Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÖZSAN, EREĞLİ FM’E KONUK OLDU!.

ÖZSAN, EREÄžLÄ° FM’E KONUK OLDU!.

EreÄŸli’de, Uzman Diyetisyen Deniz Özsan Turan, saÄŸlıklı yaÅŸamda, saÄŸlıklı ve dengeli beslenme düzeninin gerekli olduÄŸunu bildirildi.


Özsan Turan, ilçede 91.7 frekansından yayın yapan EreÄŸli FM’de canlı yayın konuÄŸu olduÄŸu “Fikri Kapan’la Burada KonuÅŸalım” programında, diyet, rejim, yaÅŸamda spor, kilo vermenin yanı sıra kilo almanın yöntemlerini anlattı.
Ä°nsanların beslenmelerinde dengeyi kurmaları halinde yaÅŸamsal formlarını da koruyabildiklerini belirterek, “önemli olan 4 gruba ayrılan besinleri yeterli ve dengeli almaktır” dedi.
Son dönemlerde beslenmeye destek amaçlı vitamin ve minarelerin de teşvik edildiğini anlatan Özsan Turan, şunları söyledi:
“Bu tür kullanımlar özellikle orta ve ileri yaÅŸta, menopoz dönemindeki bayanlar ile okul yaşındaki çocukların kullanımında çok yaygın. Vitamin ve minarelerdeki temel kaynak da besinlerimizdir. Beslenme düzeninizde eÄŸer çeÅŸitlilik kurallarına uyuyorsanız vitamin veya mineral supplementi almanıza gerek yok.  Bu konuda da balık yağı (Mega 3) çok fazla ön plana çıkıyor. Bunun sebebi de yapılan araÅŸtırmada Eskimoların kalp hastası olmamalarının, balık tüketimine baÄŸlı olduÄŸu belirtiliyor.”

’ÜÇ BEYAZ’IN SIRRI
Toplumda ’Diyet’ sözcüğünün yanlış kullanıldığına dikkat çeken Özsan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diyet, bireylerin ve toplumun beslenme biçimini hangi sıklıkta, hangi besinleri tükettiÄŸini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Diyet yapmak, ’bir ÅŸey yemiyorum, aç kalıyorum’ anlamına gelmiyor. ’3 Beyaz’ olarak isimlendirilen un, tuz ve ÅŸekerden uzak durulması ÅŸehir efsanesi haline gelmiÅŸtir. Bu üç madde de aslında vücudumuzun ihtiyaçları arasındadır. Yeterli ve dengeli miktarda, porsiyon kontrolü saÄŸlandığında çok da zararlı deÄŸildir. Aşırısı ise her aşırı yapılan ve yenilen gibi zararlıdır.
Ekmek tüketimi de bununla benzerlik gösterir. ’Ekmek tüketmeyin’ uyarısı kesinlikle yanlıştır. EkmeÄŸi yemediÄŸinizde, vücudumuz yaÄŸ ve kas kaybediyor. Dolayısıyla ekmek yenilmeli ama saÄŸlıklı olanı tercih edilmeli. Bunun için de tam buÄŸday, çavdar, kepek türü ekmeklerin yenmesini öneriyoruz. Aslında ’beyaz’ olarak isimlendirilen ekmekle aralarındaki tek fark, Beyaz ekmeÄŸin daha çabuk acıktırması söz konusudur. Bu da daha fazla besin alımınıza sebep olur.

RAMAZAN’DA DÄ°YET
Ramazan Ayı’nın, diyet için çok daha önemli dönem olduÄŸunun altını çizen Uzman Diyetisyen Deniz Özsan Turan, şöyle dedi:
“Ramazan Ayı, diyete baÅŸlanacak en güzel aylardan biridir. Bu ayda zaten besin alımınız kısıtlı oluyor. Uzun süre aç kalındığından da metabolizma hızı düşüyor. Sadece, iftar ile sahur arasını iyi deÄŸerlendirip, arada hafif bir öğün koyarsanız, çok daha rahat kilo verebilirsiniz. Ramazan’da vücutta sadece su ve kas kaybı olur, dolayısıyla yaÄŸ kaybı olmadığından Ramazan sonrası kilo alma yeniden hızlanabilir. Bunun için biz, diyet uygulayarak yaÄŸ kaybını da saÄŸlıyoruz.”

HASTALIKLARDA DÄ°YET
Özsan, insanların daha çok kilo vermeye yönelik kendilerine geldiÄŸini ifade ederken, “bunun yanı sıra belirli hastalıklarından dolayı, kolesterolle ilgili ciddi sıkıntısı olan, tiroit bezleri düzgün çalışmayan kiÅŸiler de danışmanlık almak üzere geliyorlar. Bu gibi rahatsızlıklara yönelik beslenme programı düzenlemek için baÅŸvurabiliyorlar. Aynı zamanda kilo alma sıkıntı olan baÅŸvurular da oluyor” diye konuÅŸtu.

DÄ°YET NFLASYONU!
Diyetin, kiÅŸiye özel olması gerektiÄŸini, ortada ise adeta bir ’diyet bilgi kirliliÄŸinin’ bulunduÄŸunu anlatan Özsan, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:
“Bu bilgi kirliliÄŸi had safhaya ulaÅŸtı. Bu konularda, televizyonlarda duydukları ile bizim söylediklerimize yönelik danışanlarımız tarafından bize de sürekli sorular geliyor. Elbette tıp adına konuÅŸamam, ancak uzmanlık alanında ciddi bir eÄŸitim alan biri olarak beslen konusunda yorumda bulunabilirim. O nedenle kiÅŸiler de, izledikleri yada dinledikleri kiÅŸinin eÄŸitimlerine dikkat etsinler.
Uygulanan diyet programına göre kilo vermek yada almak metabolizma ile bağlantılı. Bu konuda danışanlarımızın durumuna göre uygulama yapıyoruz. Bu doğrultuda gidilmesi halinde 3 yada 5 ay içinde istenilen seviyeye gelinebileceği öngörüsünde bulunabiliyoruz. Tabi kişinin bazı metabolik rahatsızlıkları durumunda bu süreler değişebiliyor. Bu arada diyet veya spor yaparken her gün tartılmak da doğru değil. Çünkü böyle durumlarda vücudu psikolojik strese sokuyorsunuz. Bu şekilde zayıflayamazsınız. Haftada bir aynı saatte, sabah aç karnına ve kıyafetler olmadan tartılmak gerekiyor. Eğer her gün tartılma alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız, evde tartı bulundurmayın!

DİYETTE ÇEŞİTLİ GIDALARIN ÖNEMİ
Diyet uygularken yiyecek çeşitliliğinin de sağlanması gerekir. Her gün aynı besine dayalı beslenmek bir şey kazandırmaz, çeşitliliği sağladığınız sürece, o kadar metabolizmanız monotonluktan çıkar ve güzel kilo verirsiniz. Sabah akşam lahana çorbası veya yumurta yiyerek kilo verme çabası da çok yanlış. Çünkü vücudumuzun gereksinim duyduğu karbonhidrat, protein yağ, temel besin öğelerinin belli miktarlarda yeterli ve dengeli düzeyde alınması gerekiyor.

DÄ°YET VE SPOR
Az az, sık sık beslenme diyetin temelini oluÅŸturur. Sabah, öğle, akÅŸam öğünlerinin aralarına küçük ve hafif atıştırmalar eklerseniz, vücudunuzun kan ÅŸekerindeki düzeni saÄŸlamış oluyorsunuz. Kilo vermenin yüzde 70’i saÄŸlıklı beslenme ise yüzde 30’u da egzersizdir. Beslenme düzeni olmadığı sürece yapılan spordan fayda görülemez. Dolayısıyla danışanlarımıza bu konuda ciddi önerilerimiz ve uygulamalarımız oluyor. Sporu, yaÅŸam boyu yapacak bir ÅŸekle getirirseniz, kilonun korunmasında çok önemli yol alınmış olur. Ve her gün spor yapılması da yanlış. Vücuda izin verilmesi lazım. Her gün çıkıp, yürüyüş ve koÅŸular yapılmaması gerekir. Birer gün ara ile yapılan spor daha faydalıdır. Bu sayede vücut ve kaslar da dinlensin ki yaÄŸ yakımı devam etsin. Tabi ki kilo korumada her gün yarım 30-40 dakika kadar düzenli yürüyüş yapılabilir. Günün her hangi bir zamanında, kendinizi iyi hissetmeniz durumunda yürüyüş yapabilirsiniz. Ä°lla ki ÅŸu saatte yürüyeceÄŸim diye bir zorlama yok. Tabi en saÄŸlıklı olanı sabah saatleridir.”

OBEZÄ°TEYE DÄ°KKAT
Programın sonunda,  saÄŸlıklı yaÅŸam ve beslenme üzerine bazı tekrarlarda bulunan Uzman Diyetisyen Deniz Özsan Turan, obeziteye ise dikkat çekti. Özsan Turan, program yapımcısı ve sunucusu Fikri Kapan ile kurum çalışanlarına teÅŸekkür etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
ebru yüzbaşıoğlu

21 Haziran 2016 - 17:49

harika bir deyetisyen söylediği her kelimesini kesinlikle dikkate almalısınız ben deniz hanımın tecrübesine çok güveriyorum

Yorum Yazın

Canlı Radyo