Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

TAŞERON ’TOZ’ OLACAK!

TAÅžERON ’TOZ’ OLACAK!

 

“Sanayici almayacak” diyerek üreticinin elindeki sütü 1 lira 15 kuruÅŸ yerine 80 kuruÅŸa alan taÅŸeronlara karşı ESK devreye girdi. Kurum piyasadan süt tozu alarak bisküvi ve çikolata üreticilerine satıp, taÅŸeronu devre dışı bırakacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in süt fiyatlarına yönelik tepkisinin arkasından “süt taÅŸeronları” çıktı. Sütün üreticiden 1 lira 15 kuruÅŸa alınması gerekirken, piyasada “süt müteahhidi” olarak bilinen taÅŸeron firmaların, “Sanayici sütünü almayacak” diyerek 80-90 kuruÅŸa süt topladığı ve sanayiciye düşük fiyatla sattığı öğrenildi. Ãœreticinin sütünü ucuza vermemesi ve süt ineklerini satmaması için harekete geçen bakanlık, Et ve Süt Kurumu (ESK) üzerinden piyasaya müdahale edecek. ESK’nın piyasadan süt tozu toplayarak, bisküvi ve çikolata üreticilerine satacağı ya da ihraç edeceÄŸi belirtildi.

Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediÄŸi fiyat gereÄŸince sütün üreticiden 1 lira 15 kuruÅŸa alınması gerekirken, süt sanayicilerinin “Piyasada süt fazlası var, sütünü almıyorum” dediÄŸi, bunun üzerine de devreye süt taÅŸeronlarının girdiÄŸi belirtildi. Bu aracı firmalar, sütün üzerine 10 kuruÅŸ kâr koyarak sanayiciye satıyor. Sanayici de 1 lira 15 kuruÅŸa alacağı sütü, 80- 90 kuruÅŸa kadar düşen fiyatlarla alabiliyor.

 

MÃœDAHALE EDECEK

Tarım Bakanlığı, yaÅŸanan bu sorun üzerine devreye ESK’yı harekete geçirme kararı aldı. ESK, önümüzdeki günlerde devreye girerek, piyasayı regüle etme görevini yerine getirecek. Kurum, üreticiden süt tozu alacak. Böylece, üretici sütünü zararına satmak zorunda kalmayacak. Kurumun, kullanım ömrü nedeniyle çiÄŸ süt almadığı belirtilirken, piyasadan toplanacak süt tozları da kurum tarafından satılacak. ESK’nın süt tozu alım takvimini önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

’1 LÄ°RA 21 KURUÅž OLMALI’

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır YetiÅŸtiriciliÄŸi DerneÄŸi BaÅŸkanı Adnan Yıldız bakanlığın tutumunun sevindirici olduÄŸunu belirterek, “Bakan Bey’le 4 gün önce görüştük. Kendisi sanayicilere tepkili. 4 bin 500 liralık süt tozu desteÄŸinin ödenmiÅŸ olmasına raÄŸmen sanayici hâlâ 1 lira 15 kuruÅŸun altında alım yapıyor. Süt taban fiyatı ÅŸu anda 1 lira 15 kuruÅŸ ama 2 yıldır bu fiyat artmadı. Süt fiyatının 1 lira 21 kuruÅŸ olması lazım ama üretici 1 lira 15 kuruÅŸa bile satamıyor. Ãœretici sütünü 80 kuruÅŸa vermesin. Hükümet fakir ülkelere dağıtsın daha iyi” diye konuÅŸtu.

 

’BEN SENÄ°NLE UÄžRAÅžACAÄžIM BUNU BÄ°L’

Bakan Çelik, sanayicilerle oturup konuÅŸmalarına raÄŸmen süt konusundaki sorunların devam ettiÄŸini belirterek, “Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediÄŸin desteÄŸi verdik. Sen bunu yeterli görmeyip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda iÅŸliyorsan benim senle iÅŸim var arkadaÅŸ. Ben seninle uÄŸraÅŸacağım. Yalnız ben deÄŸil Bakanlar Kurulu senle uÄŸraÅŸacak bunu bil” demiÅŸti.

VERGÄ° DENETÄ°MÄ° GELÄ°YOR

Maliye Bakanlığı’nın da süt sanayicilerine dönük vergi denetimlerine baÅŸlayacağı belirtildi.

81 Ä°LE ’KESMEYÄ°N TALÄ°MATI’ GÄ°TTÄ°

Bakan Çelik, süt ineklerinin kesilmemesi için 81 il müdürlüğüne talimat gönderdi.

 

HABERTÃœRK

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo