Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Otomobili ’Cep Telefonuyla’ Kumanda Ediyor

Otomobili ’Cep Telefonuyla’ Kumanda Ediyor

Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde, özel sektörde işçi olarak çalışan lise mezunu Ãœmit Kaplancan, hazırladığı düzenekle cep telefonunu uzaktan kumanda gibi kullanarak otomobili çalıştırabiliyor, aracın farlarından sileceklerine, hatta kornasına kadar birçok fonksiyonunu yönetebiliyor.

Meslek lisesi elektrik-elektronik bölümü mezunu 24 yaşındaki Kaplancan, internette lüks bir evin aydınlatma sistemi ile kapı ve pencerelerinin cep telefonundan kumanda edilebildiğini görünce bu konuda araştırma yapma kararı aldı.

Benzer sistemin araçlara uygulanabilmesi için çaba gösteren Ãœmit Kaplancan, arkadaşı Selim Cihangir’in 1986 model otomobiline sistemi monte etti.

Kaplancan, iki aylık bir çalışmayla hazırladığı düzenek sayesinde 50 metre mesafeden cep telefonundan otomobili çalıştırabilmesinin yanı sıra sisteme entegre ettiÄŸi küçük bir motor sayesinde de gaz pedalını harekete geçiriyor, silecekleri ve farları kontrol edebiliyor, camları da açıp kapatabiliyor. 

AA muhabirine açıklamalarda bulanan Ümit Kaplancan, uygun yazılımı hazırlamasının ardından 500 ila bin lira tutan malzemelerle sistemi hayata geçirdiğini söyledi.

 Kaplancan, istediÄŸi fonksiyonları sisteme ekleyebildiÄŸini vurgulayarak, "Çok basit ÅŸekilde telefon araca baÄŸlanıyor. Otomobilin kapılarını açmak ve çalıştırmak için anahtara ihtiyaç duymuyorsunuz. Cep telefonunuzun yanında olması yeterli. Bluetoothla saÄŸladığım baÄŸlantı sayesinde otomobilin birçok özelliÄŸini cep telefonundan yönetebiliyorum." diye konuÅŸtu.

Bu tarz benzer yazılımların yurt dışı ve yurt içinde özellikle yeni model araçlarda uygulanabildiÄŸine iÅŸaret eden Ãœmit Kaplancan, "Kaputun içine yerleÅŸtirdiÄŸim kutuya mikro iÅŸlemci koydum. Sinyal gönderince kutu içerisindeki röle harekete geçiyor, böylece motor elektrik alıyor ve araçta bazı fonksiyonları yönetebiliyorsunuz. Sisteme entegre motor sayesinde de merkezi kilitlerin yanı sıra gaz pedalı telini hareket ettirebiliyoruz." ifadesini kullandı. 

- Araç eski, teknoloji yeni

Telefonların hayatın en önemli parçası haline geldiğini ve kimsenin yanında ayırmadığını dile getiren Kaplancan, eski bir araçta böylesi bir teknolojiyi görenlerin şaşırdığını, sistemi her türlü araca uygun tasarladığını ifade etti.

Otomobilin sahibi Selim Cihangir de arkadaşına sistemin kurulmasında yardımcı olduğunu vurgulayarak, araç çalıştıktan sonra gaz pedalının da cep telefonu aracıyla hareket ettirildiğini anlattı.

Cihangir, aracın viteste olması durumunda "cep telefonundan gaza basılarak" aracın hareket ettirilebileceğini de söyledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo