Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK!.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK!.

Üniversiteye girişte birinci aşama olarak uygulanan YGS bugün yapıldı. Milyonlarca öğrenci YGS sınavlarında ter döktü. Tek oturumda düzenlenen ve saat 10.00’da başlayan sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. YGS saat 12.40’ta tamamlandı.

Dün sabah erken saatlerde sınav merkezlerinin önüne gelen üniversite adayları 09.30’dan itibaren güvenlik kontrolünden geçirilerek salonlara alındı. 2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu sınav, 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile düzenlendi.

Adaylar, sınav salonuna 2016-YGS Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportlarını göstererek girdi ve kendi sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturdu. Sınav binalarına hiç bir eşya alınmadı. Adayların sınavda kullandığı kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYMtarafından verildi. Adaylar sadece yanlarında şeffaf pet şişe içinde su getirebildi. 

2016 YGS SONUÇLARI VE SINAV SORULARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YGS sınav sonuçlarının açıklanma tarihine ÖSYM sınav takviminde yer verildi. YGS’deki soruların tamamı, “Temel Soru Kitapçığı” adı altında, ÖSYM’nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulacak. Soruların pazartesi veya salı günü yayınlanması beklenirken, sonuçlar ise 25 Mart’ta açıklanacak. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.

2016 LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

İkinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için başvurular ise 1-14 Nisan’da alınacak.

YGS NEDİR?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı olarak liselerin son sınıfında eğitim gören ve mezun olacak öğrencilerin girebildiği YGS sınavı, öğrencilerin üniversiteye geçiş yapabilmesi için girilmesi gereken bir sınavdır. Yıl içerisinde iki aşamalı olarak yapılan sınavda, birinci sınav sonucuna göre ikinci sınava girmeye hak kazanan öğrenciler belirlenmektedir. YGS sınavının yapılmasının ardından ÖSYM tarafından YGS sınavının soru ve cevapları yayınlanmaktadır.

YGS’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi olmak üzere öğrencilere 4 bölümde sorular soruldu. Her bölümde 40 sorunun sorulduğu YGS’de toplam soru 160 olurken, öğrenciler her biri soru için 1 dakikalık bir süreye sahip oldu. Öğrencilerin yıl boyunca eğitim gördükleri müfredat üzerinden seçilen ve hazırlanan sorularda doğru şıklara göre YGS puanları hesaplanmakta. YGS 1, YGS 2 gibi 6 puan türü bulunan YGS’de öğrenciler sayısal, sözel ya da eşit ağırlık gibi bölümlerine göre puanlarını öğrenebilecek.

YGS PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ

YGS’de puan hesaplaması her bölüm için ayrı ayrı yapılmaktadır. Hesaplamada ilk olarak ham puan hesaplanmaktadır. Ham puan hesaplaması için her bölümdeki doğru cevaplardan dört yanlış için bir puan çıkartılmaktadır. (4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir) Bu ham puanın yanında ÖSYM tarafından standart sapmalar hesaplanarak puanlara eklenecek.

YGS PUAN LİMİTİ

24 Aralık’ta yapılan Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) uygulanan 140 baraj puanının 150’ye çıkartılması kararı alındı. Bu karar 2016-ÖSYS’de uygulanmaya başlanacak.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bir süre önce tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için başarı sıralaması sınırı getirdik, olumlu sonuçlar aldık. Bunlar girdi esaslı düzenlemelerdi. Çıktı esaslı yeni düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz. Kalite Kurulu’nu kurduk. Üzerinde çalıştığımız Yükseköğretim Yasası çalışmamızda da kalite odak noktamız olacak. Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları, ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da arttırması üzerine bu kararı aldık. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapıldı. Bu karara eğitim öğretim süreçlerinde de iyileştirmenin eşlik etmesi için çalışmalarımızı sürdürdürüyoruz.”

Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’e çıkması yani 16 net doğru eşiğinin 20 net doğruya yükselmesi anlamını taşıyor.

YÖK, bir süre önce de tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için sıralama tabanı getirerek ilk defa taban puanları yükseltmişti. Tıp için 40 bin, hukuk 150 bin, mühendislik (ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç) 240 bin, mimarlık için de 200 bin barajı getirilmişti.

Önceki yıllarda 16 net yapan barajı aşarken artık 20 net yapan ikinci aşamaya girmeyi hak edecek.

LİSANS programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya karşılık gelen 180 baraj puanı; ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanıyordu.

Bugüne kadar çeşitli YGS puan türleri için, her biri 40 sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanındaki toplam 160 sorudan oluşan testlerin her birinden 4 ham puan (net) yani toplamda 16 ham puan (net) alan adaylar 140 olan baraj puanı elde ediyorlardı. Ancak adayların YGS puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinin en az ikisinden 0.5 veya daha fazla ham puan almaları gerekiyordu. Fakat, 4 test yerine sadece 2 testten de ham puan şartını sağlayan adaylar, örneğin YGS-5 için Türkçe’den 11, Temel Matematikten de 0.5 ham puan almaları halinde 140 baraj puanını ancak geçebiliyordu.

 

milliyet

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo