Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Öğrenciler “DEVREK BASTONU” Üretiyor

Öğrenciler “DEVREK BASTONU” Ãœretiyor

Gövdesi kızılcıktan, sapı ceviz aÄŸacından yapılan, kezzapla renklendirilen, geleneksel yılan motifiyle yaÅŸamın, yeniden doÄŸuÅŸun ve nesillerin sürekliliÄŸinin simgeleyen "Devrek bastonları" üniversiteli gençlerin elinde hayat buluyor. 

Bülent Ecevit Ãœniversitesinde (BEÃœ) teorik ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapılması, projeler üretilmesi ve geleneksel el sanatlarının yaÅŸatılması amacıyla 1,5 yıl önce açılan "Devrek Bastonu Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi"nde öğrenciler, yöreye özgü bastonların üretimini Ã¶ÄŸreniyor. 

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, atölyenin tanıtımında yaptığı konuşmada, uzun zamandır Devrek bastonu üretmenin özlemi içerisinde olduklarını söyledi.

Amaçların geleneksel el sanatlarının yaÅŸatılmasına katkı saÄŸlamak olduÄŸunu belirten Özer, şöyle konuÅŸtu:

"Bu amaçla ilk olarak geleneksel el sanatları bölümünü açtık. Daha sonra Devrek Bastonu Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezini hizmete aldık. Bugün üniversite olarak Devrek bastonunu üretmiÅŸ olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ä°nÅŸallah burada çok güzel bastonlar hazırlayacağız.  Zonguldak’ın turizmiyle ilgili marka deÄŸeri oluÅŸturacağız. Bastonlar eÄŸitimin bir parçası olarak üretiliyor ve satılmıyor. Ãœniversitemize gelen konuklarımıza hediye olarak sunacağız. ÃœrettiÄŸimiz Devrek bastonlarını dünyanın dört bir köşesine ulaÅŸtıracağız."

- "Amacımız yeni bir ürün ortaya çıkarmak"

BEÜ Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim görevlisi Afitap Bulut da Devrek bastonunun 200 yıllık bir geleneğe sahip olduğunu anlattı.

Yaptıkları çalışmalarla Devrek bastonunu üreten ustalarının sorunlarını tespit ettiklerini dile getiren Bulut, "Özellikle pazarlamaya yönelik sorunların olduÄŸunu gördük. Amacımız diÄŸer uygulamalarla birleÅŸtirip yeni bir ürün ortaya çıkarmak. Devrek bastonunun coÄŸrafi iÅŸareti var ama yenilenmesi gerekiyor. Onunla ilgili araÅŸtırma merkezimizin çalışması olacak. Bizler, Devrek bastonunun yurt içinde ve yurt dışında tanıtımını desteklemeyi hedefliyoruz." diye konuÅŸtu.

Prof. Dr. Özer, daha sonra öğrencilerin yaptığı Devrek bastonlarını üniversite senatosu üyelerine hediye etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo