığını savunan Demirci, şöyle konuştu:

"Geçen yıl taÅŸ kömürü üretimi 1 milyon tonun altına düştü. Oysa TTK’nın kuruluÅŸ kapasitesi yıllık 5 milyon ton. 1924 yılında il olduÄŸumuz dönemdeki üretim sınırındayız. Oysa burada 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervi var. KoklaÅŸabilir taÅŸ kömürü ithalatı için yılda milyarlarca dolar yurt dışına gidiyor. Åžimdi yerli kaynaklara dönüş yolları arıyoruz. Yerli kaynaklarımıza döneceÄŸiz, ama bu iÅŸi devlet ciddiyetiyle yapmak mecburiyetindeyiz. Ãœlkemizin yıllık yaklaşık 30 milyon ton taÅŸ kömürüne ihtiyacı var. "

Demirci, TTK’nın özelleÅŸtirileceÄŸine yönelik iddialara deÄŸinirken de " Madenciler ve Zonguldak halkı özelleÅŸtirmenin açlık, yoksulluk, sendikasız, sigortasız, emeklilik umudu olmayan ve ölümle burun buruna yaÅŸamak olduÄŸunu biliyor. Bu sektörde TTK’nin yerini doldurabilecek bir ÅŸirket yoktur. Ã–zelleÅŸtirme düşüncesine karşı her zaman mücadele ediyoruz." dedi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer İmer de Türkiye herhangi bir şekilde dışarıdan kömür alamasa ya da başka bir durumla karşılaşsa demir-çelik sanayisinin durma noktasına gelebileceğini söyledi.

Havzadaki 1 milyar tonun üzerindeki kömür rezervinin ekonomiye kazandırılması gerektiÄŸini vurgulayan Ä°mer, "Åžu anki düşük üretim seviyesinden 5 milyon ton kömürü asgari çıkartmamız gerekiyor. Zonguldak’ın deÄŸerli kömürünü enerjiye, elektriÄŸe çevirip harcaması lükstür. Bu kömür, Türkiye’nin çelik ihtiyacını karşılamak için kullanılması gereken kömürdür." ifadesini kullandı. 

 

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo