Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

RECEP KAHYA… GAZİ ALEMDAR…

RECEP KAHYA… GAZİ ALEMDAR…

İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Gazi Alemdar Gemisi’nin Zonguldak’ın Ereğli’ye intikalinin 97. yıl dönümü dolayısıyla törenler gerçekleştirildi.


Alemdar Destanı’nın 97. yıl dönümü nedeniyle Süleymanlar Mahallesi’ndeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi ve ardından Anıta çelenk bırakıldı.
Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Üsteğmen Furkan Türkoğlu, törende yaptığı konuşmada, İstiklal Savaşı’nda büyük öneme sahip Alemdar Gemisi’nin 5 Şubat 1921 tarihinde 7 kahraman denizci tarafından İstanbul’dan kaçırıldığını söyledi.  Türkoğlu, Recep Kahya’nın çatışma sırasında kalbinden vurularak ilk deniz şehidi unvanını aldığını anlatarak, “Ereğli halkının katılımı ile cenazesi şehir mezarlığına defnedilmiştir. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde başta Şahin vapuru olmak üzere Novorosyk’de harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır” diye konuştu.

“ALEMTAR’DA” ETKİNLİK DÜZENLENDİ
Törenin hemen ardından ise Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde etkinlik düzenlendi.  Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Vekili Atalay Durmaz Demiroğlu, burada yaptığı konuşmada, Alemdar Gemisi’nin kahraman mürettebatıyla kazandığı zaferin 1. İnönü zaferiyle kazanılan morallerin üzerine bir katkı daha sağladığını belirtti.
26 Ağustos’tan 9 Eylül 1922’ye uzanan büyük zaferin önemli halkalarından biri olduğunu ifade eden Demiroğlu, şöyle konuştu:
"İstiklal Savaşımızda denizlerimizdeki işgal gücü İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, ABD, İspanya ve Japonya’nın katkılarıyla 250 bin 500 tonilatoluk muazzam bir donanma idi. Bu devasa silah gücünün karşısında bahriyemizin elinde silah gücü sıfır olan ve taşıma gücü 7 bin tonu ancak bulan 22 küçük gemiden oluşan bir nakliye filosuydu. İstiklal Savaşı boyunca Rusya’dan 300 bin ton savaş malzemesini Anadolu sahillerine ulaştıran birkaç gemimiz ve onların getirdikleri diğer liman ve iskelelere taşıyan küçük tekneler hiç kayıp vermeden, görevlerini takdire şayan bir şekilde yerine getirerek Mustafa Kemal Paşa’mızın da taktirlerine mazhar olmuştur. Büyük Atamızın da takdirine mazhar olan bahriyemiz mensupları ve harikalar yaratan birkaç gemiden biri de İstiklal Savaşı donanmamızın sancak gemisi Alemdar ve onun kahraman mürettebatıdır.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu ve Ereğli Belediye Başkanvekili Ayhan Atay da, yaptıkları konuşmalarda şehitlere rahmet dilediler. Çaturoğlu, Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bilgi verdiklerini, bu konuda sonuna kadar destek alacaklarını kaydetti.
Etkinlik, müzik dinleti ile son buldu.

RECEP KAHYA… GAZİ ALEMDAR…

İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Gazi Alemdar Gemisi’nin Zonguldak’ın Ereğli’ye intikalinin 97. yıl dönümü dolayısıyla törenler gerçekleştirildi.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük13
üzgün1
hayran0
şaşkın0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo