Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

MADEN ŞEHİDİ AİLELERİ TEPKİLİ..

MADEN ÅžEHÄ°DÄ° AÄ°LELERÄ° TEPKÄ°LÄ°..

Zonguldak Maden Åžehidi Aileleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Çetin YiÄŸit, Soma’daki maden ÅŸehitlerinin yakınlarına tanınan "Kamuda bir yakınının iÅŸe yerleÅŸtirilmesi" hakkının ülke genelindeki tüm madenci ÅŸehidi yakınlarına da verilmesi gerektiÄŸini söyledi.

YiÄŸit, dernek binasında dernek yöneticileri ve maden ÅŸehitlerinin yakınlarıyla düzenlediÄŸi basın toplantısında, 11 Eylül 2015 tarihinde Zonguldak Bölge Ä°dare Mahkemesine, Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Genel Müdürlüğüne "Soma’daki maden ÅŸehitlerinin yakınlarına kamuda saÄŸlanan iÅŸ imkanının Türkiye genelindeki maden ÅŸehitlerinin yakınlarına da tanınması" yönünde açılan davanın Zonguldak Bölge Ä°dare Mahkemesinde olumlu sonuçlandığını anımsattı. 

Taleplerinin idare mahkemesince olumlu bulunmasına karşın Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Genel Müdürlüğünün baÅŸvurusu üzerine Anayasa Mahkemesinin davayı 2’ye karşı 12 oyla reddettiÄŸini hatırlatan YiÄŸit, "Ben ve maden ÅŸehit yakınları olarak bu davayı reddedenleri vicdanlarıyla baÅŸ baÅŸa bırakıyorum." dedi. 

Ãœlkede 700 maden ÅŸehidi bulunduÄŸunu ve Soma’daki maden ÅŸehitlerinin yakınlarına tanınan "Kamuda bir yakınının iÅŸe yerleÅŸtirilmesi" hakkının tüm ÅŸehit yakınlarına da tanınması amacıyla yaptıkları tüm giriÅŸimlerin sonuçsuz kaldığını anlatan YiÄŸit, şöyle devam etti:

"Bu zamana kadar herkes bizleri hayal kırıklığına uÄŸrattı. Zonguldak’ı yönetenler, milletvekillerimiz, sivil toplum kuruluÅŸlarımız ve Zonguldak bu davaya sahip çıkmadı. Onları vicdanları ile baÅŸ baÅŸa bırakıyorum. Ölüsüne sahip çıkamayan ÅŸehir dirisine sahip çıkamaz. Bizim babalarımız bu memleketin zor günlerinde ülkenin sanayisinin geliÅŸmesinde çocuklarının ve ailesinin geçimini saÄŸlamak için ÅŸehit oldular."

Dernek ve maden şehidi aileleri olarak bir kez daha yetkililere seslenen Yiğit, şöyle dedi:

"Soma’daki maden ÅŸehitlerinin yakınlarına tanınan ’Kamuda bir yakınının iÅŸe yerleÅŸtirilmesi’ hakkının ülkedeki tüm ÅŸehit yakınlarına tanınmasını istiyoruz. Bu taleplerimizi lütfen bir kez daha düşünün. Maden ÅŸehit ailelerini yakınlarının acısını dindirin. Yürürlükte olan maddeye ek madde koymak sizler için zor bir iÅŸ deÄŸil. Dernek ve ÅŸehit aileleri olarak bütün diyalog yollarını denedik, bundan sonra çözülmezse tepkilerimiz artacak. Açlık grevine dahi baÅŸlayacağız. Buradaki aileler umut bekleyerek her gün ölüyor, her gün ölmektense bir gün ölürüz." 

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 7 Ocak 2013 yılında meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden Köksal KadıoÄŸlu’nun eÅŸi Remziye KadıoÄŸlu da, Filyos projesinin açılış töreni için kente gelen BaÅŸbakan Binali Yıldırım ile görüşme fırsatı bulduÄŸunu dile getirdi.

KadıoÄŸlu, "BaÅŸbakanımıza çıkarılan yasadan bizlerin de yararlanması gerektiÄŸini söyledim. ’Gereken yapılacak’ dedi ama bize sahip çıkılmadı. Zonguldaklı olarak kaderimize terk edildik. Açlık grevi ise açlık grevi. Soma’da çocuklar nasıl yetim kaldı ise bizim çocuklarımız da yetim kaldı. İçimizde maÄŸdur olan insanlar var. 800 lira ile geçinmeye çalışanlar var. Neden Zonguldak’ı sahipsiz bırakıyorlar? Biz olan hakkımızı istiyoruz. Gerekenin yapılmasını CumhurbaÅŸkanımız ve BaÅŸbakanımızdan istiyorum." diye konuÅŸtu. 

TTK Armutçuk Müessesesinde 7 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında babasını kaybeden maden işçisi Baki Tura da, dünyanın en tehlikeli ve zor iÅŸinin madencilik olduÄŸunu belirtilmesine raÄŸmen Zonguldak’ta bu cümlenin içini dolduracak bir adım atılmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Yıllardır verdiÄŸimiz bir mücadele var. Çalmadığımız kapı kalmadı. Bizi bir kapıdan aldılar, diÄŸer kapıdan uÄŸurladılar. Artık sözün bittiÄŸi yere geldik. Bu saatten sonra derneÄŸimiz bu konuyla ilgili her türlü eylemi ve tepkiyi verecektir. Bu konunun siyasi bir tarafı yoktur. MaÄŸdur olan tarafların maÄŸduriyetleri nasıl gideriliyorsa Zonguldak’ta da 5 bine yakın insanımız burada çoluk çocuÄŸunun nafakasını kazanırken yerin yüzlerce metre altında hayatlarını kaybetti. Åžehitlik makamının ne olduÄŸunu da biliyoruz. Ä°ktidarı ve muhalefetine sesleniyoruz, bu konuya duyarsız kalmayın. Yarın bu iÅŸ sokaklara dökülecek, imza kampanyaları baÅŸlatılacak, açlık grevleri baÅŸlatılacak. Bu iÅŸin önünü biz durduramayız." 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo