Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’Sattığınız araç için alıcıya para ödemek zorunda kalabilirsiniz’

’Sattığınız araç için alıcıya para ödemek zorunda kalabilirsiniz’

İkinci el otomobilini satanların, daha sonra sorun yaşamamak için noter sözleşmelerindeki satış bedelini, kasko bedelleri üzerinden göstermek yerine anlaşılan rakamı belirtmeleri gerektiği bildirildi.

Sıfır otomobillerde son yıllarda artan fiyatlar dolayısıyla ikinci el otomobile yönelen vatandaÅŸların, araç alım satımlarını, kasko bedelleri üzerinden deÄŸil de noter sözleÅŸmelerinde anlaşılan deÄŸere göre yapmaları gerektiÄŸi bildirildi.​ 

Tüketici Sorunları DerneÄŸi (TÃœSODER) Genel BaÅŸkanı Aydın AÄŸaoÄŸlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda ikinci el otomobil satışlarının arttığını, ancak bu alım satımlardan dolayı bazı vatandaÅŸların maÄŸdur duruma düştüğünü söyledi.

"Ucuza sattığınız araç için alıcıya para ödemek zorunda kalabilirsiniz"

Ağaoğlu, ikinci el araç alan veya satan kişilerin çok dikkatli olması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"ÖrneÄŸin piyasa deÄŸeri 40 bin lira olan aracınızı nakde ihtiyacınız olduÄŸu için 35 bin liraya sattınız. Aracın kasko bedeli ise 45 bin lira çıktı ve noter satış sözleÅŸmesine de bu rakam yazıldı. Satış yapıldıktan bir süre sonra alan kiÅŸi, araçta kusur olduÄŸunu iddia ederek size dava açtı. EÄŸer karşınızdaki kiÅŸi art niyetliyse mahkemede ’Ben bu aracı 45 bin liraya aldım. Ben alırken aracın kazalı olduÄŸu söylenmedi. Daha sonra araÅŸtırdığımda aracın kazalı olduÄŸunu öğrendim. MaÄŸdur oldum ve zararımın giderilmesini istiyorum’ diyebilir. Bu durumda aracı satan kiÅŸi, satış esnasında kendisine ödenen parayı veya satış rakamını ispat edemezse mahkeme, noter satış sözleÅŸmesindeki rakamı dikkate alıp ona göre karar verebilir. Satıcı zaten ucuza sattığı aracının üzerine bir miktar karşı tarafa para ödemek zorunda kalabilir."

Alıcı ve satıcı arasında 2. sözleşme

Ağaoğlu, sonradan mağduriyet yaşanmaması için kasko değeri üzerinden vergisi ödense bile noter satış sözleşmelerine tahsil edilen bedelin yazdırılması gerektiğini vurgulayarak, "Satışlarda parayı elden vermek yerine daha sonra ne kadar ödendiğini ispatlayabilmek için karşı tarafın banka hesabına yatırılmalı. Ayrıca noter sözleşmesinin haricinde alıcı ve satıcı arasında ikinci bir sözleşme yapılması ve bu sözleşmeye araçların kilometre, plaka, şasi numarası ve hasar bilgilerinin yazılarak alan ve satan kişinin imzalayıp bir nüshasını saklanması iyi olur. Tarafların elinde yazılı belge bulunması hukuki durumlarda kişinin elini güçlendirecektir" dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo