Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Maden ocağında çalıştığını ailesinden gizlemiş

Maden ocağında çalıştığını ailesinden gizlemiş

- 35 yaşındaki Esen Çavuş, gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı


Antalya’da meydana gelen maden faciasında ölen 35 yaşındaki Esen ÇavuÅŸ, memleketi Zonguldak’ın Devrek ilçesinde gözyaÅŸlarıyla topraÄŸa verildi. ÇavuÅŸ’un maden ocağında çalıştığını ailesinden gizlediÄŸi ortaya çıktı. ÇavuÅŸ’un asıl mesleÄŸinin aşçılık olduÄŸu ve sosyal güvence için maden ocağında çalıştığı öğrenildi.


Antalya’nın Kemer ilçesine baÄŸlı Ovacık Mahallesi’nde Balyak Madencilik Limited Åžirketine ait kömür madeninde metan gazı sıkışması sonucu meydana gelen patlamada 2 işçi hayatını kaybetmiÅŸti. İşçilerin cansız bedenleri patlamadan yaklaşık 8 saat sonra çıkartılmış, yapılan otopsinin ardından memleketleri olan Zonguldak’a gönderildi.
35 yaşındaki Esen ÇavuÅŸ’un ise bir süre turizm sektöründe aşçılık yaptığı, daha sonra ise maden sigortası nedeniyle tekrar bu sektöre geri döndüğü ve 1.5 yıldır Antalya’da çalıştığı öğrenildi. Devrek ilçesi Hüseyin ÇavuÅŸoÄŸlu köyündeki Merkez Camii’de öğlen namazını takiben kılınan cenaze namazının ardından Esen ÇavuÅŸ’un cenazesi aile mezarlığına defnedildi. Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu’na ait maden ocağından emekli baba Recep ÇavuÅŸ ise cenaze töreninde güçlükle ayakta durabildi. Baba Recep ÇavuÅŸ’u taziyeye gelenler teselli etti. OÄŸlunun tabutu başında diz çöken baba Recep ÇavuÅŸ, oÄŸlunun ardından gözyaÅŸlarıyla dua etti.
Öte yandan Esen ÇavuÅŸ’un aÄŸabeyi Ä°sa ÇavuÅŸ, olayda ihmallerin olduÄŸunu ifade ederek tepki gösterdi. AÄŸabey Ä°sa ÇavuÅŸ, "KardeÅŸimin ihmallerden dolayı öldüğüne yüzde 500 eminim. Buradaki arkadaÅŸlar da ÅŸahit. Çünkü onlar da orada çalışıyordu. Bu ihmallerin gerçek olduÄŸunu kanıtlamak için. Çalışma alanında sensör yok. Uzaktan izlenmiyor. Sensör çalıştığı taktirde otomatik olarak gaz olan yerde kiÅŸiye haber verir. Bilgisayar başındaki kiÅŸiye de haber verir. Kontroller yapılmadığı için bu grizu patlaması oluyor. Benim kardeÅŸimin dinamit atmak için barutçu belgesi yok. KardeÅŸim kendisi dinamit atıyor. Kendi barutçuları olmadığı için nerede dinamit atma iÅŸi var ustaları çağırıyorlarmış. Ä°hmalin en büyü gaz sensörlerinin çalışmamasıdır. Sondaj hiçbir ÅŸekilde yapılmıyormuÅŸ. Gaz hiçbir ÅŸekilde alınmıyormuÅŸ. Benim kardeÅŸimin cenazesi yanıktır" diye tepki gösterdi.

"Kulak rahatsızlığı vardı, nasıl sağlık raporu verildi?"
KardeÅŸi Esen ÇavuÅŸ’un ÅŸantiyede çalıştığını bildiklerini söyleyen AÄŸabey Ä°sa ÇavuÅŸ, "Biz madende çalışmasını istemiyorduk. Kendi iÅŸ yeri vardı. Kapatmak zorunda kaldı. Otellerde çalışmaya çalıştı. Sezonda yeterli iÅŸ olmadığı için o da olmadı. Mecburen eÅŸi var, giderlerini karşılamak için bu ÅŸekilde çalışmak zorunda kaldı. Bunu gizli gizli yapmak zorunda kaldı. Çünkü iÅŸ yok. Çalışacak bir yer yok. Mecbur. Bakması gerektiÄŸi kiÅŸiler var. Bir sene daha çalışıp emekli olmayı düşünüyordu. Kulağından rahatsızdı. Kulağından rahatsız bir insana saÄŸlık raporu verip nasıl iÅŸe alıyorsunuz. Kulak, göz, ciÄŸer bu sakatlıkları olanların kesinlikle saÄŸlık raporundan geçmemesi gerekiyor. Ama bunu çalıştırdınız. Patronlara sesleniyorum. Nasıl bu ÅŸekilde çalıştırdınız. Nasıl bu ÅŸekilde saÄŸlık raporu verildi. Kulak rahatsızlığı vardı" diye konuÅŸtu.

"Aileme kesinlikle söyleme dedi"
Esen ÇavuÅŸ’un maden ocağında birlikte çalıştığı mesai arkadaşı Ramazan Karaüzüm, "Esen ile aynı iÅŸ yerinde çalışıyorduk. Bana telefon açtı. Ä°ÅŸsiz kaldığını söyledi. ’Bana iÅŸ bulabilir misin?’ dedi. Çalıştığım maden ocağında müdürle konuÅŸup haber vereceÄŸimi söyledim. Müdür ile konuÅŸtuk. O da ’alırız’ dedi. Bir hafta 15 gün sonra iÅŸe baÅŸladı. Ailesinden ’babama, anneme, kayınvalideme, kayınpederime söyleme’ dedi. Ben de hiç kimseye söylemedim. Ailesi ÅŸantiyede aşçılık yaptığını biliyordu" dedi.
Cenaze törenine Devrek Kaymakamı Serkan Keçeli, GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci ve sendikacılar, Devrek Ä°lçe Jandarma Komutanı ÃœsteÄŸmen Serkan Koparan, Devrek Belediye BaÅŸkanı Mustafa Semerci, Esen ÇavuÅŸ’un Antalya’daki maden ocağında birlikte çalıştığı mesai arkadaÅŸları ve yakınları katıldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük2
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo